Μαμάδες στα πρόθυρα burn out: Γιατί οι γιορτές είναι η περίοδος που οι περισσότερες μαμάδες είναι συνεχώς κουρασμένες

19:12 1/12/2022 - Πηγή: iPop

Γιατί οι γιορτές αγχώνουν τις μαμάδες; Σύμφωνα με έρευνες που έχουν έγινε από την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολόγων, οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο άγχος κατά τη διάρκεια των διακοπών από τους άνδρες. Τείνουν να κουβαλούν το αόρατο φορτίο για την οικογένεια σχετικά με το ψυχικό και το συναισθηματικό βάρος του προγραμματισμού και πολλών θεμάτων που πρέπει να γίνουν μέσα στις γιορτές.

Γιατί οι γιορτές αγχώνουν τις μαμάδες

Δεν ξέρω από πού να αρχίσω; Αυτές οι 15 ημέρες των εορτών φεύγουν σαν το νεράκι και χωράνε μέσα

τους τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και χρειάζονται τη φροντίδα σου.

Προγραμματισμός και εκτέλεση εορταστικών εκδηλώσεων με την οικογένειαΕορταστικές Δραστηριότητες και εκδηλώσεις με τα παιδιά /Τα σχολεία τους /Τον χώρο εργασίαςΟικογενειακά τραπέζιαΑγορά δώρωνΣτολισμός του σπιτιούΜελομακάρονα/κουραμπιέδες

Κάποιες γυναίκες εκτός των άλλων έχουν και το έξτρα άγχος του να τα κάνουν όλα μόνες τους και να τα κάνουν όλα τέλεια, ανεβάζοντας έτσι ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και ταυτόχρονα και το άγχος τους. Υπάρχει μια τεράστια πίεση που ασκούμε εμείς οι ίδιοι στους εαυτούς μας στο να είναι τέλειο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τα μελομακάρονα λες και μόλις βγήκαν από την κουζίνα του Άκη και το δώρα που θα πάρουμε τα καλύτερα. Γιατί όλα αυτά;

Ισορροπίες

Οι μαμάδες έχουν για κάποιο λόγο επιπλέον ένα ακόμα βάρος να κρατούν τις ισορροπίες. Ο ένας τρώει γαλοπούλα και ο άλλος δεν θέλει ούτε να την βλέπει. Ο ένας θέλει βάφλες για πρωινό και ο άλλος θέλει κρέπες. Ο ένας θέλει αλμυρό και ο άλλος γλυκό. Άντε να βρεις ισορροπία και να τους έχεις όλους ικανοποιημένους.

Η λέξη που θα σε βοηθήσει να βρεις την άκρη

Η μαγική λέξη κλειδί είναι το Όχι! Πες και κανένα όχι. Μην παραφορτώνεις το πρόγραμμα των διακοπών. Όλη αυτή η περίοδος μπορεί να χάσει τη χαρά της εξαιτίας αυτού και τελικά να σου αφήσει μια άσχημη γεύση στο στόμα. Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που περισσότερο από άλλη είναι που χρειάζεται να πεις τα όχι σου, να βάλεις τα όριά σου και να κάνεις μόνο ό,τι σου αρέσει και το κάνεις με χαρά.

Κάθε φορά που λέμε «όχι» σε κάτι, δημιουργούμε αμέσως χώρο για ναι για τον εαυτό μας. Κάθε φορά που απορρίπτουμε μια πρόσκληση, αυτό δημιουργεί χώρο για να κάνουμε κάτι άλλο που μπορεί να μας αρέσει περισσότερο.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται να πουν όχι, θεωρώντας ότι έτσι θα προσβάλλουν κάποιον. Είναι αυτά τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στο βάζω ένα όριο και στο ότι απλώς λέω μια προσωπική προτίμηση που δεν έχει να κάνει με τον άλλο. Είναι προσωπική προτίμηση και όλοι πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να μιλάμε χωρίς φόβο γι’αυτό.

Το να λες όχι είναι ο καλύτερος τρόπος να βάλεις τα όριά σου. Διδάσκει στους άλλους πώς μπορούν να αλληλεπιδρούν μαζί μας. Είναι μια υπενθύμιση ότι οι ανάγκες μας είναι σημαντικές και μπορούμε να αποφύγουμε να κάνουμε πράγματα που δεν προσφέρουν χαρά.

Ποιος παρακολουθεί

Κάθε φορά που λέμε όχι διδάσκει στα παιδιά μας ότι μπορούν και έχουν το δικαίωμα να κάνουν το ίδιο. Επιτρέπει σε εμάς και τα παιδιά μας να κάνουμε ένα διάλειμμα από τη συχνά γοητευτική βαβούρα των ημερών και να δίνουμε προτεραιότητα στις παύσεις, όταν τις επιλέγουμε.

Πώς να πεις όχι όταν δεν το έχεις συνηθίσει

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το όχι είναι μια πλήρης πρόταση από μόνη της και σαφώς δεν απαιτεί περαιτέρω εξήγηση. Τις περισσότερες φορές το όχι ή το δεν θέλω ή δεν μπορώ νιώθουμε μια πίεση να το υπερεξηγήσουμε και να το αναλύσουμε.Απλά το ότι δεν έχω διάθεση να το κάνω αυτό το τώρα στέκεται από μόνο του χωρίς άλλες αναλύσεις.

Προς Θεού, μην πεις ποτέ ψέματα ή δικαιολογίες που δεν ευσταθούν απλώς και μόνο επειδή δεν μπορείς να πεις ένα όχι.

Κάνε το θετικό (Χρυσώνω το χάπι)

Επειδή είναι κατανοητό ότι το «όχι» έχει αρνητική χροιά, το να οδηγείς με μια θετική δήλωση μια άρνηση συχνά μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση του χτυπήματος. Κάτι του τύπου: «Ευχαριστούμε που μας σκεφτήκατε » ή «Ακούγεται σαν διασκεδαστικό», πριν δηλώσετε ότι πρέπει να αρνηθείτε, ίσως βοηθήσει. Δίνει λοιπόν το μήνυμα ότι εκτιμάς το αίτημα αλλά δεν έχεις χρόνο ή κάτι άλλο είναι αυτό που έχεις κανονίσει εκείνη τη στιγμή.

Givers αυτού το κόσμου ενωθείτε: Πώς να βάλουμε σαφή όρια στους takers που δεν σταματούν πουθενά;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μαμάδες στα πρόθυρα burn out: Γιατί οι γιορτές είναι η περίοδος που οι περισσότερες μαμάδες είναι συνεχώς κουρασμένες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαμάδες,mamades