Κι όμως, οι προειδοποιητικές ετικέτες στα πακέτα τσιγάρων λειτουργούν!

12:30 8/9/2014 - Πηγή: iPop

Θυμάσαι όταν πρωτοείδες τις προειδοποιητικές ετικέτες στα πακέτα τσιγάρων με τα εκφοβιστικά, απειλητικά και ακραία μηνύματα πώς αντέδρασες; Αν τότε ήσουν καπνιστής σου φάνηκαν γελοίες, ίσως τις σχολίασες με φίλους και κατέληξες στο πόσο αναποτελεσματικές θα αποδειχθούν. Οι έρευνες έρχονται να σε διαψεύσουν, φίλε αναγνώστη!

Όσο πιο μεγάλη η ετικέτα στο πακέτο, τόσο πιο αποτελεσματική. Οι μικρές και μόνο με κείμενο προειδοποιητικές ετικέτες στα πακέτα τσιγάρων στις ΗΠΑ παρακίνησαν τους ανθρώπους να σκεφτούν σχετικά με τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες, πιο γραφικές ετικέτες προειδοποίησης, όπως αυτές που θα δεις στην Αυστραλία, ήταν καλύτερες στο να τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων και να τους δώσουν κίνητρα για να προσπαθήσουν να κόψουν το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Psychology.

Για τους καπνιστές οι οποίοι δήλωσαν ότι δίνουν προσοχή στις ετικέτες, απλά βλέποντας τες ήταν αρκετό για να σκεφτούν τους κινδύνους του καπνίσματος και ήταν λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν να καπνίζουν. Οι άνθρωποι που δεν σκέφτονται πολύ τους κινδύνους για την υγεία ήταν πιο πιθανό να πουν ότι οι αναφορές ήταν υπερβολικές. Ωστόσο, οι καπνιστές που αποφεύγουν συνειδητά τις ετικέτες καλύπτοντας τες ή μη κοιτάζοντάς τες, επίσης ανέφεραν ότι έχουν επίγνωση των κινδύνων και σκέφτονται να κόψουν το κάπνισμα.

Η έρευνα έγινε σε 5.000 καπνιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την περίοδο 2007-2009. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κάπνιζαν κατά μέσο όρο 17 τσιγάρα την ημέρα και το 37% ανέφερε ότι προσπάθησε να σταματήσει το κάπνισμα τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο.

Οι συγγραφείς της έρευνας πρότειναν τη χάραξη πολιτικής που θα ορίζει οι προειδοποιητικές ετικέτες στα πακέτα τσιγάρων να είναι μεγαλύτερες ή πιο έντονες, καθώς να γίνουν αντίστοιχες εκστρατείες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

The post Κι όμως, οι προειδοποιητικές ετικέτες στα πακέτα τσιγάρων λειτουργούν! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα