«Κάθε ζωή έχει αξία»: Βήμα – βήμα πώς θα διασώσεις και θα βοηθήσεις ζωάκια απ’ τις πυρόπληκτες περιοχές

12:06 20/7/2022 - Πηγή: iPop

Δραματικές είναι οι τελευταίες ώρες στην περιοχή της Πεντέλης, με το πύρινο μέτωπο να μαίνεται, ενώ γίνεται όλο και πιο έντονο με την πάροδο του χρόνου. Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, οικισμοί έχουν εκκενωθεί, πυροσβέστες και εθελοντές παλεύουν να σβήσουν την φωτιά, καθώς και τα αδέσποτα δίνουν την δική τους μάχη για επιβίωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα, στη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς.

«Πώς σώζω ένα
ζώο από την φωτιά;» Οι επίσημες ανακοινώσεις

«Έχει ενεργοποιηθεί ήδη μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων από την οργάνωση Dogs’ Voice, σε συνεργασία με την ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας), τον οποίο είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις», σημειώνει η Ειδική Γραμματεία.

Και προσθέτει ότι «ήδη δημιουργείται κτηνιατρικός σταθμός από την Dogs’ Voice και την ΕΔΚΕ στην κτηνιατρική κλινική Παλλήνης – Vet Clinic, Μιλτιάδου 27, Παλλήνη, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά πυρόπληκτα ζώα για πρώτες βοήθειες».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, και την επίσημη ανακοίνωση της Dogs’ Voice αναγκάστηκαν να φύγουν από το κτηνιατρείο στην Παλλήνη γιατί πλησίαζε η φωτιά. Το εκκένωσαν και μετέφεραν τα 17 ζώα που ανέλαβαν σε ασφαλές σημείο της Αττικής.

Φωτιά: Η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα και οι περιοχές που έχουν εκκενωθεί

Ο νέος σταθμός πυρόπληκτων ζώων λειτουργεί στο Λατό στο Γαλάτσι.

Εκεί θα γίνεται πλήρης καταγραφή των ζώων. Προς το παρόν, όπως ενημερώνει η Γραμματεία, ζώα σε ανάγκη θα μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες μέσω του μηχανισμού.

Η νεότερη ενημέρωση για τις ανάγκες τους είναι η εξής:

Instagram / Dogs’ Voice

«Σε περίπτωση που αδυνατείτε να εκκενώσετε, λόγω ύπαρξης πολλών ζώων δικών σας ή βρείτε εγκλωβισμένα ζώα σε ανάγκη και δεν μπορείτε να τα βοηθήσετε άμεσα, καλέστε μας στο 213-1364935», αναφέρει η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Επιπλέον, αν μένετε στην Αττική και μπορείτε να φιλοξενήσετε ένα πυρόπληκτο ζώο από τις πληττόμενες περιοχές μπορείτε να συμπληρώστε τη φόρμα και το Dogs’ Voice θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Για την φόρμα φιλοξενίας κάνετε κλικ εδώ.

Ανακοίνωση έβγαλε και η ΑΝΙΜΑ σε περίπτωση που κάποιος βρει τραυματισμένο ζώο και δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ή πού πρέπει να απευθυνθεί. Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πώς να σώσεις και να κρατήσεις ασφαλές το κατοικίδιό σου σε περίπτωση πυρκαγιάς

Πώς διασώζουμε και βοηθάμε ζωάκια απ’ τις πυρόπληκτες περιοχές;

Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος πέρυσι είχε δώσει οδηγίες για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να φροντίσουμε ένα ζωάκι που είναι σε ανάγκη. Φέτος, γίνονται και πάλι χρήσιμες δυστυχώς.

1. Τοποθετήστε το ζώο σε δροσερό, σκιερό μέρος.

2. Καθαρίστε τη μύτη και το στόμα από πιθανές εκκρίσεις.

3. Δροσίστε την περιοχή των εγκαυμάτων με άφθονο τρεχούμενο νερό.

4. Τοποθετήστε δροσερές κομπρέσες στην περιοχή του εγκαύματος.

5. Εάν το ζώο είναι λιπόθυμο, τυλίξτε το αμέσως σε μία κουβέρτα και κατευθυνθείτε σε κτηνιατρείο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Κάθε ζωή έχει αξία»: Βήμα – βήμα πώς θα διασώσεις και θα βοηθήσεις ζωάκια απ’ τις πυρόπληκτες περιοχές εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα