Η συμβολική κίνηση των προσφύγων στο Σύνταγμα με σκοπό να ξαναγίνουν Άνθρωποι

19:31 26/12/2019 - Πηγή: iPop

«Δώρα» άφησαν οι πρόσφυγες στο Σύνταγμα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Δεν είναι συνηθισμένα δώρα, αλλά αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Πρόσφυγες που μένουν στο κέντρο της Αθήνας προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση, αφήνοντας «δώρα» με τα 18 άρθρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα,

με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την στάση που τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσφυγικό.

Το βράδυ της Τρίτη, παραμονής Χριστουγέννων, μέλη της κοινότητας της προσφυγικής κατάληψης Νοταρά 26 των Εξαρχείων περπάτησαν μέχρι την πλατεία Συντάγματος και άφησαν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο 18 «δώρα», όσα και τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να θυμίσουν «τις αξίες αυτές που είναι γραμμένες τουλάχιστον στο χαρτί».

Τι ανέφερε η κοινότητα για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα;

«Οι πρόσφυγες επιστρέφουν πίσω τα Χριστούγεννα τις «Ευρωπαϊκές Αξίες» που έχουν χαθεί» ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα στο Facebook η κοινότητα των προσφύγων.

Στο ίδιο δημοσίευμα τόνισαν ότι δεν είναι οι “μάγοι με τα δώρα” και δεν ήρθαν για να δημιουργήσουν κανένα είδωλο κανενός νεογέννητου.

Ξεφύγαμε από πολέμους, δικτατορίες, βασανιστήρια, λιμούς, εθνικές και βάση φύλου διακρίσεις. Ήρθαμε εδώ για να βρούμε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής. Ακόμη και αν γνωρίζουμε πως όλες αυτές οι τραγωδίες στις χώρες μας ξεκινούν και ελέγχονται από το δυτικό κόσμο και κατ’ επέκταση την Ευρώπη, πιστεύαμε πως φτάνοντας σε αυτούς τους «άγιους τόπους» εδώ, θα μας φέρονταν σαν ανθρώπινες υπάρξεις. Αλλά οι θεσμοί και τα ιδρύματα που υποτίθεται πως έχουν δημιουργηθεί για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα χειρότερα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή ένωση, στις κυβερνήσεις των κρατών και στη Frontex, που τους «φυλακίζουν στις χώρες του Μαγκρέμπ μέσω των συμβάσεων που έχουν υπογράψει» και τους «αφήνουν να πνιγούν ή και τους πνίγουν στη Μεσόγειο» και τέλος τους «βάζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης και τους απομονώνουν κοινωνικά και ψυχολογικά», όπως έγραψαν οι ίδιοι.

Οι πρόσφυγες στο Σύνταγμα άφησαν τα δώρα τους κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και έφυγαν ελπίζοντας πως κάποια στιγμή όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μοιράζονται αυτές τις αξίες και θα ξαναγίνουν κι αυτοί Άνθρωποι και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τους αντιμετωπίζουν όπως τους αξίζει.

Διάβασε ακόμα:

Εμείς φοβόμαστε τους πρόσφυγες ή οι πρόσφυγες φοβούνται εμάς;

Photo: Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26

Το άρθρο Η συμβολική κίνηση των προσφύγων στο Σύνταγμα με σκοπό να ξαναγίνουν Άνθρωποι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα