Μαχαίρι στις συντάξεις ζητούν οι Θεσμοί

08:33 22/1/2016 - Πηγή: iPop

Επανέρχεται το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων από τους Θεσμούς, οι οποίοι ζητούν μείωση ακόμα και 17% στις νέες συντάξεις.

Η πρώτη συζήτηση που είχαν οι Θεσμοί με το Υπουργείο Εργασίας μέσω τηλεδιάσκεψης έδειξε πως δεν έχουν σκοπό να υποχωρήσουν και αυτή τη φορά σκληραίνουν ακόμα περισσότερο την στάση τους.

Περικοπή στις κύριες συντάξεις φαίνεται να ζητάνε τα τεχνικά κλιμάκια καθώς δεν πείθονται ότι θα γίνει επίτευξη της εξοικονόμησης με τον τρόπο που προτείνει η Κυβέρνηση.

Για τις εθνικές συντάξεις, οι Θεσμοί είχαν απορίες σχετικά με το

αν θα δίνεται έπειτα από 15 χρόνια ασφάλισης αλλά και αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια.

Επιπλέον, τα ποσοστά αναπλήρωσης δεν φάνηκαν να βρίσκουν σύμφωνους τους Θεσμούς, με την Κυβέρνηση να προτείνει οι νέες συντάξεις να αντιστοιχούν στο 65-67% του συντάξιμου μισθού, και οι δανειστές να μην επιθυμούν να υπάρξει υπέρβαση του 50-55%.

Ακόμα, ζητούν μείωση της τάξεως του 17% στις νέες συντάξεις.

Σημειώνεται πως τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν από το Υπουργείο Εργασίας και ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα μπορέσει η Κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο σύστημα.

Μπορεί η Κυβέρνηση να επιθυμεί να διατηρήσει την κόκκινη γραμμή για μη μείωση των κύριων συντάξεων, όμως σε περίπτωση επιμονής των Θεσμών δεν αποκλείεται η μείωση στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ.

Πληροφορίες κάνουν λόγο πως οι Θεσμοί δεν συμφωνούν να ενσωματωθεί το ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη, να πριμοδοτηθούν οι συντάξεις χαμηλών εισοδημάτων μέχρι 30 χρόνια σε βάρος υψηλών και των μεσαίων, όπως επίσης διαφωνίες έχουν και για το εφάπαξ, λέγοντας πως δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται πως σήμερα, Παρασκευή στις 11:30. Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο κ. Κατρούγκαλος, ο κ.Αποστόλου και η κ. Γεροβασίλη έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που έχουν υπάρξει για το ασφαλιστικό.

Photo: Fragiskos Samsas / SOOC

The post Μαχαίρι στις συντάξεις ζητούν οι Θεσμοί appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα