«Μαύρο» κεφάλαιο στην ιστορία του Βελγίου οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες

23:33 23/3/2016 - Πηγή: iPop

Μια μέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν στις Βρυξέλλες και συγκλόνισαν την Παγκόσμια Κοινότητα, οι Βέλγοι προσπαθούν να επανέλθουν στους ρυθμούς τους, με τα μέτρα στην πρωτεύουσα να είναι δρακόντεια, το Μετρό να υπολειτουργεί και το αεροδρόμιο να παραμένει κλειστό για τουλάχιστον δύο μέρες ακόμα. Παράλληλα, οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να ταυτοποιήσουν όλους τους δράστες και συλλέγουν στοιχεία για

να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ.

Οι δράστες

Τα αδέλφια Khalid και Ibrahim el-Bakraoui έχουν αναγνωριστεί ως οι καμικάζι των επιθέσεων στο Μετρό και το αεροδρόμιο αντίστοιχα. Οι δύο Βέλγοι αναζητούνταν ήδη από την αστυνομία λόγω ύποπτων διασυνδέσεων με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

«Ο Ibrahim Bakraoui συνελήφθη και απελάθηκε στην Ολλανδία από την Τουρκία το καλοκαίρι του 2015», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Η Τουρκία δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει το Βέλγιο ότι ήταν ύποπτος ξένος μαχητής.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι ο δράστης δεν είχε απελαθεί στο Βέλγιο αλλά στην Ολλανδία.

Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τη σύνδεση αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, απελάθηκε στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο

Βελγικά Μέσα Ενημέρωσης ανακάλεσαν προηγούμενη αναφορά τους, σύμφωνα με την οποία ο τρίτος ύποπτος, Najim Laachraoui, είχε συλληφθεί μετά από ανθρωποκυνηγητό. Ο Laachraoui έκτοτε έχει προκαταρκτικά ταυτοποιηθεί ως ο δεύτερος βομβιστής στο αεροδρόμιο από αναφορές σε βελγικά και γαλλικά ΜΜΕ. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Τρεις υπόπτους κατέγραψε η κάμερα του αεροδρομίου, δύο φορώντας μαύρα γάντια στα αριστερά χέρια τους καθώς πιστεύεται ότι έκρυβαν πυροκροτητές.

Video με τους τραυματίες μετά την έκρηξη στο αεροδρόμιο στις Βρυξέλλες– Προσοχή πολύ σκληρές εικόνες

Τα θύματα

Νέα ενημέρωση έδωσε ο υπουργός Υγείας του Βελγίου σχετικά με τον αριθμό και την κατάσταση της υγείας των τραυματιών από τις επιθέσεις στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, υπάρχουν πάνω από 300 τραυματίες από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και το Μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.

150 απ’ αυτούς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σ’ όλη την πόλη. 61 άτομα βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, τέσσερις ασθενείς δεν έχουν ταυτοποιηθεί καθώς βρίσκονται σε κώμα.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών είναι 31 άτομα.

Η έρευνα

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εισέβαλε σ’ ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες και συνέλαβε ένα άτομο, για το οποίο δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στο Schaerbeek μετά τις επιθέσεις, η αστυνομία βρήκε επίσης 15 κιλά εκρηκτικών, 150 λίτρα ακετόνης, 30 λίτρα οξυγονωμένο νερό, πυροκροτητές, μια βαλίτσα γεμάτη με βίδες και καρφιά, καθώς και υλικά, όπως πλαστικά κουτιά, που απαιτούνται για να συσκευάσει κανείς εκρηκτικά.

Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, λέγοντας ότι οι μαχητές του είχαν πραγματοποιήσει «μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων με εκρηκτικές ζώνες και συσκευές». Με μεταγενέστερη δήλωση υποσχέθηκε περαιτέρω επιθέσεις, λέγοντας ότι «αυτό η συνέχεια είναι χειρότερη και πιο πικρή».

Η αντίδραση της Παγκόσμιας Κοινότητας

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως αποτελεί υψίστης προτεραιότητας ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ενός λεπτού σιγή διατηρήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Βέλγιο και ανακοινώθηκε και για το μεσημέρι της Πέμπτης.

Την Πέμπτη οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες εκτάκτως στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το μετρό των Βρυξελλών έκλεισε στις 7μμ τοπική ώρα. Θα ανοίξει εκ νέου την Πέμπτη.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανακοίνωσε την αναστολή όλων των πτήσεων μέχρι το Σάββατο 26 Μαρτίου.

The post «Μαύρο» κεφάλαιο στην ιστορία του Βελγίου οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα