Ο νικητής του βραβείου «Νόμπελ Μαθηματικών» απέδειξε το τελευταίο θεώρημα του Φερμά

18:21 15/3/2016 - Πηγή: iPop

Το βραβείο Άμπελ 2016, το οποίο στους επιστημονικούς κύκλους είναι γνωστό και ως «Νόμπελ Μαθηματικών», πρόκειται να απονεμηθεί στον 62χρονο Βρετανό καθηγητή του Μαθηματικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σερ Άντριου Γουάιλς.

Ο σερ Άντριου Γουάιλς, στον οποίο πρόκειται να απονεμηθεί το βραβείο Άμπελ 2016, έχει αποδείξει το τελευταίο θεώρημα του Φερμά, το 1995 και σήμερα θεωρείται ένας από τους διάσημους μαθηματικούς.

Το τιμητικό βραβείο Άμπελ, το οποίο αποτελεί ισοδύναμο του «Νόμπελ Μαθηματικών» απονέμεται από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων

και συνοδεύεται από το εντυπωσιακό ποσό των 630.000 ευρώ!

Ο Άντριου Γουάιλς, δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, δουλεύοντας συνεχώς για την απόδειξη του τελευταίου θεωρήματος του Γάλλου μαθηματικού, την παρουσίασε για πρώτη φορά το 1993. Μετά από κάποιες διορθώσεις, παρουσίασε μια βελτιωμένη εκδοχή της το 1994, για να τη δημοσιεύσει τελικώς στο μαθηματικό περιοδικό Annalw of Mathematics, το 1995.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο θεώρημα του Πιερ ντε Φερμά παρέμενε αναπόδεικτο από τον 17ο αιώνα, ενώ από τη στιγμή που ο Άντριου Γουάιλς το απέδειξε τη δεκαετία ’90, αντιμετωπίζεται από την παγκόσμια μαθηματική κοινότητα, σαν ένας μικρός θεός, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία των σύγχρονων μαθηματικών!

photo:The Guardian

The post Ο νικητής του βραβείου «Νόμπελ Μαθηματικών» απέδειξε το τελευταίο θεώρημα του Φερμά appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα