Κομισιόν: Θα δοθεί κάθε βοήθεια στην Ελλάδα – Το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί πρόθεση

15:30 10/3/2016 - Πηγή: iPop

Δια στόματος του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ανακοινώθηκε εκ νέου η στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα διασαφηνίζεται, πως το κλείσιμο των συνόρων στο βαλκανικό διάδρομο, αποτελεί «διαπίστωση και όχι πρόθεση της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε πρόσφατες δηλώσεις του, φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από τις προκλητικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τούσκ, σχετικά με την κοινή απόφαση των 28

κρατών-μελών της ΕΕ, για κλείσιμο των συνόρων στις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια δήλωση διαπίστωση και όχι πρόθεσης.

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε μάλιστα. σχετικά με τις αποφάσεις από μεριάς βαλκανικών και βαλτικών χωρών για οριστικό κλείσιμο των συνόρων τους, τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως «είναι ξεκάθαρο πως οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις».

«Όλα τα τα κράτη του βαλκανικού διαδρόμου, πρέπει να βρίσκονται σε συνομιλίες μεταξύ τους, αντί να κάνουν πράγματα το ένα στο άλλο» σημείωσε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ανοίγματος νέων μεταναστευτικών διαδρόμων μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, τόνισε πως δεν υφίσταται ακόμα τέτοιο ζήτημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε «σχέδια έκτακτης ανάγκης».

Οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ανακοίνωσε την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας, στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας για την προσφυγική κρίσηγια το 2016, κατά 275,5 εκατ. ευρώ.

Όπως, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται για απόφαση η οποία έρχεται λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου μεταξύ Ευρώπης -Τουρκίας κι έπειτα από από την ανακοίνωση για έκτακτο σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ, προς χώρες της Ευρώπης, οι οποίες πλήττονται, περισσότερο από την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τον κ.Μαργαρίτη, η οικονομική αυτή ενίσχυση θα προέλθει από πόρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2016, οι οποίοι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Σημειώνεται πως το αρχικό ποσό έκτακτη βοήθειας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, έχει ενισχυθεί κατά 464 εκατ. ευρώ, για το 2016.

The post Κομισιόν: Θα δοθεί κάθε βοήθεια στην Ελλάδα – Το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί πρόθεση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα