Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 34ο, συγκεντρωσεις θεσσαλονικη αθηνα, συνθηματα, νικη πασοκ!

13:03 24/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Η πορεία προς το λαό και τη νίκη από τα δυο μεγάλα κόμματα φτάνει στο τέλος του. Για δυο μήνες από την Καστοριά ως τη Ρόδο, από την Αλεξανδρούπολη ως την Καλαμάτα και...
από τη Ζάκυνθο ως τη Μυτιλήνη, οι δυο μονομάχοι διασταύρωσαν
τα ξίφη τους με ακραία συνθήματα για να κερδίσουν τους ψηφοφόρους.

Η κρατική τηλεόραση μετέφερε σε κάθε γωνιά της χώρας, τα προγράμματα των κομμάτων. Κύριο στοιχείο των εκλογών, ήταν η εντυπωσιακή εικόνα των συγκεντρώσεων, οι παροχές-από ΠΑΣΟΚ-και οι υποσχέσεις. Τόσο στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ όσο και η ΕΡΤ2 στην Κατεχάκη, ελεγχόμενες πλήρως από τον κομματικό μηχανισμό δεν άφηναν περιθώρια αντικειμενικής ενημέρωσης. Τα κομματικά επιτελεία γνώριζαν πολύ καλά να προπαγανδίζουν τη νίκη μέσα από τον όγκο της εικόνας που έφτανε στην Αγία Παρασκευή και από κει σε κάθε τηλεοπτικό δέκτη.

Οποιαδήποτε στοιχείο-εικόνα ερχόταν από την περιφέρεια και τις ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου που μπορούσε να επηρεάσει τον ψηφοφόρο έπρεπε να αξιοποιηθεί. Ίσως η λαϊκή ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» να μην αξιοποιήθηκε περισσότερο στο παρελθόν όσο σε αυτές τις εκλογές.

Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» όχι μόνο από τον Α Παπανδρέου αλλά και τον φιλικό τύπο. «Αριστεροί , το νου σας, αν νικήσει ο Μητσοτάκης θα ανοίξουν πάλι οι φυλακές και τα ξερονήσια και πρώτοι εσείς θα πάτε», έγραφε η «Αυριανή» που είχε μεγάλη απήχηση στα λαϊκά στρώματα. Η ... προειδοποίηση βασιζόταν στην υπόθεση εργασίας ότι η Δεξιά, έχοντας χάσει την εξουσία για 3,5 έτη, θα επέστρεφε ρεβανσιστική και άγρια εάν νικούσε στις εκλογές. Στο πρόσωπο του «Ψηλού», το ΠΑΣΟΚ έβρισκε το συμβολισμό μιας «Δεξιάς που έκρυβε τη μοχθηρία της».

Η εφημερίδα, δεν δίστασε ακόμη να δημοσιεύσει σε πρωτοσέλιδό της, φωτογραφία του Κ. Μητσοτάκη αγκαλιά με Γερμανούς Ναζί, κατηγορώντας τον ευθέως για δωσίλογο. Από την άλλη ο «Ελεύθερος Τύπος» δημοσίευσε συνέντευξη της Χριστίνας Ρασσιά, ψυχιάτρου και πρώην συζύγου του Ανδρέα Παπανδρέου, που ισχυριζόταν ότι ο πρώην άντρας της ήταν επικίνδυνος, ανεύθυνος, και υπέφερε από διάφορα ψυχικά τραύματα.

Οι σχέσεις των δυο ανδρών ήταν τόσο κακιές, που ο Tύπος είχε χαρακτηρίσει κοσμοϊστορικό γεγονός την τυπική-και απρόθυμη-χειραψία τους στις 8 Οκτωβρίου 1984 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Λίγο πριν την αναχώρηση του για τη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε την πρωτοβουλία της χειραψίας, ο οποίος μάλιστα τους πίεσε να δώσουν τα χέρια… Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την εκλογή στην προεδρία της ΝΔ, τον Κ. Μητσοτάκη, είχε χαρακτηρίσει «εκφυλισμένη» την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που «μπόρεσε να εκλέξει έναν Εφιάλτη για αρχηγό».

Το εφιάλτης ακολουθούσε πάντα τον Α. Παπανδρέου και τη «βεντέτα» που είχε ανοίξει μεταξύ των δυο ανδρών δίνοντας τροφή στους ψηφοφόρους του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες φθάσαμε στις δυο τελευταίες ομιλίες της Πλατείας Συντάγματος 30 και 31 Μαΐου μετά τις μεγαλειώδης συγκεντρώσεις σε «όγκο» της Θεσσαλονίκης που είχαν προηγηθεί. Στις ομιλίες του, ο Ανδρέας Παπανδρέου συντηρούσε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δυνάμεις των ... δυο τρίπτυχων, όπως τις προσδιόριζε: «Οι δυνάμεις της προόδου, της δημοκρατίας, της αλλαγής κι εκείνες της αντίδρασης, της εξάρτησης και του αυταρχισμού».
Έτσι φθάσαμε και στις δυο συγκεντρώσεις της Πλατείας Συντάγματος. Πάντα επειδή είναι και οι τελευταίες, θεωρούνται οι κορωνίδες των μαχών διότι αφήνουν και την τελευταία εντύπωση στους ψηφοφόρους. Η φράση, «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» η «απόψε πεθαίνει η δεξιά» και άλλα ακραία συνθήματα είχαν την πρωτοκαθεδρία.

Εκφωνητές των δυο συγκεντρώσεων και συνθημάτων των δύο κομμάτων ήταν από τη ΝΔ όπως σε όλες τις συγκεντρώσεις η Μ. Τσέκου και για το ΠΑΣΟΚ ο Κ. Κουλούρης. Και οι δυο συγκεντρώσεις ήταν ανεπανάληπτες σε όγκο παλμό και ένταση. Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα που μπορούσε να διαθέσει η ΕΡΤ. Περισσότερες από 20 κάμερες και ελικόπτερο.

Ο Κώστας Λαλιώτης μέσα στο Control του αυτοκινήτου εξωτερικών μεταδόσεων παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη μετάδοση και την επιλογή της εικόνας θέλοντας να περάσει πολιτικά μηνύματα μέσα από πανό και συνθήματα που ακούγονται βοηθούμενος και από τον Τάσο Μπιρσιμιτσόγλου(Μπιρσίμ). Από τα συνθήματα του «όχλου» που στροβιλίζονται σε μια απέραντη πράσινη λαοθάλασσα, ένα ακραίο σύνθημα επαναλαμβάνεται, χωρίς να καλύπτει τη φωνή του Α. Παπανδρέου: «Στις δύο του Ιούνη πεθαίνει το γουρούνι». Οι πανηγυρισμοί που ξεκίνησαν αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας ήταν τα προεόρτια της δεύτερης νίκης, που θα ακολουθούσε.

Το βράδι της Κυριακής 2 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με 45,82% και 161 βουλευτές έναντι 40,85% και 126 βουλευτές της ΝΔ. ΚΚΕ 12 και ΚΚΕεσωτ. 1 έδρα. Τι έγινε στο ραδιομέγαρο, θα το μάθουμε σε επόμενες αναρτήσεις. Για την ΕΡΤ αρχίζει μια νέα εποχή, με νέα πρόσωπα και υφυπουργό Τύπου τον Κώστα Λαλιώτη.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 35ο, αλλαγές σε ηγεσία, η Δήμητρα στο γυαλί, ανοίγουν πόρτες και …παράθυρα του ραδιομεγάρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα