Νερό: Οι λειτουργίες του οργανισμού στις οποίες βοηθάει η κατανάλωσή του και ίσως δεν το γνώριζες

20:17 24/7/2022 - Πηγή: iPop

Το νερό είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την ζωή μας. Η επαρκής κατανάλωση νερού, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην υγεία μας, όπως ενυδάτωση, ενώ συμβάλει στην σωστή σύσταση του αίματος. Όμως, πολλές φορές παραμελούμε να πιούμε νερό, αγνοώντας τα σημαντικά οφέλη του νερού στον οργανισμό μας. Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε ημερησίως και ποια είναι τα κέρδη που θα έχει ο οργανισμός μας από την κατανάλωση νερού;

Ξεχνάς και εσύ να πιεις νερό; Ανακάλυψε έξυπνους τρόπους για να πείσεις τον εαυτό σου να πίνει περισσότερο νερό

μέσα στην ημέρα

Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε την ημέρα;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνιστώμενη ποσότητα νερού που πρέπει να λαμβάνει ένας ανθρώπινος οργανισμός κατά την διάρκεια της ημέρας είναι 8 ποτήρια νερού. Επίσης η ποσότητα για ανθρώπους που χάνουν υγρά εξαιτίας της υπερέκθεσης τους στον ήλιο ή πάσχουν από κάποια ασθένεια που τους κάνει να θέλουν συνεχή ενυδάτωση, η ποσότητα νερού που χρειάζονται διαφοροποιείται από την προτεινόμενη.

Ποια είναι τα οφέλη του νερού στον οργανισμό μας;

Πρώτο σημαντικό κέρδος από την κατανάλωση νερού είναι η βελτίωση στην αθλητική μας επίδοση. Πιο συγκεκριμένα, η άφθονη κατανάλωση νερού βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού και στην ενίσχυση της απόδοσης. Η κατανάλωση νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την διάρκεια της άθλησης διότι η μη επαρκής ποσότητα νερού στον οργανισμό, μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση. Λόγω της αφυδάτωσης, μπορεί να αισθανόμαστε αυξημένη κόπωση κατά την διάρκεια της προπόνησης ή να δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε στο πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθούμε. Οπότε, το να καταναλώνουμε νερό όταν προπονούμαστε μπορεί να μας οδηγήσει στο να έχουμε καλύτερη αθλητική απόδοση.

Δεύτερο πολύ σημαντικό κριτήριο είναι η πνευματική απόδοση και συγκέντρωση. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ποσοστό αφυδάτωσης του οργανισμού της τάξεως του 1-3 % μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική κόπωση και μείωση της μνήμης. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες μελέτες σε παιδιά και ενήλικες, η ήπια αφυδάτωση μπορεί επηρεάσει ακόμα και την διάθεση του ατόμου.

Η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πονοκεφάλου. Σύμφωνα με έρευνες, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει έντονες ημικρανίες σε κάποια άτομα. Έτσι η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει αισθητά τα συμπτώματα της ημικρανίας

Τέλος, μέσω της άφθονης κατανάλωσης νερού μπορούμε να αποφύγουμε το hangover. Το hangover, είναι ένα πολύ σύνηθες σύμπτωμα μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Το αλκοόλ έχει διουρητική λειτουργία με αποτέλεσμα να χάνουμε περισσότερη ποσότητα νερού από όσο λαμβάνουμε. Έτσι μπορεί να οδηγηθούμε σε έντονη δίψα, κόπωση αλλά και πονοκέφαλο. Μια καλή λύση για να αποφύγουμε τα συμπτώματα του hangover είναι να συνοδεύουμε το ποτό μας με ένα ποτήρι νερό και πριν πάμε για ύπνο να έχουμε πιει τουλάχιστον ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

PexelsΤο νερό κάνει καλό

Σίγουρα, όλοι μας ξέραμε ότι το να πίνεις συχνά νερό είναι σημαντικό για την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Αυτό που δεν ξέραμε όμως είναι τα πραγματικά οφέλη της κατανάλωσης νερού. Οπότε τώρα που τα μάθαμε ας έχουμε περισσότερο στο μυαλό μας να πίνουμε ένα ποτηράκι νερό παραπάνω και να μην το ξεχνάμε…

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να είναι επικίνδυνη – Όλες οι παρενέργειες

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Νερό: Οι λειτουργίες του οργανισμού στις οποίες βοηθάει η κατανάλωσή του και ίσως δεν το γνώριζες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νερό,nero