Κλειστά τα σύνορα στην Ειδομένη- Η Κομισιόν προειδοποιεί: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα για το προσφυγικό

18:41 27/1/2016 - Πηγή: iPop

Σύγχυση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ειδομένη με τις αρχές της ΠΓΔΜ να έχουν κλείσει για ακόμα μια φορά τα σύνορα με την Ελλάδα.

2.500 πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι, ενώ οι ελληνικές αρχές αναμένουν να δοθεί σήμα για να ξεκινήσει και πάλι η διέλευση των ατόμων.

Πιο συγκεκριμένα, 1.200 άτομα βρίσκονται στο camp και οι υπόλοιποι περιμένουν στα 28 λεωφορεία

που παραμένουν ακινητοποιημένα.

Τα σύνορα είναι κλειστά περίπου από το 13:00, ενώ δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για το πότε θα ανοίξουν και πάλι.

Η δικαιολογία της ΠΓΔΜ είναι ότι υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα στα σύνορα με την Σερβία και η κίνηση αυτή είναι για να ελεγχθούν οι ροές.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνό φαινόμενο γίνεται το κλείσιμο συνόρων στην Ειδομένη.

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν τονίζει ότι δίνει μια τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα για το προσφυγικό.

Η Le Monde σε δημοσίευμά της την Τρίτη έλεγε πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν συμφωνεί με την έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν, όμως «ξεχνάει» όπως αναφέρει την επιστολή του προς την Σλοβενία για ευρωπαϊκό στρατό στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, κάτι που οδηγεί αυτόματα σε αποπομπή της Ελλάδας από την Σένγκεν.

Νωρίτερα την Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, επεσήμανε σε δηλώσεις δηλώσεις του, πως η Ελλάδα έχει αμελήσει σοβαρά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στη χώρα, για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στο μεταξύ νέα έκθεση της Κομισιόν, η οποία πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βασιζόμενη σε στοιχεία όπως αυτά προέκυψαν από αιφνίδιους συνοριακούς ελέγχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα 10 – 13 Νοεμβρίου 2015, βάζει φωτιά στην Ελλάδα, αφού διαπιστώνει σοβαρές ελλείψεις στην αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και στη συνεργασία της Ελλάδας, με τις γειτονικές χώρες.

Ενώ μέχρι στιγμής η Κομισιόν είχε διαψεύσει τα όσα ακούγονταν σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις επισημαίνει πως εάν η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει την κατάσταση σε διάστημα τριών μηνών, τότε η Ε.Ε, θα προτείνει επαναφορά συνοριακών ελέγχων στα ελληνικά σύνορα. Το συγκεκριμένο μέτρο ενδέχεται να ισχύσει με ανώτατο όριο ισχύος τα δύο χρόνια, όπως προβλέπεται από το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν.

Η Κυβέρνηση αντεπιτίθεται- Τι λέει η Όλγα Γεροβασίλη;

«Μόλις πριν δύο ημέρες, οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε., κατέληξαν σε απόφαση, για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του Μεταναστευτικού.

Κοινός τόπος της απόφασης αυτής είναι ότι το κλειδί της διαχείρισης του Προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία και στην τήρηση, από αυτήν την χώρα, των συμφωνηθέντων.

Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας.

Με βάση αυτό το δεδομένο, θεωρούμε μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση της Frontex σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με μερική, ωστόσο, ανταπόκριση.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί.

Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης.

Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο».

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Κλειστά τα σύνορα στην Ειδομένη- Η Κομισιόν προειδοποιεί: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα για το προσφυγικό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα