Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει πως το ενδιαφέρον των προσφύγων για μετεγκατάσταση αυξήθηκε την ώρα που ομάδα ατόμων τους συμβουλεύει να μην μπουν στα πούλμαν

18:06 5/4/2016 - Πηγή: iPop

Ομάδα αλληλέγγυων η οποία αποκαλείται «συντονιστικό» φαίνεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες να είναι υπεύθυνη για την αποτροπή των προσφύγων και μεταναστών να επιβιβαστούν σε πούλμαν και να φύγουν από τον Πειραιά.

Να σημειωθεί πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι αρχές στο λιμάνι είναι επί ποδός για να ενημερώνουν τους πρόσφυγες και να τους πείθουν να φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά και να μεταβούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

Σύμφωνα

με πληροφορίες του Λιμενικού και Αστυνομίας, ομάδα ατόμων η οποία αυτοαποκαλείται συντονιστικό πλησιάζουν τους απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες να μείνουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι συγκεκριμένες οργανώσεις μοιράζουν και χαρτιά στα οποία αναγράφουν στους πρόσφυγες και μετανάστες μην φύγουν από το σημείο.

Μια ομάδα παρακινητών των προσφύγων έγινε αντιληπτή από άνδρες του λιμενικού και τράφηκε αμέσως σε φυγή.

Τι τονίζει ο ΟΗΕ για το ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση;

Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ τονίζει πως το ενδιαφέρον των προσφύγων για μετεγκατάσταση έχει αυξηθεί.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ειδομένη, Λίνε Βάιντε δήλωσε: «Θα έλεγα πως οι άνθρωποι είναι καλύτερα πληροφορημένοι τώρα κι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως έχουν τα πράγματα».

Εν συνεχεία επισήμανε: «Εκτός απ’ αυτούς που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης υπάρχουν κι εκείνοι που ενδιαφέρονται να αιτηθούν ασύλου στην Ελλάδα καθώς και αυτοί που επιθυμούν οικογενειακή επανένωση».

Και παράλληλα πρόσθεσε: «Και στις τρεις περιπτώσεις (μετεγκατάστασης, ασύλου στην Ελλάδα και οικογενειακής επανένωσης) τα πράγματα δεν θα γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχθούν καθώς ήδη βρίσκονται πολύ καιρό εδώ, ενώ κάνει και πιο δύσκολο τον ρόλο μας στο να τους εξηγήσουμε την κατάσταση».

Η Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κλείνοντας τις δηλώσεις της είπε:

«Προηγουμένως υπήρχε η αίσθηση ότι τα σύνορα θα ανοίξουν και δεν επεδείκνυαν (οι πρόσφυγες) μεγάλο ενδιαφέρον στο να πάρουν πληροφορίες. Τώρα που είναι πλέον σαφές ότι η προοπτική αυτή δεν υπάρχει και τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, αρχίζουν να σκέφτονται το «plan b»».

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει πως το ενδιαφέρον των προσφύγων για μετεγκατάσταση αυξήθηκε την ώρα που ομάδα ατόμων τους συμβουλεύει να μην μπουν στα πούλμαν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα