Μητσοτάκης: Δεν θα μετατρέψουμε το προσφυγικό σε ένα πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης

18:55 17/2/2016 - Πηγή: iPop

Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες. Αμέσως μετά την συνάντησή τους, οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Μητσοτάκης προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις κατά τις οποίες συμφώνησαν την πρόοδο που έχει γίνει από μεριάς της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα

για το προσφυγικό και συνεχάρησαν το Λιμενικό και την Ελληνική Αστυνομία για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος καλωσόρισε τον Κ. Μητσοτάκη καθώς είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Κομισιόν ως Πρόεδρος της ΝΔ, ενώ για το προσφυγικό είπε: «Πρέπει να δείχνουμε κατανόηση στην Ελλάδα και να εξάρουμε τη στάση του Ελληνικού λαού, αλλά και όλων εκείνων που καθημερινά επιχειρούν στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο. Από εκεί και πέρα, βέβαια, είναι και άλλα ζητήματα, που αφορούν γενικότερα στην Ευρώπη. Κατά πόσο, δηλαδή, τα κράτη – μέλη ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε με την σειρά του ότι «τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια σημαντική πρόοδος, όπως στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Ευρώπη». Στην συνέχεια τόνισε πως «δεν πρόκειται να μετατρέψουμε το πρόβλημα αυτό σε ένα πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα και η χώρα χρειάζεται μια εθνική στρατηγική».

Υπογράμμισε ακόμα στις υποχρεώσεις της Ευρώπης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, η οποία πρέπει σίγουρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά «με την εξάλειψη των δικτύων, των διακινητών ανθρωπίνων ψυχών, που δυστυχώς οργιάζουν σήμερα, προφανώς με την ανοχή της Τουρκίας».

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τους κ.κ. Σουλτς και Γιούνκερ. Με τον κ. Σουλτς συμφώνησαν ότι το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας σε καμιά των περιπτώσεων δε θα μπορούσε να αποτελέσει λύση του προσφυγικού.

Μετά την συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε:

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Γιούνκερ έναν σταθερό και παραδοσιακό φίλο της Ελλάδας τις πρόσφατες εξελίξεις στο προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα. Επανέλαβα στον πρόεδρο Γιούνκερ την πάγια άποψη μας ότι το κλείσιμο των βορείων συνόρων δεν αποτελεί λύση στο προσφυγικό. Διατύπωσα στον κ. Γιούνκερ την στάση της ΝΔ και την εθνική πολιτική που η χώρα έχει χαράξει στο ζήτημα αυτό

Οι δηλώσεις των κ.κ. Αβραμόπουλου και Μητσοτάκη:

Δημήτρης Αβραμόπουλος:

«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στον κεντρικό αυτό ευρωπαϊκό θεσμό, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Και βεβαίως είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω, λεπτομερώς, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο που μου έχει εμπιστευτεί η Επιτροπή και βεβαίως και η Ελλάδα. Και αναφέρομαι και σε θέματα ασφαλείας και στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό. Ειδικότερα για το δεύτερο, που – όπως γνωρίζετε – κυριαρχεί, όχι μονάχα σε ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια κλίμακα.

Η Ελλάδα είναι υπό μεγάλη πίεση, διότι είναι ένα από τα σημεία εισόδου των μεταναστευτικών ροών. Όλον αυτόν τον καιρό προσπαθεί να χτίσει έναν μηχανισμό, που θα ανταποκρίνεται στην πολιτική που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε.

Είναι δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει να δείχνουμε κατανόηση στην Ελλάδα και να εξάρουμε τη στάση του Ελληνικού λαού, αλλά και όλων εκείνων που καθημερινά επιχειρούν στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο. Και αναφέρομαι στην ελληνική ακτοφυλακή, που πραγματικά δίνει τον καλύτερό της εαυτό στο κομμάτι της διάσωσης.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, είναι και άλλα ζητήματα, που αφορούν γενικότερα στην Ευρώπη. Κατά πόσο, δηλαδή, τα κράτη – μέλη ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Κυρίως ως προς το κομμάτι που αφορά στη μετεγκατάσταση. Είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα, για τα οποία, με ιδιαίτερη χαρά, σημείωσε ο κ. Πρόεδρος ότι είναι ενημερωμένος και είχε την ευκαιρία και ο ίδιος να διατυπώσει τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του, για το πώς μπορούμε, ακόμα περισσότερο, να βελτιώσουμε την πολιτική της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού ανθρωπιστικού ζητήματος.

Κύριε Πρόεδρε, και πάλι, σας καλωσορίζω. Καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Και βεβαίως είμαι πάντα στη διάθεση τη δική σας και της χώρας μας, για καθετί που μπορεί να συμβάλλει στο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, με επάρκεια και πληρότητα, στην αποστολή που μας έχει τεθεί».

Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Κύριε Επίτροπε, ευχαριστώ πάρα πολύ, καταρχάς για τα καλά σας λόγια και για την πολύ ουσιαστική ενημέρωση την οποία είχατε, και σήμερα, την ευκαιρία να μου κάνετε.

Έχετε βρεθεί σε ένα καθοριστικής σημασίας χαρτοφυλάκιο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως για την Ευρώπη. Διότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο αν υπάρχει ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Πράγματι, η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κρίσης.

Δυστυχώς, η ελληνική Κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιληφθεί την ένταση του προβλήματος. Θέλω να σημειώσω, όμως, ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια σημαντική πρόοδος, όπως στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Ευρώπη.

Εμείς είπαμε και στην Ελλάδα, το είπαμε και εδώ στις Βρυξέλλες, ότι δεν πρόκειται να μετατρέψουμε το πρόβλημα αυτό σε ένα πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα και η χώρα χρειάζεται μια εθνική στρατηγική. Όσο η χώρα μας είναι συνεπής στις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει, τόσο πιο εύκολο θα είναι να καταδείξουμε, και σε αυτούς, που – πολλές φορές – μας κουνάνε το δάχτυλο, ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις δικές της υποχρεώσεις. Ότι τα πολύ συγκροτημένα σχέδια που έχουν εκπονηθεί από την Επιτροπή, με δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης, πρέπει να ολοκληρωθούν και να υλοποιηθούν από τα κράτη – μέλη.

Και βέβαια και η Τουρκία πρέπει να αναλάβει και αυτή τις δικές της δεσμεύσεις σε σχέση με την ανάσχεση των ροών αυτών. Και, κυρίως, στο επίπεδο της εξάλειψης των δικτύων, των διακινητών ανθρωπίνων ψυχών, που δυστυχώς οργιάζουν σήμερα, προφανώς με την ανοχή της Τουρκίας.

Θέλω και δημόσια να σας συγχαρώ για την πρότασή σας και για την επιμονή με την οποία διεκδικείτε τη δημιουργία ενός σώματος ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Και οποιαδήποτε συζήτηση για μετακίνηση των φυσικών γεωγραφικών συνόρων της Ελλάδος και της Ευρώπης στα βόρεια σύνορά μας είναι μια συζήτηση παντελώς άνευ αντικειμένου. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που και η Επιτροπή, αλλά και η κυρία Α. Μέρκελ έχουν τοποθετηθεί κατά της προοπτικής του κλεισίματος των βορείων συνόρων της χώρας.

Τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ελπίζω, σύντομα, κάποια στιγμή, να φυλάσσονται από ένα ευρωπαϊκό σώμα στο οποίο προφανώς θα συμμετέχουν και θα έχουν καθοριστικό ρόλο οι Ελληνικές Δυνάμεις και το Λιμενικό, το οποίο – όπως πολύ σωστά επισημάνατε – κάνει μια εξαιρετική δουλειά, σε αντίξοες συνθήκες.

Και θέλω και εδώ, από τις Βρυξέλλες, να συγχαρώ τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, αλλά φυσικά και την Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της καταγραφής και της ταυτοποίησης στα hot spots. Αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία κατασκευής των hot spots.

Και πάλι σας ευχαριστώ για τη θερμή σας υποδοχή, για την ενδελεχή ενημέρωση.

Και χαιρόμαστε πραγματικά πάρα πολύ, που σε αυτές τις κρίσιμες συγκυρίες είστε εσείς αυτός που έχετε αναλάβει αυτό το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

The post Μητσοτάκης: Δεν θα μετατρέψουμε το προσφυγικό σε ένα πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα