Μήπως είσαι υποχόνδριος; Απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις!

17:07 30/3/2020 - Πηγή: iPop

Ποιος είναι ο υποχόνδριος; Είναι αυτός που ζει με έναν μόνιμο κι έντονο φόβο ότι πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια. Πρόκειται για μια διαταραχή που χρήζει ειδικής μεταχείρισης. 

Ποιος είναι ο υποχόνδριος; Ουσιαστικά, πρόκειται για το άτομο που τα θέματα υγείας όχι απλά του γίνονται εμμονή αλλά φοβάται και ανησυχεί υπερβολικά και διαρκώς πως πάσχει από κάποια ασθένεια.

Ουσιαστικά το άτομο με υποχονδρίαση πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό να πάσχει ή να εμφανίσει σοβαρή νόσο και σταδιακά πείθεται ότι είναι άρρωστος, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Με το παραμικρό σύμπτωμα ο υποχόνδριος

έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι άρρωστος.

Παράλληλα, συνήθως αντιστέκεται σθεναρά στον καθησυχασμό, όπως για παράδειγμα τις ιατρικές εξετάσεις και νομίζει ότι τα αποτελέσματα είναι λανθασμένα ή καθησυχάζεται για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και στην συνέχεια πιστεύει ότι είναι άρρωστος. Το άτομο αποκτά εμμονή με την υγεία του, αναπτύσσει μη ρεαλιστικούς φόβους μόλυνσης και έντονο ενδιαφέρον για τις ιατρικές πληροφορίες, ενώ συχνά αποκτά έντονο φόβο για τα φάρμακα και τις αντιβιώσεις.

Fake News: Ποιες απ’ αυτές τις οδηγίες για τον κορονοϊό είναι αληθινές;

Πού οφείλεται; Μεγάλο ρόλο παίζουν οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, δηλαδή πολλά άτομα που πάσχουν από υποχονδρίαση έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Παράλληλα, άτομα που πέρασαν από διάφορες ασθένειες κατά την παιδική ηλικία τους ή άτομα που δέχονταν πίεση από τους γονείς τους επειδή ήταν υπερπροστατευτικοί, περνώντας τα χρόνια γίνονταν υποχόνδριοι.

Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση υποχόνδριου που όντας παιδί μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον αδιαφορίας και προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή των γονιών του επικαλούμενο σωματικά συμπτώματα. Έτσι ενηλικιώνοντας το άτομο δημιουργεί υποχονδρίαση καθώς με τον τρόπο αυτό λαμβάνει προσοχή και φροντίδα από συγγενείς και φίλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχονδρίασης εμφανίζονται μετά από τραυματικές εμπειρίες, όπως προβλήματα υγείας που πέρασαν άτομα του οικείου περιβαλλοντος του ατόμου, προκαλώντας στο ίδιο έντονο άγχος και φόβο για νόσο, καθώς και τον θάνατο.

Φυσικά, το παρακάτω test και οι παρακάτω ερωτήσεις δεν θα βγάλουν κάποια επιστημονική “γνωμάτευση” αλλά ίσως δεις κι εσύ λιγάκι που κινείσαι, ειδικά το τελευταίο διάστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το συγκεκριμένο test σου κάνει δέκα ερωτήσεις, του τύπου πόσες φορές πλένεις τα χέρια σου την ημέρα, αν πίνεις εμφιαλωμένο νερό, αν ακολουθείς πιστά τις οδηγίες του ΠΟΥ, αν φοράς μάσκα ή την έχεις διακοσμητική… Πολύ περισσότερο σε ρωτά πόσο συχνά παίρνεις κάποιο φάρμακο, αν ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή, αν σκέφτεσαι διαρκώς τις ασθένειες κι αν ψάχνεις online διάφορα συμπτώματα…

Είσαι έτοιμος; Πάτα το play!

Διαβάστε επίσης:

Πόσο αγχωμένος είσαι; Το τεστ που θα σου δώσει την απάντηση!

Photo: unsplash/Tai’s CapturesΜε πληροφορίες απ’ το Wikipedia

Το άρθρο Μήπως είσαι υποχόνδριος; Απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα