Μάθε πώς να αποφύγεις τις απειλές για την κοινωνική σου ταυτότητα

13:58 14/3/2017 - Πηγή: iPop

Όλοι έχουμε λίγο πολύ βιώσει απειλές για την κοινωνική μας ταυτότητα. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μερικές φορές είμαστε αυτοί πραγματοποιούμε αυτές τις απειλές σε άλλους. Οι κοινωνικές ταυτότητες είναι κατηγορίες που θέτουμε στους εαυτούς μας και είναι κοινές με άλλους, όπως η φυλή, το φύλο και η θρησκεία.

Ενώ οι επιπτώσεις ορισμένων από τις απειλές ταυτότητας είναι φευγαλέες, άλλες φορές, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ολέθρια και μακράς διαρκείας για αυτόν που τα βιώνει. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι απειλές ταυτότητας είναι σε θέση να οδηγήσουν σε μείωση των

επιδόσεων κάποιου.

Ενώ η σχετική έρευνα εξέτασε κυρίως τους προγόνους και τα αποτελέσματα των απειλών ταυτότητας, μέχρι πρόσφατα, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς οι άνθρωποι πραγματικά ανταποκρίνονται σε αυτές. Σε έρευνά της, η Jennifer Petriglieri παρουσίασε μια θεωρία, δείχνοντας ότι υπάρχουν πέντε απαντήσεις, τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να δώσουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με απειλές ταυτότητας: παρέκκλιση, απόκρυψη, θετική ιδιαιτερότητα, να εγκαταλείψει αυτήν την ταυτότητα και αλλαγή ταυτότητας. Σε αυτές πρόσθεσε τρεις επιπλέον απαντήσεις σχετικά με την απειλή ταυτότητας: εποικοδομητική δράση, άγνοια, και αναζήτηση βοήθειας.

Παρέκκλιση:

Ένα άτομο χρησιμοποιεί την παρέκκλιση, για να ασκήσει κριτική ή να καταγγείλει τον επιτιθέμενο, με σκοπό να μετριάσει την απειλή της ταυτότητας και δυσφημίσει αυτόν που τον απειλεί.

Απόκρυψη:

Μια απάντηση μέσω της απόκρυψης συμβαίνει όταν κάποιος προσπαθεί να μετριάσει ή να αποκρύψει την απειλή ταυτότητας την οποία υφίσταται, ελπίζοντας ότι η μειωμένη αντίδραση θα πείσει τον επιτιθέμενο να σταματήσει την απειλητική συμπεριφορά.

Θετική Ιδιαιτερότητα:

Αυτή η περίπτωση ισχύει όταν ένα άτομο προσπαθεί να αλλάξει τη γνώμη του επιτιθέμενου, υποστηρίζοντας τις αρετές της ταυτότητας.

Εγκατάλειψη της ταυτότητας:

Αυτή είναι η πιο προκλητική απάντηση στην απειλή της ταυτότητας. Αυτό που απαιτεί είναι η απόρριψη της απειλούμενης ταυτότητας.

Αλλαγή της ταυτότητας:

Όταν χρησιμοποιείς αυτήν την απάντηση στην απειλή, τότε μπερδεύεις τα άτομα σχετικά με την αντίληψή τους για το τι σημαίνει η ταυτότητα σε αυτούς.

Εποικοδομητική Δράση:

Εποικοδομητική δράση είναι όταν ένα άτομο προσπαθεί να ξεπεράσει μια απειλή της ταυτότητάς του με τη συμμετοχή σε ό, τι αυτός ή αυτή αντιλαμβάνεται ως παραγωγική συμπεριφορά.

Άγνοια:

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν τι συμβεί όταν απειλείται η κοινωνική τους ταυτότητα, έρευνες τονίζουν ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να αγνοούν αυτές τις απειλές.

Αναζήτηση βοήθειας:

Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι μπορείς να ζητήσεις βοήθεια. Αυτό που οφείλουν να κάνουν όσοι έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή της κοινωνικής τους ταυτότητας είναι να ζητήσουν βοήθεια από τους άλλους.

Photo: HMA Public Relations

The post Μάθε πώς να αποφύγεις τις απειλές για την κοινωνική σου ταυτότητα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα