Η ΠΓΔΜ επιρρίπτει ευθύνες στην Αθήνα για τη «μαζική φυγή» προσφύγων- Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο μαρτύριο που ζουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

11:38 15/3/2016 - Πηγή: iPop

Ευθύνες στην Αθήνα φαίνεται να ρίχνει η ΠΓΔΜ για τη δραματική «μαζική φυγή» που σημειώθηκε την Δευτέρα. Την ίδια στιγμή οι συνθήκες στην Ειδομένη παραμένουν άθλιες και οι απελπισμένοι πρόσφυγες δεν κάνουν πίσω τονίζοντας πως θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα

Πόποσκι, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter έκανε λόγο για «μαζική και οργανωμένη» προσπάθεια προώθησης προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ από την Αθήνα, μέσα από «παράνομα περάσματα».

Εστίασε σε «ενθάρρυνση», ενώ ανάφερε πως «η παρουσία περισσότερων μεταναστών και προσφύγων σε καταυλισμούς στα σύνορα ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση» και τόνισε πως «κάνει χειρότερη» τη μεταχείριση των ανθρώπων».

Επίσης ο Υπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε:

Μόνο μια ενωμένη και ανθρωπιστική απάντηση από την Ε.Ε. θα μπορέσει να δώσει τη λύση με στόχο να μην γίνει καταστεί καθημερινότητα η παράνομη μετανάστευση

#Greece: Massive organised push today from groups of migrants to enter #Macedonia through illegal crossings 1/4 pic.twitter.com/OkqfH0VMUl

— Nikola Poposki (@NikolaPoposki) March 14, 2016

Consequence is clear: encouragement to use illegal border-crossings on the way to #Germany and other destinations2/4 pic.twitter.com/SGB9CQzjK3

— Nikola Poposki (@NikolaPoposki) March 14, 2016

#MigrationCrisis: More migrants in deteriorating tent-cities at border line only encourages smuggling & worsens human treatment 3/4

— Nikola Poposki (@NikolaPoposki) March 14, 2016

Only united and human EU answer can avoid smuggling migrants through to become daily routine for every country on the Route #EUresponse 4/4

— Nikola Poposki (@NikolaPoposki) March 14, 2016

Να σημειωθεί πως εκατοντάδες πρόσφυγες/μετανάστες πέρασαν τη νύχτα, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός στον καταυλισμό της Ειδομένης και επίσης πολλοί παράμειναν στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, έχοντας μέσα τους την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της ΠΓΔΜ κάτι που τελικά δε συνέβη.

Οι δυνάμεις στου στρατού της ΠΓΔΜ παραμένουν ισχυρές στο σημείο και έτσι οι απελπισμένοι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω.

Σημείωση!

Αρκετά μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έσπευσαν να στήσουν πρόχειρα σκηνές και να τους δώσουν κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.

Σε συνέντευξη του την Τρίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης επισήμανε αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ ότι «αν υποβάλλει αίτημα επανεισδοχής των προσφύγων και των μεταναστών που πέρασαν στη γειτονική χώρα, αυτό θα εξεταστεί».

Όταν ο Γ. Κυρίτσης ερωτήθηκε για το φυλλάδιο το οποίο μοιράστηκε στους πρόσφυγες στην Ειδομένη δήλωσε:

Η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που το μοίρασαν

Χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «ανεύθυνη», πέρα από τις -καλές ή κακές- προθέσεις των εμπνευστών της. Αναφερόμενος στην επιδίωξη της Κυβέρνησης είπε:

Είναι να ενισχυθεί το κομμάτι της επικοινωνίας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προκειμένου να καταλάβουν ότι δεν ωφελεί να παραμένουν στην Ειδομένη και ότι πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλέστερους χώρους

Επίσης ο Γ. Κυρίτσης επισήμανε ότι: «Από αύριο ξεκινά μια αραβόφωνη σελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ θα υπάρχει και wi-fi στις δομές φιλοξενίας που θα ανοίγουν στη σελίδα αυτή προκειμένου να υπάρχει μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους».

Την Ειδομένη εκτάκτως το πρωί της Τρίτης επισκέπτεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης και στη μία το μεσημέρι την ίδια ημέρα θα μεταβεί ο Δ.Αβραμόπουλος, ο οποίος θα προχωρήσει και σε δηλώσεις τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Τι συνέβη την Δευτέρα;

Ομάδα απελπισμένων προσφύγων πραγματοποίησε μαζική έξοδο από τα σύνορα και βρέθηκε στα εδάφη της ΠΓΔΜ από το χωριό Χαμηλό, ενώ μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας πολλοί ήταν οι πρόσφυγες οι οποίοι συνέχιζαν να βρίσκονται στο σημείο.

Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών βρίσκονται στην περιοχή με σκοπό να μην αφήσουν άλλα άτομα να περάσουν στην Ειδομένη.

Την ίδια στιγμή αξίζει να τονισθεί πως αρκετές ομάδες προσφύγων έχουν ξεκινήσει με τα πόδια από το Πολύκαστρο και άλλες περιοχές του νομού Κιλκίς, διατηρώντας την ελπίδα ότι θα περάσουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τα Μέσα της ΠΓΔΜ, περίπου 700 άτομα κατάφεραν τελικά να εισέλθουν στην χώρα την Δευτέρα. Συγκεκριμένα οι πρόσφυγες μετέβησαν στο ακρωτήρι Μόνι, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χωριό Χαμηλό.

Ο στρατός και η αστυνομία της ΠΓΔΜ με φορτηγά τους περισυνέλεξαν με σκοπό να τους οδηγήσουν πίσω.

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι:

Ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι δώδεκα Έλληνες φωτορεπόρτερ και τα μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που συνελήφθησαν από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Οι Έλληνες φωτορεπόρτερ οι οποίοι ήταν μαζί με συναδέλφους τους από διεθνή πρακτορεία αλλά και μέλη ΜΚΟ να τονισθεί πως ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν από την Ειδομένη στο έδαφος των Σκοπιών.

Μάλιστα, για να αφεθούν ελεύθεροι τους ζητήθηκε να καταβάλουν το διοικητικό πρόστιμο των 260 ευρώ ο καθένας.

Ο φωτορεπόρτερ, Γιάννης Λιάκος ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των συλληφθέντων μίλησε στην εκπομπή Live U της Πόπης Τσαπανίδου και τόνισε για όσα βίωσε:

Μας απελευθέρωσαν! Ήρθαν από την ελληνική Πρεσβεία τρία άτομα τα οποία πλήρωσαν το πρόστιμο και μας άφησαν εν συνεχεία ελεύθερους. Η γραφειοκρατία ήταν μεγάλη μας πήρε 8 ώρες η όλη διαδικασία

Όπως επιβεβαίωσε ο Γ. Λιάκος: «Δεν ξέραμε πως βρισκόμασταν σε σκοπιανό έδαφος. Το καταλάβαμε όταν μας σημάδευαν οι στρατιώτες».

Το φυλλάδιο που προκάλεσε την «μαζική έξοδο»

Όπως έγινε γνωστό ένα φυλλάδιο άγνωστης προέλευσης είχε μοιραστεί στους πρόσφυγες, το οποίο τους πληροφορούσε ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και μάλιστα συνοδευόταν από χάρτη.

Η μετάφραση του φυλλαδίου στα ελληνικά:

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. Τα Ελληνο-Σκοπιανά σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.

2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.

3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.

4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).

5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

Η ΛΥΣΗ

1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στην ΠΓΔΜ. Μπορείτε να περάσετε από εκεί.

2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.

3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.

Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης».

Δύο λεωφορεία γεμάτα με πρόσφυγες έφυγαν το πρωί της Τρίτης από τον Πειραιά και έφτασαν στο κέντρο φιλοξενίας του Λαυρίου.

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Η ΠΓΔΜ επιρρίπτει ευθύνες στην Αθήνα για τη «μαζική φυγή» προσφύγων- Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο μαρτύριο που ζουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα