Με πόθο τη διαμόρφωση κοινής γραμμής για το προσφυγικό ξεκίνησε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

10:46 4/3/2016 - Πηγή: iPop

Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ξεκίνησε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Στόχο του αποτελεί η διαμόρφωση κοινής γραμμής σε ό,τι αφορά το προσφυγικό λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνεχίζεται αν και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί σημειώνουν πως καταβάθος επιθυμούν τη διαμόρφωση κοινής γραμμής για

το προσφυγικό.

Να τονισθεί πως μέχρι στιγμής τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι έχουν ασκήσει σκληρή κριτική αναφορικά με τις διαστάσεις που έχει πάρει το προσφυγικό και επιρρίπτουν ευθύνες στην Κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση εστιάζει στην πολιτική αντιπαράθεση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και επισημαίνει ότι «επιχειρεί να ταυτίσει με τις ακραίες και ξενοφοβικές φωνές της Ευρώπης».

Την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ζήτησε η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια επίσκεψη της στο Προεδρικό Μέγαρο, σημειώνοντας πως στόχος είναι να βρεθεί μια κοινή γραμμή για την επίλυση του ζητήματος.

Στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός επικύρωσε τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει: «Εύχομαι η επιδίωξη εθνικής συνεννόησης από την κυβέρνηση να μην είναι προσχηματική».

Ενώ η Φώφη Γεννηματά προειδοποίησε: «Να μη προσπαθήσει για άλλη φορά ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιήσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ως ένα ακόμη βήμα καταγγελιών, μετάθεσης ευθυνών και επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος για να αποφύγει τις ευθύνες του. Εμείς στην σύσκεψη της Παρασκευής δεν πάμε να επικυρώσουμε ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης, πάμε για να χαράξουμε εθνική γραμμή. Εθνική γραμμή για να αποφύγουμε την εθνική καταστροφή».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Δεν είμαι σίγουρος πως ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει το πρόβλημα της χώρας. Είπε όλα καλά τα κάναμε και συνεχίζουμε να τα κάνουμε καλά, απλά θέλουμε και μια βοήθεια από τα άλλα κόμματα, σε όλα αυτά που κάνουμε καλά. Εάν πάμε έτσι στη συνάντηση των αρχηγών, δε θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή ήταν αρνητικός για τη σύγκληση του Συμβουλίου, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της Κυβέρνησης.

Σημεία σύγκλισης Κυβέρνησης- αντιπολίτευσηςΑνάληψη ευθυνών από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.Πίεση στην Τουρκία για εκπλήρωση των δεσμεύσεών τηςΟικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσηςΆμεση δράση του ΝΑΤΟ χωρίς εμπόδια

ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων διαφωνούν με την άσκηση βέτο κατά την Σύνοδο Κορυφής, καθώς το θεωρούν επικίνδυνο. Ακόμα η αντιπολίτευση τονίζει ότι η αξιολόγηση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με το προσφυγικό.

Οι άξονες στους οποίους θα εστιάσει ο Αλέξης ΤσίπραςΕλλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους πρόσφυγες, όσο κι απέναντι στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕπιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα και επαναπροώθηση στην Τουρκία.Δίκαιη κατανομή των ατόμων σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.Επιτάχυνση της διάθεσης της οικονομικής ενίσχυσης στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροώνΤήρηση της συμφωνίας Τουρκίας- Ε.Ε. προκειμένου να σταματήσει η παράνομη διακίνηση και να περιοριστούν οι ροές.

O πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, υποδέχεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στις 11:15 ώρα Ελλάδος στο προεδρικό μέγαρο για να συναντήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας. Θα ακολουθήσει κοινή δήλωση στους δημοσιογράφους, αλλά και γεύμα εργασίας.

The post Με πόθο τη διαμόρφωση κοινής γραμμής για το προσφυγικό ξεκίνησε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα