Κυπριακό: Αισιοδοξία για τη διάσκεψη της Γενεύης- Πυρετώδεις προετοιμασίες από όλες τις πλευρές

21:15 4/1/2017 - Πηγή: iPop

Γενική αισιοδοξία επικρατεί για την έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, κάτι το οποίο αποδείχθηκε απ’ τις δηλώσεις των κ.κ. Κοτζιά και Άιντε μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες ενόψει της διάσκεψης. Την ίδια στιγμή πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες όλων των πλευρών, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την 12η Ιανουαρίου.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε δηλώσεις του σημείωσε πως «πηγαίνουμε στη Γενεύη με τη φιλοδοξία άμεσης λύσης και στη συνέχεια

θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα όταν είμαστε εκεί. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν θετικά».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα βασικά ζητήματα που είναι ανοιχτά σχετίζονται με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Αυτά είναι και τα δύο ζητήματα πάνω στα οποία θα επικεντρωθεί η Διάσκεψη της Γενεύης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η διάσκεψη θα είναι «ανοιχτού ορίζοντα, με την έννοια ότι ξεκινά στις 12/1 και σκοπίμως δεν έχει αναφερθεί πότε τελειώνει, για να έχουμε τον χρόνο που απαιτείται».

Ο κ. Άιντε σημείωσε πως μπορεί να υπάρχουν ακόμα ζητήματα που εκκρεμούν, όμως, εκτίμησε πως εάν ήταν μόνο στο χέρι της Κύπρου, τα προβλήματα θα είχαν λυθεί.

Παραδέχθηκε πως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο γιατί χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι να συγκλίνουν οι δύο πλευρές, όμως, πρόσθεσε πως όλα τα εμπλεκόμενα μέλη έχουν την πρόθεση να αναζητήσουν μια λύση. «Οι πιθανότητες είναι υψηλότερες απ’ ό, τι ήταν στο παρελθόν και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία».

Ο κ. Άιντε εξέφρασε την ίδια άποψη με τον κ. Κοτζιά, ότι δηλαδή ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί τώρα λύση, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία στο μέλλον, «σε τρεις, έξι μήνες, ένα έτος ή πέντε χρόνια».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν καθώς. «Υπάρχουν συναντήσεις σε άλλα επίπεδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ο κ. Άιντε είπε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συμμετέχει στη διάσκεψη. «Υπάρχει συμφωνία οι διαβουλεύσεις να πραγματοποιηθούν με όλους τους παίχτες, συμπεριλαμβανομένου του ΣΑ, όπως επίσης και της ΕΕ. Παρών κατά την έναρξη της Διάσκεψης στις 12/1 θα είναι και ο νεοεκλεγείς ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες».

Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο Κοτζιάς

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μπαρθ Άιντε. Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για «ανοιχτού τύπου διαπραγματεύσεις» στην Ελβετία.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε πως ακόμα κι αν χρειαστεί να σταματήσει η διαπραγμάτευση σε κάποιο σημείο, δεν θα σημαίνει καταστροφή αλλά ένα «στοιχείο της διαδικασίας για να συνεχίσει αργότερα».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε πως εάν δώσουν την γενική γραμμή οι τρεις ηγέτες, τότε θα μπορέσει να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. «Μπορεί όμως να τα βρούνε και από την πρώτη στιγμή οι τρεις ηγέτες, αλλά αυτό θα φανεί».

Όσον αφορά την παρουσία της Τερέζα Μέι στη Διάσκεψη, ο Υπουργός τόνισε πως θα ξέρε με σιγουριά εάν θα δώσει το παρών αύριο, Πέμπτη, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ‘Αλαν Ντάνκαν, όπως επίσης και μετά το δείπνο με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο μετά από πρόσκληση του τελευταίου.

Σημειώνουμε πως ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, πρόκειται να συναντηθούν το Σάββατο 7 Ιανουαρίου, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει αυτές τις μέρες τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες. Τη Δευτέρα θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και την Τρίτη θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Κυπριακό: Αισιοδοξία για τη διάσκεψη της Γενεύης- Πυρετώδεις προετοιμασίες από όλες τις πλευρές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα