Κι όμως οι γονείς σου έχουν αγαπημένο παιδί και μόλις μάθαμε ποιο είναι!

13:00 31/5/2021 - Πηγή: iPop

Ποιο είναι το αγαπημένο παιδί των γονιών σου; Νομίζεις πως είσαι εσύ; Μήπως είναι κάποιο από τα αδέρφια σου; Οι ειδικοί έδωσαν την απάντηση που τόσα χρόνια ψάχνεις.

Αν έκανες εσύ μια ζημιά όταν ήσουν μικρή η συνέπεια ήταν μια τιμωρία, ενώ αν έκανε την ίδια ζημιά η αδερφή σου απλά άκουγε το γνωστό «Δεν έχουμε πει ότι αυτό δεν το κάνουμε;» και όλα καλά; Εκείνη είχε πάντα τα νέα, ωραία και ακριβά παιχνίδια και εσύ τα μεταχειρισμένα; Μήπως, από την άλλη, ο αδερφός ήταν το καλό παιδί της μαμάς και η αδυναμία της κι εσύ ένιωθες

παραγκωνισμένη;

Υπήρχε πάντα τόσος μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα σε σένα και τα αδέρφια σου για την προσοχή και την αγάπη των γονιών; Είναι λογικό και φυσικά λίγο – πολύ πάντα ζήλευες τα μοναχοπαίδια και δεν είχαν κάποιον αντίπαλο στην οικογένεια. Πόσες φορές άραγε έχεις σκεφτεί ότι η μαμά και ο μπαμπάς σου έχουν κάποιο αγαπημένο παιδί, ακόμα κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν;

Δυστυχώς, πιθανότατα δε θα μάθεις ποτέ με σιγουριά και βεβαιότητα ποιο είναι το αγαπημένο παιδί των γονιών σου, καθώς εκείνοι πάντα θα επιμένουν ότι αγαπούν όλα τους τα παιδιά το ίδιο και με τον ίδιο τρόπο. Αλλά όσο κι αν οι γονείς δε θέλουν ποτέ να το παραδεχτούν, η επιστήμη λέει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Με άλλα λόγια, έρευνα διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών έχει κάποιο παιδί ως αγαπημένο και συχνά αυτό βασίζεται στη σειρά γέννησης. Μια μελέτη της κοινωνιολόγου Katherine Conger διαπίστωσε ότι το 74% των μαμάδων και το 70% των μπαμπάδων ανέφεραν ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα παιδί. Σε ποιο; Ποιο είναι το αγαπημένο παιδί των γονιών;

Freepik

Η Conger και η ερευνητική της ομάδα μίλησαν με τα αδέρφια 384 οικογενειών, ρωτώντας τα αν ένιωθαν να υπάρχει κάποια διάκριση στο πώς τα αντιμετωπίζουν οι γονείς τους και αν έχουν αισθανθεί κάποια διαφορετική μεταχείριση. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα μίλησε με τους γονείς των παιδιών και παρ’ όλο που εκείνοι δεν ήταν ξεκάθαροι με το ποιο παιδί προτιμούσαν, οι ειδικοί έβγαλαν την απάντηση με βάση τόσο τις απαντήσεις των παιδιών όσο και με των γονέων.

Με βάση όσα είπαν οι ειδικοί, μπορεί το μεγαλύτερο παιδί συνήθως να ένιωθε λίγο πιο περιθωριοποιημένο και να επηρεαζόταν περισσότερο από τη διαφορετική μεταχείριση των γονιών, όμως η υπόθεση που έκαναν τα παιδιά αυτά ήταν λανθασμένη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πρωτότοκα παιδιά είναι τα αγαπημένα των γονιών, ακριβώς γιατί για ένα διάστημα ήταν πρακτικά τα μόνα παιδιά των οικογενειών. Όταν τα αδέρφια τους ήρθαν στις ζωές τους, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν πάντα εκείνα που έκαναν πρώτα κάτι, όπως πήραν πρώτα έναν έπαινο, τελείωσαν πρώτα το σχολείο, ασχολήθηκαν πρώτα με μια δραστηριότητα, αλλά και έπαιξαν το ρόλο του “μικρού γονιού” για τα αδέρφια τους.

Τώρα, όμως, μην αρχίσεις να τσακώνεσαι με τα αδέρφια σου για το γνωστό ζήτημα. Εμείς δεν είπαμε κάτι, οι ειδικοί είπαν…!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κι όμως οι γονείς σου έχουν αγαπημένο παιδί και μόλις μάθαμε ποιο είναι! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα