Μεταπτυχιακό ή δουλειά μετά τις σπουδές; Ένα δίλημμα καθοριστικής σημασίας που θα κρίνει τον επόμενο σταθμό της ζωής σου

08:30 12/4/2022 - Πηγή: iPop

Είσαι στη φάση που τελειώνεις τη σχολή σου και ψάχνεσαι; Πού και πώς θα βρω δουλειά μετά τις σπουδές; Να κάνω τώρα μεταπτυχιακό ή παράλληλα με τη δουλειά; Σε ποιο ίδρυμα και σε ποιο αντικείμενο; Μήπως πάω κατευθείαν για δουλειά; Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να σε συμβουλέψει σε αυτήν την καθοριστική φάση της ζωής σου; Ποιος έχει τις απαντήσεις και έχει πραγματικά τα σωστά εφόδια να σε καθοδηγήσει να πάρεις τη σωστή απόφαση για τη ζωή σου;

Βρίσκοντας δουλειά μετά τις σπουδές

Ποιο είναι το σύστημα που κερδίζει; Ποιος θα μπορούσε να με κατευθύνει ώστε να πάρω αυτήν την καθοριστικής

σημασίας για τη ζωή μου απόφαση; Οι γονείς, κάποιος καθηγητής που πραγματικά νοιάζεται, κάποιος φίλος των γονιών που είναι μέσα στην αγορά και «ξέρει», κάποιος σύμβουλος που αυτή είναι η εξειδίκευσή του;

Αν είσαι τώρα σε αυτή την φάση οι αγωνίες σου είναι πολύ φυσιολογικές. Οι σπουδές είναι μια επένδυση. Όπως και ο χρόνος που θα διάθέσεις. Όταν είμαστε 22 χρονών οι περισσότεροι έχουμε το μυαλό μας στην καλοπέραση, στα ταξίδια, στις εξόδους και λιγότερο στο τι θα κάνουμε από του χρόνου και για τα επόμενα 40 χρόνια της ζωής μας.

Τα 40 χρόνια άλλωστε είναι πάρα πολλά και είναι το τελευταίο που σκεφτόμαστε σε αυτή τη φάση της ζωής μας. Και αν το καλο σκεφτούμε αυτό είναι το υγιές για αυτήν την ηλικία. Αν σκεφτόμαστε στα 22 ευθύνες και προγράμματα και τι θα κάνω 9:00-17:00 σε λίγους μήνες, πώς θα μείνει χρόνο για διασκέδαση τώρα που βράζει το αίμα;

PexelsΠιάνοντας το νήμα από το τέλος

Ο πιο πλήρης οδηγός για την εύρεση εργασίας. Όλες οι συμβουλές για όσα χρειάζεται να ξέρεις ώστε να γίνεις περιζήτητος

Φαντάσου τη ζωή σου σαν ένα κουβάρι με νήμα. Τώρα είναι τυλιγμένο και έχει ξετυλιχθεί ελάχιστο, αφού στη φάση των σπουδών είσαι στην αρχή της ζωής σου. Αν ξετυλίξεις το κουβάρι αυτό και το δεις να περνά από τους διάφορους σταθμούς ας πούμε με ένα πλάνο πενταετίας πού θα ήθελες να σε δεις σε πέντε χρόνια.

Πώς θα είναι η ζωή σου; Πού θα πηγαίνεις για δουλειά, πού θα μένεις, πώς θα έχεις διαμορφώσει τη ζωή σου; Ίσως έχεις ακούσει ότι είναι όλα θέμα επιλογών. Φυσικά πρόκειται για επιλογές. Δηλαδή, κάνοντας μια επιλογή, πχ να κάνεις ένα μεταπτυχιακό στο ΕΚΠΑ αμέσως έχεις απορρίψει όλες τις άλλες επιλογές που μπορεί να ήταν ανοιγμένες μπροστά σου.

Επιλέγοντας να πας για δουλειά, σε μια εταιρεία αμέσως απορρίπτεις την επιλογή του full time μεταπτυχιακού ή της εργασίας σε κάποια άλλη εταιρεία. Δεν μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα δύο επιλογές, θα πρέπει να διαλέξεις ποια θεωρείς ότι θα σε βοηθήσει περισσότερο στη στρατηγική σου για το πώς θα ήθελες να πάει η ζωή σου, μέχρι το σημείο που έχεις εσύ δύναμη, γιατί φυσικά κάποια πράγματα είναι εντελώς έξω από τις δυνατόητες και τον έλεγχο μας.

Πού θα επενδύσεις;

Πρώτα από όλα πρέπει να ξέρεις τι θέλεις εσύ! Όχι η μαμά σου, η φίλη σου, ο θείος σου. Μην υπολογίσεις καθόλου το τι θα πει ο καθένας, ακόμα και αν μιλάμε για ανθρώπους που ξέρουμε χωρίς αμφιβολία ότι μας αγαπούν. Εδώ μιλάμε για τη ζωή μας. Δεν παλεύεται μια ζωή χωρίς αγάπη και πάθος γι’ αυτό που κάνεις επενδύοντας το 1/3 του χρόνου σου και αυτό θα το καταλάβεις όταν δεις ότι και εσύ, όπως όλοι μας, είσαι ένα γρανάζι της «μηχανής» και δεν μπορείς να βγεις έξω από αυτήν εύκολα.

Στην περίπτωση του Μεταπτυχιακού, που έχει ένα αρκετά μεγάλο κόστος, σε πόσο καιρό θα κάνεις απόσβεση αυτής τη επένδυσης; Αν κάνεις αυτές τις σπουδές, που σίγουρα θα σου προσφέρουν γνώσεις, θα τις αξιοποιήσεις στο έπακρο καθιστώντας σε αμέσως περιζήτητο λόγω της εξειδίκευσής σου; Και γιατί η κάθε εταιρεία να διαλέξει εσένα και όχι τον συμφοιτητή σου; Τι διαφορετικό έχεις εσύ από αυτόν;

Η επένδυση είναι η λέξη κλειδί σε όλες τις σχέσεις και όλοι θέλουν να κάνουν τις σοφότερες επιλογές, είτε λέγονται εργοδότες, είτε τα άτομα που διαλέγουν υποψηφίους για τα μεταπτυχιακά ,ακόμα και εσύ που επενδύεις χρόνο και χρήμα και περιμένεις να σου αποδώσει το κόστος ευκαιρίας.

Δες την μεγάλη εικόνα

Δηλαδή, δες σε βάθος χρόνου και υπολόγισε αν επιλέξεις αυτόν τον δρόμο στη ζωή σου πού θα σε πάει σε πέντε χρόνια. Πώς είσαι με αυτό; Ας υποθέσουμε ότι διαλέγεις σπουδές στο εξωτερικό πχ στη Ζυρίχη, θα διαλέξεις αυτό το μεταπτυχιακό γιατί στοχεύεις να απορροφηθείς στον τραπεζικό τομέα; Αν ναι να το κάνεις, αν όμως θες να γίνεις σύμβουλος μήπως ένα ΜΒΑ είναι η κατάλληλη επιλογή για σένα;

Τα μεταπτυχιακά εκτός των γνώσεων που μπορούν να σου προσφέρουν, θα σου προσφέρουν και το κατάλληλο Networking. Αλλά και πάλι δεν είναι τίποτα δεδομένο και τα πάντα έχουν να κάνουν με το timing. Δεν σπουδάζεις για να κάνεις κύκλο, γιατί αυτό μπορεί να μην συμβεί.

Το μεταπτυχιακό και οι εκπαιδεύσεις δεν τελειώνουν ποτέ, μπορείς να διαλέξεις μια δουλειά μετά τις σπουδές και στη συνέχεια της ζωής σου να διαλέξεις να εκπαιδευτείς σε αυτό που θα έχει φέρει η πορεία της ζωής στο δρόμο της. Πού ξέρεις, μπορεί να είναι κάτι εντελώς νέο.

Όπως και να έχει ο άνθρωπος που έχει mindset ανάπτυξης, δε σταματά να βρίσκει ευκαιρίες σε κάθε περίπτωση. Είναι καθοριστικής σημασίας τα χρόνια που χτίζεις για το μέλλον να έχεις καθαρό μυαλό και διάθεση για προσαρμοστικότητα γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τί κρύβει στην επόμενη σελίδα του το βιβλίο της ζωής μας.

16 κλασικές ερωτήσεις συνέντευξης και οι απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη δουλειά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μεταπτυχιακό ή δουλειά μετά τις σπουδές; Ένα δίλημμα καθοριστικής σημασίας που θα κρίνει τον επόμενο σταθμό της ζωής σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα