Η Τουρκία ζημιώθηκε απ’ την Συνθήκη της Λωζάνης, δηλώνει ο Ερντογάν- Τι απαντά η ελληνική πλευρά;

17:42 29/9/2016 - Πηγή: iPop

Προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του ζημιώθηκε απ’ την Συνθήκη, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις

από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας.

Ο ίδιος συνέχισε τις κατηγορίες λέγοντας: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Αναφερόμενος στο τουρκικό πραξικόπημα, ο Τ. Ερντογάν σχολίασε: «Αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους».

«Ο Ερντογάν μπροστά στον πανικό του, άρχισε τις εθνικιστικές προκλήσεις»

Ο Τούρκος διεθνολόγος καθηγητής, Μπασκίν Οράν, σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου είπε: «Ο Ερντογάν μπροστά στον πανικό του, άρχισε τις εθνικιστικές προκλήσεις».

Ο Οράν συνεχίζει λέγοντας πως ο Ερντογάν στην πρώτη φάση των εθνικιστικών προκλήσεων κάνει λόγο περί Λωζάνης. «Αυτό είναι κλασική περίπτωση. Όλοι οι δεξιοί στην Τουρκία επικρίνουν τη Λωζάνη. Και το κάνουν αυτό όχι σε σχέση με τα νησιά, αλλά σε σχέση με το Κουρδικό πρόβλημα και τη Μοσούλη».

Η δεύτερη προβοκάτσια στην οποία θα καταφύγει ο Ερντογάν βλέποντας ότι μειώνεται η ισχύς του στην Τουρκία θα είναι ο πόλεμος. Η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και ιδιαίτερα η Ρωσία έχουν αρχίσει ήδη να λένε ότι η εισβολή της Τουρκίας στις περιοχές αυτές συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Δηλαδή υπάρχει ισχυρή αντίσταση. Οι Αμερικανοί απορρίπτουν τα πλήγματα εναντίον του PYD (η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας) διότι η οργάνωση αυτή είναι ο κύριός τους σύμμαχος

Τέλος, για τα ελληνικά νησιά ο Τούρκος διεθνολόγος πληροφορεί ότι κατά τις συνομιλίες της Λωζάνης η Τουρκία δεν θέλησε να πάρει τα νησιά διότι οι κάτοικοί τους ήταν κατά 90% Έλληνες.

Τι απαντά η ελληνική πλευρά;

Διπλωματικές πηγές της Ελλάδας μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ απαντούν στον Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθαρίζοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο.

Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται.Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό

Η αντίδραση της ΝΔ

«Σε δήλωσή του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάνης επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας», τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωσή της.

Παράλληλα, ζητά απ’ το ελληνικό ΥΠΕΞ «να αντιδράσει άμεσα τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχουν μόνο προβλήματα για το αύριο. Ο Νέο – οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον».

The post Η Τουρκία ζημιώθηκε απ’ την Συνθήκη της Λωζάνης, δηλώνει ο Ερντογάν- Τι απαντά η ελληνική πλευρά; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα