«Κόλαφος» η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής- «Καμπανάκι» για τέταρτο μνημόνιο

13:09 27/1/2017 - Πηγή: iPop

«Καμπανάκι» για το ενδεχόμενο τέταρτου μνημονίου κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής το οποίο δημοσιοποίησε την τριμηνιαία έκθεση Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016. Η πρόβλεψη για επιτάχυνση της ανάπτυξης, τόσο το 2017 όσο και το 2018, φέρεται σύμφωνα με την έκθεση να είναι «αβέβαιη» και να εξαρτάται από διάφορους συγκυριακούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Η έκθεση της Βουλής υπογραμμίζει,

πως στις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση, «η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί στα όρια της αντοχής της» και παράλληλα τονίζεται, πως το αδιέξοδο στις συζητήσεις Αθήνας – θεσμών «θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, αν δεν ξεπεραστεί σύντομα».

«Οι καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με τις αρνητικές τάσεις που διαμορφώνονται στο ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, απειλούν να ελαχιστοποιήσουν το “ατμοσφαιρικό” και το ευθέως οικονομικό όφελος που αναμένουμε από μια τελική συμφωνία» επισημαίνει η έκθεση.

Θα υπάρξει και 4ο μνημόνιο;

Το Γραφείο Προϋπολογισμού καθιστά ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός τέταρτου προγράμματος, καθώς αναφέρει:

Η Ελλάδα το 2018 θα χρειαστεί νέα δάνεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών. Αυτά μπορούν να εξευρεθούν είτε από τις αγορές, εφόσον έχει καταφέρει να βγει σε αυτές, είτε από τον ESM

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, η έκθεση εκτιμά, πως «το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2016 οριακά γύρω από το μηδέν». Την ίδια στιγμή κάνοντας ειδική μνεία στην αγορά εργασίας, διαπιστώνει, πως «η μείωση της ανεργίας συνοδεύεται από σημαντική εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης».

Η έκθεση εστιάζει και στη φορολογία, σημειώνοντας «το επίπεδο της φορολογικής επιβάρυνσης είναι υψηλό, όχι καθ’ αυτό, αλλά σε συνδυασμό με τις λοιπές διαρθρωτικές υστερήσεις», τονίζοντας βέβαια πως «οι συνεχείς μεταβολές στη φορολογία πρέπει να σταματήσουν».

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post «Κόλαφος» η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής- «Καμπανάκι» για τέταρτο μνημόνιο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα