Μήπως πάσχεις κι εσύ απ’ τον «ιό της φτώχειας»; Τα συμπτώματα!

20:46 15/10/2019 - Πηγή: iPop

Η συνεχής επιθυμία να αγοράζεις πράγματα και να θέλεις διαρκώς και περισσότερα αλλά πάντα on budget, δεν είναι ακριβώς δικά σου λάθη. Και το να νιώθεις φτωχός έχει την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο με μια νύχτα χωρίς ύπνο!

Μια ορμόνη του στρες -την οποία γνωρίζεις πολύ καλά- η κορτιζόλη είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις που παίρνεις: Χειροτερεύει τη μνήμη και μειώνει τη συγκέντρωση, μειώνει τον έλεγχο στον εαυτό σου και σε κάνει να νιώθεις λιγάκι σαν zombie.

Το

να νιώθεις φτωχός σε επηρεάζει στην καθημερινότητά σου και μάλλον πάσχεις κι εσύ από τον «ιό της φτώχειας». Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ακολουθείς τη συμπεριφορά των γονιών σου

Αν σε όλη την παιδική σου άκουγες πράγματα όπως «δεν έχουμε χρήματα για αυτό», «πρέπει να μένεις κολλημένος σε μια δουλειά, αφού έχεις δουλειά», «δεν είμαστε τράπεζα να εκτυπώνουμε χρήματα», τότε μπαίνει στο κεφάλι σου και περνά στο υποσυνείδητο.

Τα πιστεύω μας και αυτά που υιοθετούμε από τους γονείς μας, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη δουλειά που κάνουμε, τα πράγματα που αγοράζουμε και την τιμή τους και τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε εν γένει. Οι περιορισμοί στην παιδική ηλικία κάνουν έναν άνθρωπο πιο πιθανό να είναι αγχωμένος και καταθλιπτικός και να χάνουν κάθε κίνητρο για εξέλιξη.

Αγχώνεσαι για το τι θα πουν οι άλλοι

Γνωρίζεις ανθρώπους που θα έπαιρναν δάνειο για να κάνουν τον γάμο τους; Ή που αγοράζουν ένα φόρεμα που κοστίζει 2-3 μισθούς; Ή που θα έκαναν τα πάντα για να έχουν 200 καλεσμένους;

Η ηθοποιός Keira Knightley παντρεύτηκε φορώντας ένα φόρεμα που είχε στην ντουλάπα της για 5 χρόνια. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που το φορούσε αλλά… τίποτα κακό δεν συνέβη και κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος.

Είναι ΟΚ να έχεις ένα εντυπωσιακό νυφικό, αφού το αντέχει η τσέπη σου. Αλλά το να χαλάσεις όλα όσα έχεις για ένα φόρεμα ή μια μέρα; Τότε είναι σημάδι συγκεκριμένου σκεπτικού της φτώχειας!

Λάθος προτεραιότητες

Οι οικονομολόγοι που μελετούν τη φτώχεια πιστεύουν ότι όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση, προσπαθεί να ξεφύγουν από τη μονότονη και βαρετή ζωή του. Μάλλον, για αυτό στην Ινδία, περισσότερο από το 40% του μισθού μιας οικογένειας δαπανάται στις γιορτές και σε θρησκευτικά τελετουργικά.

Στο Μαρόκο οι αγρότες αγόραζαν DVD players και είχαν καλωδιακή τηλεόραση, αλλά έτρωγαν μόνο ψωμί με τσάι. Ένα άτομο που σκέφτεται ότι είναι φτωχό αρχίζει να θέτει τους εαυτούς του κάτω από άλλους. Για να αποδείξει το εισόδημά του, αγοράζει ακριβά δώρα και παίρνει το τελευταίο iPhone με δόσεις ακόμη κι αν δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

Οι τοξικές σκέψεις που όλοι κάνουμε για τον εαυτό μας!

Απαλλάσσεσαι απ’ το άγχος πηγαίνοντας για shopping

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, έχουν έντονο άγχος. Η κορτιζόλη αυξάνεται, επηρεάζει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τον τρόπο σκέψης.

Έτσι, λοιπόν, παίρνουν κακές αποφάσεις και κάνουν ψώνια που δεν χρειάζονται, ξεχνούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, χάνουν τον έλεγχο.

Δεν έχεις όνειρα ή στόχους

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να διώξουν αυτό το αίσθημα της φτώχειας με το να εργάζονται περισσότερο. Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να ονειρεύονται και να θέτουν στόχους, να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν τη ζωή τους. Απλά εργάζονται σκληρά και δεν είναι ευτυχισμένοι.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2017, τα άτομα με χαμηλό εισόδημα είναι πιο διατεθειμένα να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα ή να επηρεάσουν την κατάσταση. Γι ‘αυτό δεν θέτουν στόχους και δεν προσπαθούν να τους επιτύχουν.

Τα καθημερινά μας συναισθήματα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε τη ζωή μας. Όταν είμαστε λυπημένοι, είναι πιθανό να θέλουμε λιγότερα στο παρόν απ’ το να επιθυμούμε περισσότερα στο μέλλον. Ως αποτέλεσμα, χάνουμε πιθανό κέρδος μακροπρόθεσμα. Όταν είμαστε ευτυχισμένοι και ενδιαφερόμαστε για τη ζωή μας,  σκεφτόμαστε το μέλλον πιο εύκολα (και με αισιοδοξία) και κάνουμε σχέδια.

Δεν μπορείς να αυξήσεις το εισόδημά σου

Ορισμένες φορές ένα άτομο νιώθει ότι μένει κολλημένο στο ίδιο εισόδημα. Μπορεί να αλλάξει την σταδιοδρομία του ή να εργαστεί πιο σκληρά, αλλά δεν επηρεάζεται το εισόδημα με κανέναν τρόπο. Μπορεί να φαίνεται σαν να υπάρχει ένα ανώτατο όριο, το οποίο το άτομο δεν μπορεί να «σπάσει».

Ένα άτομο συνήθως σκέφτεται: Για να βγάλω περισσότερα χρήματα, πρέπει να δουλεύω 60 ώρες την εβδομάδα, να έχω μεταπτυχιακό και δυνατές διασυνδέσεις και περισσότερα χρήματα σημαίνει περισσότερα προβλήματα και ευθύνες αλλά ήδη κάνω δύο δουλειές.

Ένα άτομο συνηθίζει στην τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση, κατά κάποιον τρόπο καταφέρνει να ζήσει με προϋπολογισμό και μπορεί να αισθάνεται δυσφορία εάν ο μισθός ξαφνικά γίνει … ψηλότερος. Γι ‘αυτό το αίσθημα κατωτερότητας και ενοχής δεν φεύγει!

Διαβάστε επίσης:

Πες μας πού ξοδεύεις περισσότερα χρήματα, να σου πούμε τι άνθρωπος είσαι!

Illustrated by Natalia Breeva for BrightSide.me,Unsplash/Casper Nichols

Το άρθρο Μήπως πάσχεις κι εσύ απ’ τον «ιό της φτώχειας»; Τα συμπτώματα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα