Κυπριακό: Βήματα για την επίλυσή του και παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ

21:14 25/9/2016 - Πηγή: iPop

Βήματα απ’ όλες τις πλευρές φαίνεται πως γίνονται για την επίλυση του Κυπριακού, με τον Μπαν Κι Μουν, γ.γ. του ΟΗΕ, να δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει σε προσωπική εμπλοκή στο ζήτημα. Την ίδια στιγμή ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, τονίζει την ανάγκη για απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων απ’ την Κύπρο και ο Α. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η επίλυση θα πρέπει να έρθει σύντομα.

Πιο

συγκεκριμένα, ο Μπαν Κι Μουν τόνισε σε δηλώσεις του την Κυριακή μετά την τριμερή με τη συμμετοχή των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί ότι «θα υποστηρίξω τους δύο ηγέτες σε ό,τι πιθανόν να απαιτηθεί, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών πτυχών τους ζητήματος».

Η πρόταση του γ.γ. του ΟΗΕ προς τους δύο ηγέτες είναι «να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίς καθυστέρηση. Ο χρόνος είναι πολύτιμος».

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού άμεσα.

Είχα μόλις μια παραγωγική συνάντηση με τους εξοχώτατους κ. Μουσταφά Ακιντζί και Νίκο Αναστασιάδη. Συζητήσαμε την κατάσταση που επικρατεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο. Χαιρετίζω θερμά την κοινή τους δέσμευση να εντείνουν τις προσπάθειές τους ακόμη περισσότερο, σε ευθυγράμμιση με τη δεδηλωμένη επιθυμία τους για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης το 2016

Οι κ.κ. Ακιντζί και Αναστασιάδης ζήτησαν απ’ την πλευρά τους απ’ τον Μπαν Κι Μουν να εμπλακεί προσωπικά στη διαδικασία.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας πως «ο χρόνος είναι πολύτιμος. Τα Ηνωμένα Έθνη και εγώ θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση μιας επιτυχούς έκβασης».

Κοτζιάς: Να απομακρυνθούν τα τουρκικά στρατεύματα απ’ την Κύπρο

Την ανάγκη για απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων απ’ την Κύπρο υπογραμμίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του.

Το μεγαλύτερο τμήμα των τουρκικών δυνάμεων κατοχής πρέπει να έχει αποχωρήσει από την Κύπρο την πρώτη κιόλας μέρα της λύσης

Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε στην συνέντευξή του ότι είναι έτοιμο εμπεριστατωμένο έγγραφο σχετικά με τις εγγυήσεις, το οποίο προβλέπει σύστημα συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Για τις εγγυήσεις συγκεκριμένα ο Υπουργός τόνισε πως «γίνεται μια προσπάθεια από τους Ελληνοκυπρίους και από εμάς για τη διαμόρφωση ενός συστήματος συνεργασίας και φιλίας, το οποίο να αφορά στη συνεργασία της Κύπρου με τις δυο, πρώην θα έλεγα πλέον, εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά χωρίς κανένα παρεμβατικό δικαίωμα από πλευράς τους».

Τσίπρας: Απαραίτητη μια δίκαιη λύση για την Κύπρο

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για μια δίκαιη λύση στην Κύπρο, η οποία «θα βάλει τέλος μια για πάντα στο αδιέξοδο και εξαρτημένο παρελθόν του νησιού, και η οποία θα είναι βιώσιμη μόνο εάν αφήσουμε πίσω μας το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων του παρελθόντος και διασφαλίσουμε την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί».

The post Κυπριακό: Βήματα για την επίλυσή του και παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα