Η ψυχολογία της αντίδρασης στις μαζικές διαμαρτυρίες

15:41 5/6/2020 - Πηγή: iPop

Από τα τέλη Μαΐου, το Black Lives Matter και άλλα κοινωνικά κινήματα έχουν ενεργοποιηθεί ως απάντηση στην τρομακτική δολοφονία του George Floyd από έναν αστυνομικό. Οι περισσότερες από τις μαζικές διαμαρτυρίες είναι ειρηνικές. Πολλοί χρησιμοποιούν την τέχνη ως διέξοδο για την θλίψη και την οργή, ως όχημα για τη διάδοση νέων ιδεών και συναισθημάτων, και ως εργαλείο διδασκαλίας.

Είδαμε πλάνα με αστυνομικούς

να συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες, καθισμένοι στα γόνατα, έτοιμοι να ακούσουν τις ανησυχίες των διαδηλωτών και να εκφράσουν τη δική τους οργή απέναντι στη βάναυση και ρατσιστική αστυνόμευση.

Όμως, όπως πολύ συχνά γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, φαίνεται πως δίνεται μεγάλη προσοχή από ορισμένα Μέσα στο μικρό ποσοστό των διαδηλώσεων που χαρακτηρίζονται από βανδαλισμούς και λεηλασίες.

Τα Μέσα που “καταναλώνουμε”, η προσωπική μας εμπειρία, οι πολιτικές μας πεποιθήσεις και η άποψή μας σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις και την αστυνόμευση, παίζουν κομβικό ρόλο στο πώς αισθανόμαστε για τις μαζικές διαμαρτυρίες.

Διάφορες έρευνες στο παρελθόν έχουν διαπιστώσει πως όταν τα κινήματα διαμαρτυρίας θεωρούνται βίαια, χάνουν την αξιοπιστία τους. Αυτό παρατηρήθηκε σε πραγματικό χρόνο: Ένα πρόσφατο κίνημα στη Βαρκελώνη έχασε τον κόσμο που το υποστήριζε μετά τα επεισόδια που έγιναν.

Όπως είναι προφανές, οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποκτούν περισσότερη νομιμότητα στα μάτια του κοινού και έτσι τείνουν να κερδίζουν περισσότερη δημόσια υποστήριξη.

Η ψυχολογία της αντίδρασης στις μαζικές διαμαρτυρίες

Αυτό που καθορίζει, λοιπόν, την αντίδραση του κόσμου απέναντι στις κινητοποιήσεις είναι το πώς κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται.

Τα επεισόδια, οι ταραχές, οι λεηλασίες δημιουργούν ανασφάλεια, αβεβαιότητα και φόβο στην κοινή γνώμη, ακόμα κι αν ο σκοπός της διαμαρτυρίας βρίσκει σύμφωνη τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου.

Απ’ την άλλη βλέπουμε ότι δυστυχώς κάποιες Κυβερνήσεις “τρέφονται” απ’ τις βίαιες διαμαρτυρίες, τις εκμεταλλεύονται για να δείξουν τη δύναμή της αλλά και φυσικά να κατηγορήσουν όσους διαμαρτύρονται.

Δεν υπάρχει το “είμαι υπέρ ή κατά των μαζικών διαμαρτυριών”. Η αντίδρασή σου στην κάθε διαδήλωση εξαρτάται απ’ το πώς σε κάνει αισθάνεσαι. Κι αυτό είναι που πρέπει να κρατήσεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Ρατσισμός: Η χωρίς τέλος πανδημία που κόστισε τη ζωή στον George Floyd (Photos)

Photo: Donovan Valdivia/ Unsplash

Το άρθρο Η ψυχολογία της αντίδρασης στις μαζικές διαμαρτυρίες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα