Κ.Μητσοτάκης: Καταστροφική η νέα ρύθμιση για τα μπλοκάκια- Video

13:07 7/2/2017 - Πηγή: iPop

Στη νέα ρύθμιση για μπλοκάκια αντέδρασε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς την «καταστροφική» και καλώντας την Κυβέρνηση να την πάρει πίσω.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες έχει επιβάλει η κυβέρνηση, είναι αδύνατον να τις αντέξει ο ελληνικός λαός και πρόσθεσε ότι αυτοί, οι οποίοι βγαίνουν ιδιαίτερα χαμένοι είναι οι ασφαλισμένοι με μπλοκάκι. Παράλληλα, τόνισε ότι διέξοδος σε αυτήν την καταστροφική ρύθμιση αποτελεί η μείωση των

φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ενώ είπε:

Το μήνυμα που στέλνουμε, μαζί με όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική της Κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο: Πάρτε πίσω τώρα αυτήν την καταστροφική ρύθμιση. Μοναδική διέξοδος είναι η μείωση και των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, με αντίστοιχη μείωση των κρατικών δαπανών, ώστε να ανασάνει η οικονομία

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε απελπισία εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και αγρότες με τις αβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές που επέβαλε.

Οι επιπτώσεις είναι δραματικές: Λουκέτα σε επιχειρήσεις. Εκτίναξη της μαύρης εργασίας. Μετανάστευση επαγγελματιών κι επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα πλήττονται όμως οι εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι με μπλοκάκι που μαζικά τα κλείνουν επειδή αναγκάζονται να καταβάλουν διπλές εισφορές.

Το μήνυμα που στέλνουμε, μαζί με όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική της Κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο: Πάρτε πίσω τώρα αυτήν την καταστροφική ρύθμιση.

Μοναδική διέξοδος είναι η μείωση και των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, με αντίστοιχη μείωση των κρατικών δαπανών, ώστε να ανασάνει η οικονομία.

Να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα τονώσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα».

Θυμίζουμε, ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι οι εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι ορίζονται στο 10%.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, μίλησε για μεταβατική περίοδο, η οποία κυμαίνεται μεταξύ ενός ή δύο μηνών.

Τι αναφέρει το υπουργείο Εργασίας;

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο, ο οποίος είναι αυτοαπασχολούμενος, θεωρείται παράνομη πρακτική.

«Η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο, ο οποίος εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος, συνιστά παράνομη πρακτική, η οποία απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων».

Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016, στοχεύει στην μείωση των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ («μπλοκάκι»), ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την πραγμάτωση των αναγκαίων κινήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων.

Αναλυτικά τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τα μπλοκάκια:

1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους- εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό.

Διαβάστε επίσης:

Νέα ρύθμιση για τα μπλοκάκια- Τι πληρώνουν οι ασφαλισμένοι;

The post Κ.Μητσοτάκης: Καταστροφική η νέα ρύθμιση για τα μπλοκάκια- Video appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα