Κυπριακό: Τα επόμενα βήματα μετά τη διάσκεψη της Γενεύης

08:21 13/1/2017 - Πηγή: iPop

Μπορεί η πολυμερής διάσκεψη της Γενεύης να είναι ήδη παρελθόν, όμως, όσα επιτεύχθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για την μελλοντική επίλυση του Κυπριακού.

Όλες οι πλευρές αναγνώρισαν την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, ενώ αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός το ότι για πρώτη φορά και οι πέντε πλευρές κάθισαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, συζητώντας για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τη διάσκεψη μετά την ολοκλήρωσή της,

τόνισε ότι οι συνομιλίες για εύρεση λύσης για το Κυπριακό είναι «σε κρίσιμο σταυροδρόμι», συμπληρώνοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις κατέληξαν σ’ ένα σχέδιο, ωστόσο, δεν ορίστηκε ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο.

«Ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, απ’ την πλευρά του μίλησε για «πραγματική πρόοδο». Μάλιστα χαρακτήρισε τη συμφωνία για επανένωση της Κύπρου ως «εφικτή».

Τα επόμενα βήματα

Όπως έγινε γνωστό μετά τη διάσκεψη τόσο απ’ τον κ. Χριστοδουλίδη, όσο και απ’ την ανακοίνωση του ΟΗΕ, οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου.

Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για «μια ιστορική ευκαιρία η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί».

Συνοπτικά οι επόμενες κινήσεις για την επίλυση του Κυπριακού:

Δημιουργείται μια ομάδα εργασίας σε επίπεδο τεχνοκρατών. Αυτή η ομάδα ξεκινάει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου. Αποστολή της είναι να εξευρεθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου αυτές να απαντηθούν.Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις στα εξωτερικά ζητήματα των άλλων κεφαλαίων θα συνεχιστών ανάμεσα στις δυο πλευρές, στην Κύπρο.Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο, αμέσως μετά την εξέταση των αποτελεσμάτων που θα έχουν προκύψει από τις ομάδες εργασίαςΗ Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων για να υποστηρίξει την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

Σημειώνουμε πως σήμερα Παρασκευή, ο Νίκος Αναστασιάδης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12:00 μ.μ.

Photo: PATRICK BAZ/AFP/GETTY IMAGES

The post Κυπριακό: Τα επόμενα βήματα μετά τη διάσκεψη της Γενεύης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα