Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο Κοτζιάς

20:06 4/1/2017 - Πηγή: iPop

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μπαρθ Άιντε. Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για «ανοιχτού τύπου διαπραγματεύσεις» στην Ελβετία.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε πως ακόμα κι αν χρειαστεί να σταματήσει η διαπραγμάτευση σε κάποιο σημείο, δεν θα σημαίνει καταστροφή

αλλά ένα «στοιχείο της διαδικασίας για να συνεχίσει αργότερα».

Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση μπορεί μόνον να καθυστερήσει ή να αναβληθεί και εξήγησε:

Έχει διαφορά. Η αποτυχία σημαίνει ότι σταματά χωρίς αποτελέσματα μία διαπραγμάτευση. Έχουμε πάρει τις διασφαλίσεις μας από τον ΟΗΕ ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι αυτό που ονομάζουμε στη διεθνή συζήτηση open ended, δηλαδή θα είναι μία διαπραγμάτευση η οποία κι αν σταματήσει δεν θα θεωρείται ότι έχει καταρρεύσει αλλά ότι μπορεί να συνεχιστεί με καλύτερη προετοιμασία στο μέλλον

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε πως εάν δώσουν την γενική γραμμή οι τρεις ηγέτες, τότε θα μπορέσει να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. «Μπορεί όμως να τα βρούνε και από την πρώτη στιγμή οι τρεις ηγέτες, αλλά αυτό θα φανεί».

Θέλοντας για ακόμα μια φορά να αποκλείσει το ενδεχόμενο για κατάρρευση της διάσκεψης, ο κ. Κοτζιάς συμπλήρωσε ότι εάν η διαπραγμάτευση σταματήσει με τη μία μορφή και συνεχίζεται με την άλλη, δεν σημαίνει ότι απέτυχε ή ναυάγησε η διάσκεψη.

Αυτό θέλαμε να το διασφαλίσουμε για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είδαμε να εξελίσσονται πριν από αρκετό καιρό στην Ελβετία

Κληθείς να απαντήσει για το κατά πόσον ανησυχεί για τη διάσκεψη, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι δεν ανησυχείς, τονίζοντας πως «είναι υποχρέωση του υπουργείου Εξωτερικών και της Κυβέρνησής μας να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει εναλλακτικές λύσεις».

Ο ίδιος διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ένα κοινό μέτωπο. «Ειδικά στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει- όπως έδειξε το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής- να έχουμε κοινή γραμμή ότι στηρίζουμε την Κύπρο και υποστηρίζουμε τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε χώρας στο εσωτερικό της Κύπρου καθώς και για την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού».

Όσον αφορά την παρουσία της Τερέζα Μέι στη Διάσκεψη, ο Υπουργός τόνισε πως θα ξέρε με σιγουριά εάν θα δώσει το παρών αύριο, Πέμπτη, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ‘Αλαν Ντάνκαν, όπως επίσης και μετά το δείπνο με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο μετά από πρόσκληση του τελευταίου.

Για την αναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως «γίνονται πάρα πολλές συναντήσεις οι οποίες προετοιμάζουν το διάλογο που θα υπάρξει σε ηγετικό επίπεδο, είτε πριν είτε στη διάρκεια της Γενεύης»

The post Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο Κοτζιάς appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα