Μερικά πράγματα που οι γιατροί θέλουν να ξέρουν οι γυναίκες για την άμβλωση

12:39 5/5/2022 - Πηγή: iPop

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ και το έγγραφο που διέρρευσε και δείχνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο επιθυμεί να καταργήσει το δικαίωμα όλων των Αμερικανών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις, είναι μία καλή αφορμή να μάθουμε τι ακριβώς είναι η άμβλωση και γιατί είναι τόσο σημαντική για τις γυναίκες και την υγεία τους.

Τι είναι άμβλωση;

H άμβλωση είναι μια ιατρική διαδικασία που τερματίζει μια εγκυμοσύνη. Είναι μια βασική ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης για εκατομμύρια γυναίκες, κορίτσια και άλλους/ες που μπορούν

να μείνουν έγκυοι. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι 1 στις 4 εγκυμοσύνες τερματίζεται με άμβλωση κάθε χρόνο.

Όμως, ενώ η ανάγκη για αμβλώσεις είναι συνήθης, η πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες υπηρεσίες άμβλωσης δεν είναι εγγυημένη για όσους/ες μπορεί να χρειαστούν υπηρεσίες αμβλώσεων.

Στην πραγματικότητα, η πρόσβαση στην άμβλωση είναι ένα από τα πιο έντονα αμφισβητούμενα θέματα παγκοσμίως, και η συζήτηση επισκιάζεται από παραπληροφόρηση σχετικά με τις πραγματικές συνέπειες του περιορισμού της πρόσβασης σε αυτή τη βασική υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης.

Πόσο συχνά κάνουν αμβλώσεις οι γυναίκες;

Ο τερματισμός μιας εγκυμοσύνης είναι μια συνηθισμένη απόφαση που παίρνουν εκατομμύρια άνθρωποι – κάθε χρόνο ένα τέταρτο των εγκυμοσύνων τερματίζεται με άμβλωση.

Και ανεξάρτητα από το αν η άμβλωση είναι νόμιμη ή όχι, οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης. Σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ινστιτούτο Guttmacher, που ασχολείται με την αναπαραγωγική υγεία και έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, το ποσοστό έκτρωσης είναι 37 ανά 1.000 άτομα σε χώρες που απαγορεύουν την άμβλωση συνολικά, ή την επιτρέπουν μόνο σε περιπτώσεις που πρέπει να σωθεί η ζωή μιας γυναίκας, και 34 ανά 1.000 άτομα σε χώρες που επιτρέπουν γενικά την άμβλωση, μια διαφορά που δεν είναι στατιστικά σημαντική.

Όταν εκτελούνται από εκπαιδευμένο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης σε συνθήκες υγιεινής, οι αμβλώσεις είναι μία από τις ασφαλέστερες διαθέσιμες ιατρικές διαδικασίες, περισσότερο ασφαλής ακόμη κι από τη γέννηση του παιδιού.

Αλλά όταν οι κυβερνήσεις περιορίζουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις, οι άνθρωποι αναγκάζονται να καταφύγουν σε παράνομες, μη ασφαλείς αμβλώσεις, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν ή να αναζητήσουν ιδιωτική φροντίδα. Αυτό μας φέρνει στο επόμενο σημείο.

Οι μη ασφαλείς αμβλώσεις ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως «διαδικασία τερματισμού μιας ακούσιας εγκυμοσύνης που διεξάγεται είτε από άτομα που δεν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες είτε σε περιβάλλον που δεν επιβεβαιώνει τα ελάχιστα ιατρικά πρότυπα ή και τα δύο».

Σε αντίθεση με μια νόμιμη άμβλωση που πραγματοποιείται από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, οι μη ασφαλείς αμβλώσεις μπορούν να έχουν θανατηφόρες συνέπειες. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι μη ασφαλείς αμβλώσεις να είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτων μητρικών θανάτων παγκοσμίως, και οδηγώντας σε επιπλέον πέντε εκατομμύρια αναπηρίες, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Unsplash / Gayatri MalhotraΗ λανθασμένη άποψη που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την άμβλωση

Μια από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις αμβλώσεις είναι ότι η διαδικασία είναι επικίνδυνη ή επιβλαβής για την υγεία κάποιου.

Μια έκθεση από το 2018 εξέτασε την ασφάλεια διαφόρων μεθόδων αμβλώσεων — φαρμακευτική αγωγή, αναρρόφηση, διαστολή και επαγωγή, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι αμβλώσεις είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές και ότι οι επιπλοκές από όλους τους τύπους αμβλώσεων είναι σπάνιες.

Τα εμπόδια και οι περιορισμοί που υπογράφουν οι νομοθέτες για να αποτρέψουν την εύκολη και ταχεία πρόσβαση των ασθενών στην άμβλωση θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Είναι γνωστό ότι η καθυστέρηση της φροντίδας των αμβλώσεων αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Άλλοι φοβούνται ότι οι αμβλώσεις προκαλούν στειρότητα, αλλά η έρευνα δεν έχει βρει σχέση μεταξύ των αμβλώσεων και της ικανότητας σύλληψης στο μέλλον. Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι οι αμβλώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών (π.χ. πρόωρο τοκετό ή τοκετό με χαμηλό βάρος γέννησης) σε περίπτωση μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Σ’ αυτές τις χώρες η άμβλωση είναι ακόμα παράνομη

Μια άλλη παρεξήγηση που επικρατεί είναι ότι οι αμβλώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, παρόλα αυτά οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ανακούφιση μετά την έκτρωση.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μπορεί να προκαλέσουν μητρική κατάθλιψη και άγχος στους γονείς. Και αυτά τα θέματα ψυχικής υγείας δεν ξεκαθαρίζονται με τον καιρό, είναι συχνά μακράς διάρκειας και ταλαιπωρούν τις γυναίκες που έφεραν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μέχρι τα 30, τα 40 και τα 50 τους.

Ο περιορισμός των αμβλώσεων επηρεάζει την υγεία και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η απαγόρευση της έκτρωσης έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη σωματική υγεία, την ψυχική υγεία και τη γενική ευημερία του ανθρώπου.

Η μελέτη Turnaway , που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που φέρουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μέχρι την ολοκλήρωση έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι κάτω από το επίπεδο φτώχειας.

Είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές υγείας, όπως εκλαμψία και θάνατο, και να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό. Είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε μία σχέση με έναν βίαιο σύντροφο και οι στόχοι της ζωής τους τείνουν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, ενώ τα προς το ζην των οικογενειών τους υποφέρουν. 

Unsplash / Gayatri MalhotraΗ άμβλωση ως ανθρώπινο δικαίωμα

Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ασφαλών αμβλώσεων αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο καθένας έχει δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην υγεία και το δικαίωμα να μην υφίσταται βία, να μην υπόκειται σε διακρίσεις και βασανιστήρια ούτε να έχει σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Ο νόμος περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων διευκρινίζει με σαφήνεια ότι οι αποφάσεις για το σώμα μας είναι μόνο δικές μας – γνωστή ως σωματική αυτονομία.

Ο εξαναγκασμός κάποιου/ας να συνεχίσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή να αναζητήσει μια επικίνδυνη άμβλωση συνιστά παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ιδιωτικότητα και τη σωματική αυτονομία.

Το πρώτο θύμα της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην Πολωνία είναι η 30χρονη Izabela

Σε πολλές περιπτώσεις, όσοι και όσες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν σε επικίνδυνες αμβλώσεις, κινδυνεύουν επίσης από τη δίωξη και την τιμωρία, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης, και μπορούν να αντιμετωπίσουν σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και διάκριση και αποκλεισμό από τη ζωτική υγειονομική περίθαλψη μετά την άμβλωση.

Ως εκ τούτου, η πρόσβαση στις αμβλώσεις συνδέεται ουσιαστικά με την προστασία και την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών, των κοριτσιών και άλλων που μπορούν να μείνουν έγκυοι και, συνεπώς, με την επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας των φύλων.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι όλοι και όλες πρέπει να είναι ελεύθεροι/ες να ασκούν την σωματική τους αυτονομία και να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με την αναπαραγωγική τους ζωή, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου και της ηλικίας τους. Είναι σημαντικό οι νόμοι που σχετίζονται με την άμβλωση να σέβονται, να προστατεύουν και να εκπληρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκύων και να μην τις αναγκάζουν να αναζητούν επικίνδυνες αμβλώσεις.

Πηγή πληροφοριών: Διεθνής Αμνηστία.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μερικά πράγματα που οι γιατροί θέλουν να ξέρουν οι γυναίκες για την άμβλωση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα