Στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών το επόμενο βήμα για το Κυπριακό

22:00 12/1/2017 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (23:30) η κρίσιμη πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, με όλες τις πλευρές να παρουσιάζουν τις θέσεις τους σε μια προσπάθεια να βρουν σημεία σύγκλισης ανάμεσά τους.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε πως «με την ίδια σύνθεση σε επίπεδο τεχνοκρατών θα ξαναβρεθούν τα μέρη στις 18 Ιανουαρίου».

Επόμενο βήμα, η συνέχιση της σημερινής Διάσκεψης. Σε πολιτικό επίπεδο, η εκπροσώπηση θα είναι ίδια. Δεν θα αλλάξει κάτι στη σύνθεση. Δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε

χρονοδιάγραμμα

Παράλληλα, ενημέρωσε πως η πρόταση που επικράτησε στη διάσκεψη ήταν εκείνη του Νίκου Αναστασιάδη.

«Η πρόταση Αναστασιάδη ήταν η μοναδική που επικράτησε στις συζητήσεις και έθεσε και τη βάση συζήτησης. Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε και συνεχίζεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου. Και μετά σε πολιτικό επίπεδο. Όταν επιστρέψουμε στην Κύπρο, θα οριστεί ημερομηνία και για τις δικοινοτικές συνομιλίες», συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της διάσκεψης.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ

«Η Διάσκεψη για την Κύπρο η οποία συγκλήθηκε σήμερα, 12 Ιανουαρίου 2017, στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή του Εξοχότατου Μουσταφά Ακιντζί και του Εξοχότατου Νίκου Αναστασιάδη, των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριες δυνάμεις και στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητή.

Η Διάσκεψη συνεχάρη τον κο Αναστασιάδη και τον κο Ακιντζί για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειωθεί εδώ και 20 μήνες στις συνομιλίες για την Κύπρο. Χάρη στην αφοσιωμένη δουλειά τους έγινε δυνατό να συγκληθεί η σημερινή Διάσκεψη. Αυτή είναι η πρώτη φορά, όπου όλοι συγκεντρώθηκαν να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και τω εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων.

Οι σημερινές συζητήσεις επισήμαναν την πρόθεση των συμμετεχόντων για να βρεθούν κοινώς αποδεκτές λύσεις στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, οι οποίες να απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να έρχεται εις βάρος της άλλης κοινότητας.

Αναγνώρισαν επίσης ότι πρέπει να απαντήσουν στις σταθερές ανησυχίες των δύο κοινοτήτων ενώ την ίδια ώρα να αναπτύξουν ένα όραμα ασφάλειας για μια μελλοντική ενωμένη Κύπρο.

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι αυτή είναι η ώρα να έρθει μια επιτυχημένη κατάληξη για τις διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί. Οι συμμετέχοντες επίσης δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη διαδικασία, προς την κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης (του προβλήματος) στην Κύπρο. Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται ανωτέρω θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Επομένως, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τον ίδιο τρόπο, ακολουθώντας τα εξής:

Δημιουργείται μια ομάδα εργασίας σε επίπεδο τεχνοκρατών. Αυτή η ομάδα ξεκινάει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου. Αποστολή της είναι να εξευρεθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου αυτές να απαντηθούν.Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις στα εξωτερικά ζητήματα των άλλων κεφαλαίων θα συνεχιστών ανάμεσα στις δυο πλευρές, στην Κύπρο.Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο, αμέσως μετά την εξέταση των αποτελεσμάτων που θα έχουν προκύψει από τις ομάδες εργασίαςΗ Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων για να υποστηρίξει την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

Γενεύη, 12 Ιανουαρίου 2017».

Η πρόταση του Ν. Κοτζιά:Κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεωνΠιθανότητα δημιουργίας διεθνούς ομάδας που να παρατηρεί και να κάνει αναφορές και εκθέσεις για την υλοποίηση των αποφάσεων για τη λύση του ΚυπριακούΚατάργηση παρεμβατικών δικαιωμάτωνΠλήρης αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων, με μια μεγάλη αποχώρηση στην αρχή (πρώτη μέρα ή εβδομάδα) και μετά συνεχής αποχώρηση με σαφή καταληκτική ημερομηνία.Να μην υπάρχει διάθεση – δικαίωμα για αναδιάρθρωσηΟ ΟΑΣΕ υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να δημιουργήσει ειδική ομάδα, η οποία να καταγράψει το μέγεθος, τον οπλισμό και το τύπου του οπλισμού του τουρκικού αλλά αν θέλουν και του ελληνικού στρατού έτσι ώστε να μπορεί να καταγράφει και τη ροή αποχώρησης των στρατιωτικών ομάδων μετά τη λύση.Ποια είναι η μέχρι στιγμής πρόοδος;

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφραζαν νωρίτερα οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη που προχώρησαν σε δηλώσεις. Ο γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε πως στόχος είναι μια «συμπαγής λύση», ενώ ξεκαθάρισε πως «η συμφωνία που θα προκύψει θα οριστεί από τους λαούς, κατόπιν δημοψηφίσματος».

Ο Νίκος Κοτζιάς απ’ την πλευρά του μίλησε για θετικά βήματα αλλά και διαφωνίες, σημειώνοντας πως τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και η ασφάλεια.

Διαβάστε εδώ τις τοποθετήσεις του Ν. Κοτζιά και Μ. Τσαβούσογλου κατά το πρώτο μέρος της διάσκεψης το πρωί.

Ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ικανοποιήσή του απ’ την μέχρι στιγμής πρόοδο μέσω Twitter:

Good to discuss joint commitment & support for progress on #Cyprus settlement talks w/ UNSG @antonioguterres in #Geneva. @AlanDuncanMP pic.twitter.com/d8aVMZ0loM

— Boris Johnson (@BorisJohnson) January 12, 2017

Και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τουίταρε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης:

Working hand in hand with my friend @antonioguterres for the success of #Cyprus settlement talks in #Geneva. pic.twitter.com/91nlhJBg3f

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) January 12, 2017

Το κρίσιμο κεφάλαιο της αποχώρησης των στρατευμάτων

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι αποδέχεται μόνο μια λύση που να περιλαμβάνει αποχώρηση των στρατευμάτων απ’ το νησί. Μάλιστα ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για αποχώρηση του στρατού σταδιακά ήδη απ’ την πρώτη μέρα της συμφωνίας, με συνεχή ροή αποχώρησης και καταληκτική ημερομηνία.

Παράλληλα, πρότεινε την ίδρυση μιας ομάδας κάτω απ’ την «ομπρέλα» του ΟΗΕ, η οποία θα καταγράψει το μέγεθος του στρατού και τον οπλισμό του.

Σύμφωνα με το Sigma Live, ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν μελετηθεί σχέδια αποχωρήσεων στρατευμάτων απ’ την Κύπρο. Τα στρατεύματα που θα αποσύρονται θα είναι με το καθεστώς της «προσωρινής στάθμευσης» μέχρι να αποχωρήσουν.

Τι περιλαμβάνουν οι χάρτες που έχουν κατατεθεί απ’ την Τετάρτη;

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε ποσοστό 28,2%, συμπεριλαμβάνοντας τη Μόρφου, την παραλία της πόλης, την Αμμόχωστο, τα χωριά της Κυθρέας, τα χωριά γύρω από τον Απόστολο Βαρνάβα, όπως επίσης, μεταξύ άλλων, τη Λύση, Άσσια, Βατυλή, Κοντέα, καθώς και με ειδικό καθεστώς χωριά της Καρπασίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί, επίσης, το 50, 4% της ακτογραμμής. Άμεσος σκοπός τους είναι να επιστρέψουν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση περίπου 90.000 πρόσφυγες.

Η τουρκική πλευρά ζήτησε ποσοστό 29,2%, αφήνοντας εκτός τη Μόρφου από τις περιοχές που επρόκειτο να αναπροσαρμοστούν. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», η τουρκική πλευρά προσπάθησε από την αρχή να συνδέσει την επιστροφή της πόλης της Μόρφου με την εκ περιτροπής προεδρία. Ο Μουσταφά Ακιντζί, ήδη από την αρχή των συζητήσεων στη Γενεύη, στόχευε στο να γίνει αποδεκτή επί της αρχής η εκ περιτροπής προεδρία, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον Αναστασιάδη.

Photo: Reuters

The post Στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών το επόμενο βήμα για το Κυπριακό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα