Αναστασιάδης κατά Akıncı-Çavuşoğlu: Η υπομονή έχει όρια

19:23 21/2/2017 - Πηγή: iPop

Τα πυρά τους εξαπέλυσαν προς την ελληνοκυπριακή πλευρά οι κ.κ. Akıncı-Çavuşoğlu κατά τις δηλώσεις τους στη συνέντευξη Τύπου η οποία ακολούθησε της συνάντησής του στα Κατεχόμενα. Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως θα βρίσκεται την Πέμπτη στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί να τηρήσει μια εποικοδομητική στάση μέσα στο επόμενο διάστημα, όμως, συνέχισε ο ίδιος, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να κάνει κάτι προκειμένου «να διορθώσει το λάθος της».

Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο

πλευρό των αδελφών μας στο νησί. Το μήνυμα αυτό πηγαίνει στους «οραματιστές» της Ένωσης

Ο κ. Çavuşoğlu υπογράμμισε κατά τη συνέντευξη Τύπου πως η απόφαση της Βουλής για ενωτικό δημοψήφισμα, έδειξε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά «απέδειξε τις αληθινές της προθέσεις».

Έχει σημασία το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρεί να αιτιολογήσει την νέα εξέλιξη, καθώς και η χρονική συγκυρία της

Ο ίδιος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αρνητική στάση, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν είναι έτοιμη για λύση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε την ανάγκη για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, λέγοντας: «Χωρίς πολιτική ισότητα δεν θα υπάρξει λύση».

Τέλος, ο κ. Çavuşoğlu υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν σημειώσει πρόοδο χάρη στην στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Κυβέρνησης της Τουρκίας.

Ο Akıncı ζητά ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες ο ΟΗΕ

Ο Mustafa Akıncı απ’ την πλευρά του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να αναλάβουν ρόλο τα Ηνωμένα Έθνη στην επίλυση της κρίσης και «να μην αποκρύβουν τη μισή πραγματικότητα, όπως έπραξε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Eide».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή νεολαία διατηρεί αποστάσεις από τη λύση και τη «Βόρεια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τα Κατεχόμενα.

Αντί να εστιάσουμε σε αυτό το ζήτημα, μεταφέρουμε στο προσκήνιο την Ένωση και παρασυρόμαστε πίσω από ένα «ρατσιστικό» κόμμα όπως το ΕΛΑΜ

Ο M. Akıncı πρόσθεσε ότι είναι δουλειά του κ. Αναστασιάδη να προετοιμάσει την ελληνοκυπριακή κοινότητα για λύση. «Οι προϋποθέσεις μου είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Δίχως αυτά δεν οδηγούμαστε στη φάση των δημοψηφισμάτων».

Τέλος, ο ίδιος τόνισε ότι το εάν θα δώσει το παρών στη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη την Πέμπτη θα εξαρτηθεί απ’ την σημερινή του συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Άμεση αντίδραση Αναστασιάδη

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Αναστασιάδη στα λεγόμενα των κ.κ. Akıncı-Çavuşoğlu, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε:

Eύχομαι ο κ. Akıncı να έχει την ανάλογη τόλμη επιτέλους να καλέσει τα κόμματα που υποστηρίζουν είτε την απόσχιση είτε το ψευδοκράτος και γενικότερα τις απαράδεκτες θέσεις που προβάλλουν, να μπορέσει επιτέλους να δημιουργήσει ένα κλίμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Παράλληλα, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε με έμφαση ότι η υπομονή έχει όρια. Ο «κ. Akıncı οφείλει να κατανοήσει ένα: Εγώ την Πέμπτη θα είμαι εκεί. Εάν εννοεί και επιθυμεί τη λύση του κυπριακού προβλήματος, να αφήσει τις προφάσεις. Στην κυπριακή παροιμία, και ελπίζω να υπάρχει αντίστοιχη και στην τουρκοκυπριακή γλώσσα, ‘απόν θέλει να πάει στον μύλον, πέντε μέρες κοσκινίζει’»

Διαβάστε ακόμα:

Επίλυση ή ναυάγιο; Οι συζητήσεις για το Κυπριακό σε ελεύθερη μετάφραση (Photos-Videos)

The post Αναστασιάδης κατά Akıncı-Çavuşoğlu: Η υπομονή έχει όρια appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα