Μήπως έχεις το σύνδρομο του explorer και δεν το ξέρεις;

15:41 18/1/2020 - Πηγή: iPop

Σίγουρα έχεις συναντήσει κάποια στιγμή στη ζωή σου τουλάχιστον ένα άτομο που ήθελε να γνωρίζει τα πάντα, ακόμα κι όσα δεν τον αφορούσαν. Κι αν εσύ δεν είσαι σαν αυτόν, τότε αναρωτιέσαι γιατί κάποιος είναι περίεργος. 

Μπορεί μερικές φορές να θέλει κάποιος να τα μαθαίνει όλα, να ασχολείται με άτομα που δεν είναι καν φίλοι του και με ζητήματα που δεν τον αφορούν. Αυτός δεν είσαι τόσο κουτσομπόλης, όσο περίεργος με τα όσα συμβαίνουν γύρω του.

Όμως, γιατί κάποιος είναι περίεργος;

Ο κύριος λόγος που κάποιος γίνεται περίεργος, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι η πλήξη.

Σου έχει τύχει ποτέ

να έχεις μια δουλειά στην οποία να αισθάνεσαι παγιδευμένος σε ατέλειωτη πλήξη; Ξυπνάς, πηγαίνεις στη δουλειά, πίνεις τον καφέ σου και αρχίζεις να δουλεύεις. Το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, τίποτα περισσότερο από την ικανοποίηση του αφεντικού σου. Δεν κάνεις τίποτα διαφορετικό. Αν αισθάνεσαι ότι αυτό σου συμβαίνει πολύ συχνά, τότε μπορεί να πάσχεις από το σύνδρομο explorer ή αλλιώς το σύνδρομο του εξερευνητή.

Η σύμβουλος Arancha Ruiz, ο οποίος βοηθά τους ανθρώπους να βρουν το καλύτερο περιβάλλον για το ταλέντο και τη δουλειά τους και να υπερβούν τους επαγγελματικούς τους στόχους, αναφέρει πως οι λεγόμενοι εξερευνητές έχουν πάθος να αναζητούν, να παρατηρούν, να ικανοποιούν την περιέργειά τους, να ανησυχούν διαρκώς και να αμφισβητούν όσα ακούν.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλά περίεργοι, αλλά ζουν με θάρρος, περιπέτεια και περιέργεια για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Έχουν πάντα ερωτήσεις για να ρωτήσουν, δεν είναι ικανοποιημένοι με απλές απαντήσεις και είναι πάντα έτοιμοι να ψάξουν ακόμα και μια βελόνα στ’ άχυρα.

Ο ψυχολόγος Shahram Heshmat επιβεβαιώνει ότι αυτή η συνήθεια που έχει ένας περίεργος άνθρωπος είναι φυσική, προέρχεται από την ανάγκη ανάμεσα σε αυτό που γνωρίζει και σε αυτό που θα ήθελε να μάθει. Αυτά τα άτομα δεν αισθάνονται ικανοποιημένα με αυτό που γνωρίζουν και επιθυμούν να αλλάξουν τις ιδέες και τις πρακτικές τους. Η αναζήτηση νέων γνώσεων απελευθερώνει ντοπαμίνη, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να ενεργοποιήσει και να αναζητήσει αυτά τα ερεθίσματα. Εάν δεν υπάρχουν ερεθίσματα, η ενέργεια αυτή θα “πεθάνει” σταδιακά, όπως όταν ένα άτομο είναι ικανοποιημένο με κάτι βαρετό και ανούσιο.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, αντί να κατακρίνουμε πολλές φορές αυτούς τους ανθρώπους να κατανοούμε ότι η περιέργειά τους μπορεί να μην αφορά εμάς ή ένα μόνο ζήτημα, αλλά να σχετίζεται με την γενικότερη περιέργειά τους απέναντι στον κόσμο και σε όσα συμβαίνουν.

Διάβασε ακόμα:

Οι 6 τρόποι για να γίνεις πιο έξυπνος

Photo: Pixabay

Το άρθρο Μήπως έχεις το σύνδρομο του explorer και δεν το ξέρεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα