ΝΑΤΟ: Η Σύνοδος των μελών στις Βρυξέλλες, οι διμερείς επαφές και τα αποκαλυπτήρια

17:20 25/5/2017 - Πηγή: iPop

Ξεκίνησε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για κρίσιμα θέματα. Διμερείς επαφές είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Παράλληλα η συνάντηση ξεκίνησε σε μια πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Donald Trump σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Λίγα 24ωρα μετά από την τρομοκρατική επίθεση στο Manchester, τα ζητήματα που θα συζητηθούν θα είναι η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους καθώς και η ασφάλεια των πολιτών στο δυτικό κόσμο.

Η οικογενειακή φωτογραφία:

World leaders pose inside the brand new NATO Headquarters in Brussels for family photo #NATOmeeting #Trump @afpfr @AFP pic.twitter.com/6Hni4gbYqX

— Loïc Hofstedt (@LoicHofstedt) May 25, 2017

Τα θέματα της Συνόδου

Τα δύο θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι αρχηγοί των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, θα είναι Η επίσημη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και η αύξηση των αμυντικών δαπανών προκειμένου να φτάσουν σε εθνικό επίπεδο το 2% του ΑΕΠ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι:

Θα είναι η πρεμιέρα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ενώ το Βέλγιο θα παραδώσει στο ΝΑΤΟ τα καινούργια κτίρια.Επίσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια δύο μνημείων που συμβολίζουν την ελευθερία και την αλληλεγγύη

Το νέο κτίριο του ΝΑΤΟ το οποίο παραδόθηκε σήμερα:

Η ομιλία του Trump:

Kατά την τοποθέτησή του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος Trump σημείωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία προώθησε την ασφάλεια και την ειρήνη σε όλον τον κόσμο.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικεντρωθεί πλέον στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία και η ρωσική απειλή, ενώ άσκησε κριτική στις χώρες οι οποίες «οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά».

Τέλος, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Manchester.

Η θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο

Τη στήριξη της Ελλάδας στην επίσημη εμπλοκή της Συμμαχίας στον πόλεμο κατά του ISIS θα δηλώσει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΝΑΤΟ η οποία ξεκίνησε το πρωί.

Ο ίδιος θα εξηγήσει ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά πολιτικά θα συνδράμει στις επιχειρήσεις μάχης, στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει , καθώς και στην εναέρια επιτήρηση με AWACS.

Δείπνο ηγετών

Aφού παραδοθούν τα νέα κτήρια του ΝΑΤΟ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν δείπνο εργασίας, όπου θα συζητήσουν τα δύο θέματα της ατζέντας.

Ο Jens Stoltenberg τόνισε ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συμμαχία εναντίον του ISIS είναι ένα «πολιτικό μήνυμα», καθώς και μία «πρακτική υποστήριξη» του έργου της συμμαχίας.

Η Μόσχα, χωρίζει Ευρώπη και Αμερική

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τrump δεν έχει σκοπό να συνταχθεί με την Ευρώπη, απέναντι στη Ρωσία.

Δεν τα βρήκαν σχετικά με την στάση απέναντι στη Ρωσία, ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, oι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Δυσαρέσκεια May σχετικά με τις διαρροές αμερικανικών ΜΜΕ

Σύμφωνα με τον Guardian, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, T. May θα μιλήσει στον Trump για το ζήτημα της διαρροής κρίσιμων στοιχείων που αφορούν την έρευνα για την επίθεση στο Manchester, σήμερα στην συνάντηση τους κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Βρετανοί αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι από την διαρροή στοιχείων της έρευνας, και συγκεκριμένα φωτογραφιών από τον εκρηκτικό μηχανισμό, διότι οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι αυτό θα περιπλέξει την εξέλιξη των ερευνών για την επίθεση.

Το νέο κτήριο του ΝΑΤΟ

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ηγέτες θα περπατήσουν στους χώρους του νέου αρχηγείου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, διότι σήμερα θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτιρίου.

New NATO-building symbolizes the unique and strong transatlantic bond. @NATO #NATOMeeting @VTMNIEUWS pic.twitter.com/DVygGvkNY8

— Pieter De Crem (@pieterdecrem) May 25, 2017

Στα νέα κεντρικά του ΝΑΤΟ εργάζονται:

1500 άτομα προσωπικό από τις εθνικές αντιπροσωπείες1700 άτομα στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό600 εργαζόμενοι από τους οργανισμούς του ΝΑΤΟ

Είναι ένα τεράστιο κτήριο, το οποίο περιλαμβάνει 72,0000 τμ γυάλινης επιφάνειας και είναι σύμφωνο με τις επιταγές της νέας τεχνολογίες και την οικολογία. Παράλληλα οι εσοχές στο κτίσμα συγκρατούν το νερό της βροχής, με τρόπο που να παρέχουν αυτάρκεια 90% σε άρδευση, καθαριότητα και υγιεινή από το βρόχινο νερό.

Συνάντηση Juncker- Εrdogan

O Πρόεδρος Juncker συναντήθηκε για 40′ λεπτά με τον Ρ .Τ. Εrdogan, παρουσία του προέδρου Tousk.

Παράλληλα είχε προηγηθεί διμερής 30λεπτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν και του Τούρκου προέδρου.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι:

Η Ευρώπη και η Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν συνεργασία. Μεγάλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν με λεπτομέρειες σε καλή και δημιουργική ατμόσφαιρα

Τετ-α-τετ Τσίπρα- Trump

Μια πρώτη σύντομη συνομιλία είχαν οι Τσίπρας- Trump στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Οι δύο ηγέτες χαμογελαστοί, χαιρετήθηκαν και συνομίλησαν για λίγα λεπτά.

Η πρώτη συνάντηση Trump-Macron

Ο Donald Trump υποδέχθηκε σήμερα τον Macron στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες για μια πρώτη συνάντηση όπου μετά την παραδοσιακή χειραψία, ο Trump συνεχάρη τον Macron.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε:

Είναι μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι είμαι με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος διεξήγαγε μια απίστευτη εκστρατεία και κέρδισε μια καταπληκτική νίκη

Τα αποκαλυπτήρια των δύο μνημείων

Μετά από την προσέλευση των ηγετών θα γίνουν (στις 17.10 ώρα Ελλάδος) τα αποκαλυπτήρια δύο μνημείων ένα για την 11 Σεπτεμβρίου, καθώς και ένα για το Τείχος του Βερολίνου.

Τα αποκαλυπτήρια του πρώτου μνημείου, το οποίο αποτελεί κομμάτι των Δίδυμων Πύργων, θα κάνει ο πρόεδρος Trump ενώ το δεύτερο, που αποτελεί κομμάτι του τείχους του Βερολίνου, η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στις 17.35 θα ληφθεί η φωτογραφία όλων των ηγετών στο αίθριο του κτιρίου.

O Macron συνάντησε και τον Εrdogan

O Γάλλος πρόεδρος συνάντησε και τον Τούρκο ομόλογό του, στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Οι δυο τους αναφέρθηκαν στο ζήτημα ενός Γάλλου δημοσιογράφου, του Mathias Depardon, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές της Τουρκίας από την 8η Μαΐου. Ο Erdogan τόνισε ότι θα εξετάσει σύντομα την υπόθεση. Οι δύο ηγέτες φάνηκαν πρόθυμοι να εντείνουν τις επαφές και τις ανταλλαγές πληροφοριών όσο αφορά την Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Macron έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Juncker

O ίδιος δήλωσε ότι είναι ο πρώτος ηγέτης που βάζει τα κοινωνικά ζητήμα πρώτα από όλα, και μίλησε για μια Γαλλία η οποία διαμορφώνει την Ευρώπη που θέλουμε, την Ευρώπη που προστατεύει.
Ο Macron τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι ο σύμμαχος σε μια δυνατή Ευρώπη.

Συνάντηση Τσίπρα – Eddie Rama

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει την σημασία που δίνει η Ελλάδα στην σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι εθνικιστικές πρακτικές και ρητορική στην ευρύτερη περιοχή μας πρέπει να ξεπεραστούν, προς όφελος των δημοκρατικών αρχών και του σεβασμού του Διεθνούς δικαίου.

Ο Tσίπρας χαιρέτισε την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία και την συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για τον σκοπό αυτό. Επισήμανε στην συνέχεια την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στην διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και την σημασία που δίνει στον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Οι δυο πρωθυπουργοί τόνισαν τους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ του λαού της Ελλάδας και της Αλβανίας που έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Δήλωσαν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι στρατηγικής φύσης και σημασίας. Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των δυο υπουργών εξωτερικών για τον μηχανισμό εντατικών διαβουλεύσεων για την προώθηση των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα μίλησαν για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την κοινωνική ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

Οι πρωθυπουργοί τόνισαν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και προσχώρησή της της στο ΝΑΤΟ και επίσης δέχτηκαν να ενισχύσουν τον διάλογο μεταξύ των δυο χωρών σχετικά με τους διεθνείς οργανισμούς.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα. pic.twitter.com/awpIT9VSas

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 25, 2017

The post ΝΑΤΟ: Η Σύνοδος των μελών στις Βρυξέλλες, οι διμερείς επαφές και τα αποκαλυπτήρια appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα