Κορονοϊός: Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να μείνεις σε καραντίνα πάνω από πέντε μέρες

12:06 16/1/2022 - Πηγή: iPop

Παράλληλα με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την επέλαση της μετάλλαξης Omicron η κυβέρνηση αποφάσισε την μείωση των ημερών που ένα άτομο θετικό χρειάζεται να κάτσει καραντίνα από τις 10 στις 5. Η σχετική απόφαση προκάλεσε αρχικά αντιδράσεις αλλά και ανησυχίες για το πόσο είναι ασφαλές ένα άτομο θετικό στον κορονοϊό να επιστρέψει στην δουλειά του έπειτα από μόλις πέντε ημέρες.

Ο FDA προειδοποιεί: « Μην χρησιμοποιείτε τα self test στο λαιμό αντί για τη μύτη» – Ποιος είναι ο κίνδυνος

που υπάρχει;

5 μέρες καραντίνα: Σε ποιες περιπτώσεις επεκτείνεται

Συγκεκριμένα η οδηγία είναι η εξής:

Άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση:

Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης.

Μετά την πάροδο πέντε (5) ημερών απομόνωσης και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Για να εξαλειφθεί κάθε ανησυχία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα:

“Οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και έλαβαν υπόψη και τις σχετικές διεθνείς οδηγίες. Εφόσον κάποιος δεν έχει συμπτώματα ύστερα από 5 μέρες απομόνωσης, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, φορώντας πάντα μάσκα υψηλής προστασίας. Οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει επανειλημμένα ότι χωρίς συμπτώματα και με μάσκα είναι εξαιρετικά χαμηλή έως μηδενική η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό”.

Η υφυπουργός επεσήμανε επίσης την περίπτωση στην οποία πρέπει ένα άτομο να κάτσει καραντίνα πάνω από πέντε μέρες: “Εφόσον παρουσιάζονται βαριά συμπτώματα ή πυρετός ο οποίος επιμένει και μετά την 5η ημέρα, προφανώς ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει την καραντίνα, για να προστατεύσει πρωτίστως τον εαυτό του”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κορονοϊός: Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να μείνεις σε καραντίνα πάνω από πέντε μέρες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός,koronoios