Ο ναρκισσισμός σε μία σχέση: Είναι εφικτή η ομαλή συμβίωση όταν ο σύντροφός σου πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή;

15:31 21/1/2023 - Πηγή: iPop

Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσουμε κατά καιρούς τη λέξη «νάρκισσος», πιθανότατα για να περιγράψουμε ένα άτομο με υπερβολική αυτοπεποίθηση το οποίο επικεντρώνεται στον εαυτό του. Ο νάρκισσος είναι γοητευτικός, ξέρει να συναρπάζει και να προσελκύει το ενδιαφέρον. Είναι ένας άνθρωπος, που οι περισσότεροι απολαμβάνουν τη συντροφιά του. Ωστόσο, το συναισθηματικό δέσιμο με ανθρώπους που πάσχουν από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας δεν είναι όσο ρόδινη φαντάζει.

Είναι εξαιρετικά δύσκολη μια σχέση αν το ταίρι πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, καθώς προκύπτουν πολλά θέματα

που παραμένουν άλυτα. Άτομα με χαρακτηριστικά ναρκισσισμού προσπαθούν να κρύβουν τις αντιδράσεις τους και να μη δείχνουν τι τους έχει πειράξει. Δύσκολα σου δείχνουν τα ευάλωτα σημεία τους και ανοίγονται για πολύ προσωπικά βιώματα.

Πώς είναι η ζωή με έναν νάρκισσο! Όσα θα ήθελες να γνωρίζεις και πώς να βγεις από αυτό

Ως πάθηση ψυχικής υγείας, η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά σε κάθε άτομο. Μερικοί μπορεί να εμφανίσουν λιγότερο έντονα συμπτώματα και να έχουν μακροχρόνιες σχέσεις. Άλλοι μπορεί να έχουν αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς που τους οδηγούν να χρησιμοποιούν τακτικές χειραγώγησης στους συντρόφους, τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο ναρκισσισμός δεν είναι προσωπική επιλογή. Δεν είναι σημάδι ότι κάποιος είναι «κακός άνθρωπος». Ωστόσο, το να εμπλακείς συναισθηματικά με ένα τέτοιο άτομο μπορεί να επηρεάσει την ευημερία και την ψυχική σου υγεία.

Η κατανόηση ότι η ναρκισσιστική προσωπικότητα είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας και όχι μια προσωπική επιλογή είναι σημαντική. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχτείς ότι κάποιος σου φέρεται με τρόπο που μπορεί να σε βλάψει. Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να αναπτύξεις δεξιότητες που μπορούν να σε προστατεύσουν από το να πληγωθείς.

Σχέση με νάρκισσο: Πώς να αντιμετωπίσεις ναρκισσιστικές συμπεριφορές στη σχέση σου;Ενημερώσου πλήρως για τη διαταραχή

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τη συναισθηματική δυσφορία της σχέσης με μια ναρκισσιστική προσωπικότητα είναι να κατανοήσεις εξαρχής τη διαταραχή.

Η εκμάθηση για τα συμπτώματα και την πολυπλοκότητα της μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις ενσυναίσθηση για τον σύντροφό σου, αλλά και να προστατεύσεις τον εαυτό σου από το να πιστέψεις οτιδήποτε κάνει ή λέει ότι είναι «προσωπικό».

Unsplash

Τι σημαίνει όταν ένας νάρκισσος λέει “σ’ αγαπώ”;

Μην εξιδανικεύεις τον σύντροφό σου

Τα άτομα αυτά τείνουν να είναι γοητευτικά, ελκυστικά και γεμάτα αυτοπεποίθηση. Κατά συνέπεια, μπορούν να προσελκύσουν ανθρώπους με τη στάση και την ενέργειά τους. Όπως με κάθε άλλη σχέση, είναι σημαντικό να μην εξιδανικεύεις το άλλο άτομο αλλά να το βλέπεις όπως είναι πραγματικά, συμπεριλαμβανομένων των όχι και τόσο γοητευτικών στιγμών του.

Αυτό σημαίνει ότι ίσως πρέπει να παρατηρήσεις πώς συμπεριφέρεται στους άλλους ανθρώπους, πώς μιλά για προηγούμενες σχέσεις του και πώς σου συμπεριφέρεται όταν είναι αναστατωμένος. Το να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες από τη σχέση σου είναι σημαντικό. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν χρειάζεται να δικαιολογείς πάντα τη συμπεριφορά του όταν νιώθεις πληγωμένη.

Επικοινώνησε τα συναισθήματά σου

Δεδομένου ότι τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή είναι λιγότερο πιθανό να γνωρίζουν πώς σε επηρεάζουν οι συμπεριφορές τους, είναι σημαντικό να επικοινωνείς τις ανησυχίες σου. Το να παραμένεις σιωπηλή μόνο και μόνο για χάρη της γαλήνης και της ηρεμίας μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σου στο τέλος.

Η προστασία του εαυτού σου από τη ναρκισσιστική κακοποίηση συνεπάγεται στο να μην επιτρέπεις σε άλλο άτομο να ταπεινώνει, να μειώνει ή να καταπατά τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

Θέσε ξεκάθαρα όρια

Ορισμένα άτομα μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να εισβάλλουν σε κάθε πτυχή της ζωής σου. Στα μάτια τους, ο κύριος σκοπός σου στη ζωή μπορεί να είναι να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες τους. Ο καθορισμός ορίων μπορεί να είναι απίστευτα ωφέλιμος για τη διαχείριση μιας υγιούς σχέσης. Είναι επίσης σημαντικό να ορίσεις αυτά τα όρια με σαφήνεια και να αναγνωρίσεις πότε δεν γίνονται σεβαστά ή αμφισβητούνται.

Σταμάτα να τιμωρείς τον εαυτό σου επειδή επέτρεψες να σου φερθούν άσχημα στο παρελθόν και φέρσου με αγάπη σε ΄σένα

Μίλα με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας

Είτε ο σύντροφός σου λαμβάνει είτε όχι θεραπεία για την πάθησή του, μια καλή ιδέα είναι το να μιλήσεις και μόνη σου με έναν θεραπευτή. Εκτός από το ότι θα σε βοηθήσει να μάθεις και να κατανοήσεις τη ναρκισσιστική προσωπικότητα του συντρόφου σου, ένας θεραπευτής μπορεί να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη.

Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις πότε ο σύντροφός σου χρησιμοποιεί τακτικές χειραγώγησης ή άλλες ναρκισσιστικές τακτικές και πότε αυτή η συμπεριφορά μεταβαίνει σε κακοποίηση.

UnsplashΠροετοιμάσου έγκαιρα εάν επιλέξεις να απομακρυνθείς

Ο αποχωρισμός από μία τέτοια σχέση μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος. Μερικά άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή μπορεί να δυσκολευτούν να σε αφήσουν να φύγεις χωρίς να προσπαθήσουν να σε μεταπείσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να θέλουν να έχουν και τον τελευταίο λόγο.

Είτε σου δημιουργηθούν αμφιβολίες ή σε κάνει να νιώσεις ένοχη, είναι σημαντικό να θυμάσαι τους λόγους για τους οποίους πήρες αυτή την απόφαση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ο ναρκισσισμός σε μία σχέση: Είναι εφικτή η ομαλή συμβίωση όταν ο σύντροφός σου πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
ο ναρκιαος θα ειναι σε ολες τις σχεσεις του κακος
Τυχαία Θέματα
Ο ναρκισσισμός σε μια σχέση: Είναι εφικτή η ομαλή συμβίωση όταν ο σύντροφός σου πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή;,