Μητρώο online media με στόχο τη διαφάνεια και την ενίσχυση της πολυφωνίας| Video

17:37 7/3/2017 - Πηγή: iPop

Το Μητρώο online media παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Στο πλευρό του Νίκου Παππά κατά την παρουσίαση βρέθηκαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος τόνισε, πως η εν λόγω

στιγμή αποτελεί «ιστορική στιγμή για το διαδικτυακό Τύπο», ενώ παράλληλα εκτίμησε «έπρεπε να φθάσουμε στο 2017 για να ληφθεί μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία» και εξήγησε:

Το Μητρώο ηλεκτρονικών ΜΜΕ εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την προάσπιση της διαφάνειας και της νομιμότητας, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργία της Δημοκρατίας

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε, πως η Κυβέρνηση πραγματοποιεί «μάχη για την καταπολέμηση όλων των στρεβλώσεων που μας έφεραν εδώ, όπως και παραδοσιακά ΜΜΕ στη χρεοκοπία» και ζήτησε η ενημέρωση «να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα αναστήλωσης της Δημοκρατίας».

Τα στοιχεία από την πρώτη φάση λειτουργίας της νέας πλατφόρμας σημειώνεται, πως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε «θετικό γεγονός την αθρόα προσέλευση επιχειρηματιών και δημοσιογράφων στη σημερινή παρουσίαση του Μητρώου, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό βήμα για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η διαδικτυακή ενημέρωση».

«Η σημερινή πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών του υπουργείου για τον εξορθολογισμό του τοπίου της ενημέρωσης, προαναγγέλλοντας την εφαρμογή γραμμικού κώδικα για τις πωλήσεις εφημερίδων και την πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου» είπε και στη συνέχεια χαρακτήρισε «ξεπερασμένο το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση και διάθεση της κρατικής διαφήμισης σε μια εποχή που τα 2/3 των πολιτών στρέφονται πλέον στην ενημέρωση από το διαδίκτυο».

Επίσης, μίλησε για την κοινή προσδοκία όλων όσον αφορά τον καθορισμό κανόνων στη διανομή κρατικής διαφήμισης, όπως επίσης και τη στήριξη με προοπτικές βιωσιμότητας για τα περιφερειακά ΜΜΕ.

Ο Νίκος Παππάς εκτός των υπολοίπων δήλωσε, πως «οι επιχειρήσεις που δεν θα εγγραφούν στο Μητρώο θα αποκλειστούν από την κρατική διαφήμιση» ενώ εξήγησε ότι την Τετάρτη «αποστέλλεται σε 860 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα η εγκύκλιος για τη διάθεση της κρατικής διαφήμισης».

Στο τέλος των δηλώσεων του ο Νίκος Παππάς εστίασε στη μάστιγα λογοκλοπής στο διαδίκτυο και χαρακτήρισε «μεγάλο ασθενή» το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο κρατά αρνητική πρωτιά σε κείμενα και φωτογραφίες του που αναπαράγονται σε πλήθος ιστοσελίδων.

Σημειώνεται, πως το Μητρώο μέχρι στιγμής έχει 398 αιτήσεις, με ταυτοποιημένα μέλη 196 επιχειρήσεις, ενώ σε διαδικασία ταυτοποίησης βρίσκονται ακόμη 202 επιχειρήσεις. Από το σύνολο, μόλις το 52,5% προέρχεται από τον νομό Αττικής ενώ το 47,5% από την περιφέρεια.

Παράλληλα, από τα στοιχεία των 196 ταυτοποιημένων μελών, σε σύνολο 270ιστοσελίδων νομικά πρόσωπα είναι οι 105 (53,57%), ατομική επιχείρηση οι 66 (33,17%) και φυσικά πρόσωπα οι 25 (13,26%).

Σχετικά με τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε, πως στο σύνολό τους φθάνουν τα 2.115 άτομα, ενώ 1.040 από αυτούς είναι δημοσιογράφοι και ότι «με εξαρτημένη εργασία απασχολούνται 682 άτομα και 358 με σύμβαση έργου».

Ποιες είναι οι ενέργειες που απαιτούνται για την εγγραφή στο Μητρώο;Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία της επιχείρησης και του νομικού εκπροσώπουΣτοιχεία εκδότη και διευθυντή της επιχείρησηςΑριθμός εργαζομένων και μορφή εργασιακής σχέσηςΜετοχική σύνθεση και συνδεδεμένες ιστοσελίδες με το ΑΦΜ της επιχείρησης.

The post Μητρώο online media με στόχο τη διαφάνεια και την ενίσχυση της πολυφωνίας| Video appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα