Η σχιζοφρένεια συνδέεται μ’ αυτή τη συνήθεια που έχουν πολλοί!

14:20 7/11/2019 - Πηγή: iPop

Με τι συνδέεται η σχιζοφρένεια αλλά και η κατάθλιψη; Μια νέα έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που καπνίζουν, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη και σχιζοφρένεια. 

Δηλαδή, με τι συνδέεται η σχιζοφρένεια; Συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Bristol στην Αγγλία, έδειξε πως υπάρχουν αρκετές αποδείξεις πως το κάπνισμα, εκτός από την υγεία έχει αρνητικές

επιδράσεις και στην ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές αντί να εξετάσουν απλώς εάν οι καπνιστές είχαν γενετική προδιάθεση για κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά δεδομένα για να εξετάσουν τις σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος με το κάπνισμα.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουμε κάποιον απ’ το να ξεκινήσει το κάπνισμα και να ενθαρρύνουμε τη διακοπή του καπνίσματος εξαιτίας των συνεπειών για την ψυχική και σωματική υγεία.

Photo: unsplash/Riccardo Fissore

Οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα από 462.690 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση που ονομάζεται Mendelian.  Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό των γενετικών παραλλαγών που σχετίζονται με ένα χαρακτηριστικό, όπως η κατάθλιψη ή η σχιζοφρένεια, και στη συνέχεια οι εξετάσεις για αυτές τις παραλλαγές έναντι έκθεσης, όπως το κάπνισμα, σε μια ομάδα ατόμων.

Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να εξετάσουν εάν αυτή η σχέση είναι αιτιακή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και σχιζοφρένειας, οι άνθρωποι με κατάθλιψη και σχιζοφρένεια είναι επίσης πιο πιθανό να καπνίζουν.

Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η σχέση ήταν ασθενέστερη σε εκείνους με σχιζοφρένεια.

Η ίδια ομάδα διαπίστωσε ότι το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής.  Η πλήρης μελέτη δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Psychological Medicine.

Photo: unsplash/A B E D K A Y A L I

Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη έχε αρκετούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου ότι επικεντρώθηκε σε ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής. Είναι απαραίτητο να διερευνηθεί πώς το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας και κατάθλιψης, αλλά μια πιθανότητα ήταν ότι η νικοτίνη επηρεάζει μονοπάτια στον εγκέφαλο που σχετίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό καθώς η νικοτίνη βρίσκεται επίσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Όπως κι αν έχει, πρόκειται για ακόμη μια έρευνα που κρούει τον κώδωνα και χτυπά το καμπανάκι για το πώς το κάπνισμα βλάπτει εκτός από τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Η ώρα που ξυπνάς δείχνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις ψυχική ασθένεια

Photo: JULIA YELLOW

Το άρθρο Η σχιζοφρένεια συνδέεται μ’ αυτή τη συνήθεια που έχουν πολλοί! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα