Κι όμως! H ρομποτική σου σκούπα μπορεί να σε παρακολουθήσει – Πώς μπορείς να προστατευτείς;

13:47 16/8/2022 - Πηγή: iPop

Στις μέρες μας οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι μας τουλάχιστον μια smart συσκευή, ανεξάρτητα αν είμαστε ή όχι φίλοι των gadgets. Το τελευταίο διάστημα, η ρομποτική σκούπα έχει μπει στη ζωή μας για να μας διευκολύνει με την καθαριότητα του σπιτιού, χωρίς να γνωρίζουμε όμως αν διασφαλίζεται η ιδιωτικότητά μας. Τι συμβαίνει με την καταγραφή των δεδομένων μας από τις smart συσκευές και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ιδιωτική

μας ζωή;

Τι είναι η παραβίαση προσωπικών δεδομένων και τι επιλογές έχεις αν παραβιαστούν τα δικά σου;

Η συμφωνία εξαγοράς της ρομποτικής σκούπας από την Amazon

Αυτόν τον μήνα, η Amazon υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας έξυπνης ηλεκτρικής σκούπας iRobot, έναντι 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιοι θεωρούν ότι εάν η αγορά ολοκληρωθεί, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει. Όπως υποστηρίζει ο David Vaile από το Australian Privacy Foundation, τα πάντα έχουν να κάνουν με τα δεδομένα.

Οι υποστηρικτές του ιδιωτικού απορρήτου, όπως ο Vaile, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η ρομποτική σκούπα θα δώσει στην Amazon πρόσβαση στις κατόψεις των σπιτιών των χρηστών, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά χαρτογράφησης που προσφέρουν ήδη ορισμένα προϊόντα iRobot.

Η Amazon δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με τα υπάρχοντα και μελλοντικά δεδομένα iRobot για τα οποία θα χρησιμοποιηθούν. Παράλληλα, η εταιρεία είπε στο Reuters ότι προστατεύουν το απόρρητο των πελατών και δεν πρόκειται να προβούν σε πώληση των δεδομένων τους.

Ωστόσο, ο Vaile θεωρεί ότι ο σκοπός των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας είναι η συλλογή δεδομένων, με αποτέλεσμα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να είναι πραγματικά απλώς ένα δόλωμα για να δελεάσουν τους καταναλωτές και να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.

Στην καλύτερη περίπτωση, τα δεδομένα που συλλέγονται από έξυπνες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους κατασκευαστές για να καταλάβουν πώς να σας πουλήσουν πιο αποτελεσματικά τα προϊόντα. Στη χειρότερη περίπτωση, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα, μπορεί να σημαίνει επίσης ότι κάποιος μπορεί να ακούει συνομιλίες που καταγράφονται από τα μικρόφωνα μιας smart συσκευής μας ή να μοιράζεται τα βίντεο της κάμερας του κουδουνιού μας.

Όμως παρά τους δεδομένους κινδύνους όλοι μας θέλουμε να απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες μιας smart συσκευής στο σπίτι μας και να την ελέγχουμε μέσω μιας εφαρμογής.

Η απόφαση για την αγορά μιας smart συσκευής

Πριν προχωρήσουμε στην αγορά μιας smart συσκευής για το σπίτι μας, θα πρέπει να σκεφτούμε αν την χρειαζόμαστε. Ο Veile επισημαίνει ότι κάθε νέα συσκευή θα συνοδεύεται από κόστος ιδιωτικότητας και ασφάλειας δεδομένων. Ακόμα, προσθέτει ότι όσο πιο απλό είναι ένα σύστημα τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε. Η απλοποίηση σημαίνει την απενεργοποίηση ορισμένων λειτουργιών σε υπάρχουσες συσκευές και τη σύνεση σχετικά με το τι αγοράζουμε.

Παράλληλα, θα πρέπει να σκεφτόμαστε ποια προσωπικά μας δεδομένα είμαστε διατεθειμένοι να ανταλλάξουμε για να αγοράσουμε μια ρομποτική σκούπα ή ένα κλιματιστικό που θα μας απλοποιήσει την ζωή. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται η ρομποτική σκούπα να είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο για να λειτουργεί εξ αποστάσεως, ενώ αντίστοιχα το κλιματιστικό χρειάζεται να είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο για να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση όταν είμαστε εκτός σπιτιού και να ρυθμίζουμε την θερμοκρασία που επιθυμούμε.

Όταν βρισκόμαστε στο στάδιο λήψης αποφάσεων, ίσως θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον οδηγό Mozilla «δεν περιλαμβάνεται το απόρρητο» πριν αγοράσουμε μια συσκευή, για να πάρουμε μια ιδέα για το πόσο ανατριχιαστικά είναι τα διάφορα προϊόντα.

PexelsΠώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητά μας;

Για να καταλάβουμε πόσα από τα gadget του σπιτιού μας βασίζονται στο διαδίκτυο, οι Furnell και Kern συνιστούν να απενεργοποιήσουμε το ρούτερ μας με σκοπό να δούμε ποια συσκευή σταματά να λειτουργεί. Από εκεί, μπορεί να αποφασίσουμε να αποσυνδέσουμε συσκευές από το Wi-Fi μας, εάν δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο.

Ακόμα, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε την λειτουργία της φωνητικής βοήθειας και να καλύψουμε κάμερες στο σπίτι μας που δεν χρειαζόμαστε. Ορισμένες συσκευές ενδέχεται να επιτρέπουν να μην μοιραζόμαστε τα προσωπικά μας δεδομένα με τους κατασκευαστές κατά τη διαδικασία εγκατάστασης. Ωστόσο, λέει ο Furnell, θα εξακολουθούν να αποθηκεύουν τα δεδομένα μας, τα οποία θα έχουμε την δυνατότητα να συνδεθούμε και να τα διαγράψουμε.

Τέλος, θα πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι για να αποκτήσουμε μια smart συσκευή όπως για παράδειγμα μια ρομποτική σκούπα, θα πρέπει να θυσιάσουμε κάποιες προσωπικές μας πληροφορίες για να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε τις ευκολίες που που προσφέρουν αυτά τα gadget.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κι όμως! H ρομποτική σου σκούπα μπορεί να σε παρακολουθήσει – Πώς μπορείς να προστατευτείς; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
– Πώς,– pos