Με τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης η «οροφή» χρέους

17:39 21/7/2017 - Πηγή: iPop

Με τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης προβλέπεται η «οροφή» χρέους, η οποία μάλιστα θεωρείται προϋπόθεση για όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ. Η εν λόγω τοποθέτηση του Ταμείου αποτελεί μια επιβεβαίωση για τον περιορισμό στο ελληνικό πρόγραμμα, ο οποίος φέρεται ν’ αποθάρρυνε την Κυβέρνηση για την άμεση έκδοση νέου ομολόγου, παρά το ότι σημειωνόταν στα αρχικά κείμενα μεταξύ ΔΝΤ κι Ελλάδας.

Σύμφωνα

με πληροφορίες, η Κυβέρνηση φέρεται να έχει πει «ναι» για «οροφή» χρέους -325 δισ. ευρώ- της κεντρικής Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αξίζει να τονιστεί πως η προδιαγραφή αφορά και τις δανειακές δόσεις του ESM.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα, με βάση τη συμφωνία και μετά την εκταμίευση απ’ τον ESM, δεν μπορεί να δημιουργήσει νέο χρέος και συνεπώς να διασφαλίσει το αποθεματικό στο οποίο στόχευε η ελληνική Κυβέρνηση.

Η Christine Lagarde δήλωσε την Πέμπτη αναφορικά με το πρόγραμμα για την Ελλάδα: «Το πρόγραμμα παρέχει αφενός χώρο για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται προκειμένου να ευημερήσει εντός της Ευρωζώνης, αφετέρου ένα πλαίσιο για τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας ώστε να παραδώσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Τα λόγια της επικεφαλής του Ταμείου δείχνουν τη στρατηγική του, δηλαδή απ’ τη μια ν’ ασκεί πιέσεις στην Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις κι απ’ την άλλη να πιέζει τους Ευρωπαίους για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η Κυβέρνηση πιθανόν να μην είχε κάνει εξ’ αρχής σωστές εκτιμήσεις για τις συνέπειες του εν λόγω όρου στη συμφωνία με το ΔΝΤ, όμως, τελικά αυτός ο όρος άλλαξε τα σχέδια για έξοδο στις αγορές.

The post Με τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης η «οροφή» χρέους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυβέρνησης,kyvernisis