Η παράσταση που μας ξαναθυμίζει την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης

20:18 20/11/2021 - Πηγή: iPop

Ήταν Φλεβάρης του 2020 όταν είχα πάει για τελευταία σε κλειστό θέατρο. Μετά, ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, έκλεισαν τα θέατρα, οι άνθρωποι των τεχνών ήρθαν αντιμέτωποι με μια τεράστια κρίση, το ένα lockdown διαδέχθηκε το άλλο και η επαφή μας με τον Πολιτισμό για μεγάλο διάστημα ήταν μόνο μέσα από οθόνες. Μετά από μια μακρά και δύσκολη περίοδο, τα θέατρα άνοιξαν ξανά και το πρώτο μου συναίσθημα μπαίνοντας στο Θέατρο

Πόρτα για να δω το “Πόσο κοστίζει να ζεις” ήταν σαν 5χρονου παιδιού που η μαμά του μόλις του αγόρασε την αγαπημένη του γεύση παγωτό.

Έφτασα έξω απ’ το θέατρο λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση και είδα τον κόσμο να περιμένει απ’ έξω, σε “πηγαδάκια” ανά παρέες αναμένοντας να χτυπήσει το κουδούνι, κάποιοι άλλοι περιμένοντας υπομονετικά στην ουρά για τα εισιτήρια και κάποιοι ακόμα να κάνουν το καθιερωμένο τσιγάρο, πριν την έναρξη του έργου. Αχ αυτή η αναμονή έξω απ’ το θέατρο πόσο μου είχε λείψει!

Στην παράσταση πήγα “διαβασμένη”. Ήξερα τι πραγματευόταν, γνώριζα κάποιους απ’ τους ηθοποιούς, θαύμαζα έτσι κι αλλιώς τις δουλειές του Θωμά Μοσχόπουλου, επομένως ήμουν σίγουρη πως διάλεξα να δω το κατάλληλο έργο για την πρώτη παράσταση που θα έβλεπα σε κλειστό θέατρο μετά από 1 χρόνο και 8 μήνες.

Το Πόσο κοστίζει να ζεις; (The cost of living) είναι ένα ειλικρινές, αυθεντικό έργο που καλεί το κοινό να εξετάσει διαφορετικές οπτικές των προνομίων και της ανθρώπινης επαφής, μέσα από δύο ζευγάρια αταίριαστων ατόμων: Ενός πρώην οδηγού φορτηγού και της πρώην γυναίκας του, που πρόσφατα έμεινε παράλυτη κι ενός υπερόπτη νεαρού με εγκεφαλική παράλυση και της νέας του φροντίστριας.

© Πάτροκλος Σκαφίδας

Σε μια πρώτη ανάγνωση, το έργο πραγματεύεται τις σωματικές αναπηρίες των ανθρώπων. Άλλωστε, στην παράσταση βλέπουμε δύο ζευγάρια όπου υπάρχουν δύο παράλυτοι άνθρωποι. Βουτώντας, όμως, μέσα στα νοήματα του έργου, αντιλαμβάνεσαι ότι καταπιάνεται με τις αθέατες αναπηρίες της ύπαρξής μας. Αυτές που δεν μας καθηλώνουν σ΄ ένα αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά μας καθηλώνουν στο ίδιο σημείο στο μονοπάτι της ζωής.

© Πάτροκλος Σκαφίδας

Παρακολουθώντας την πορεία των ηρώων, που ενσαρκώνουν μοναδικά οι Μελαχρινός Βελέντζας, Αμαλία Καβάλη, Ειρήνη Μακρή και Φώτης Στρατηγός, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με όλα τα στερεότυπα και τα χάσματα της κοινωνίας μας, ενώ αναρωτιέσαι βαθιά για την ανθρώπινη φύση και τις σχέσεις μεταξύ των ατόμων.

Πρόκειται για μια παράσταση που μας υπενθυμίζει το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης και γίνεται η αφορμή για να σκεφτούμε τελικά «πόσο κοστίζει να ζεις;».

Ένα τολμηρό, ειλικρινές έργο που σε καλεί να γίνεις μέρος του ακολουθώντας το ταξίδι των ηρώων και είναι πολύ πιθανό να σου θυμίσει το δικό σου ταξίδι στη ζωή…

Πληροφορίες για την παράσταση “Πόσο κοστίζει να ζεις”Θέατρο ΠόρταΜέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 Τιμές εισιτηρίων: 18€, 12€ φοιτητικό, 10€ ανέργων/ΑμΕΑΠροπώληση εισιτηρίων viva.gr

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών.

Συγγραφέας: Μαρτίνα ΜάγιοκΜετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς ΜοσχόπουλοςΣκηνικά-κοστούμια: Βασίλης ΠαπατσαρούχαςΣχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος ΒλασόπουλοςΒοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός ΜαρούδηςΦωτογραφίες: Πάτροκλος ΣκαφίδαςVideo: Βασίλης ΠαπατσαρούχαςΠαίζουν: Μελαχρινός Βελέντζας, Αμαλία Καβάλη, Ειρήνη Μακρή, Φώτης Στρατηγός

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η παράσταση που μας ξαναθυμίζει την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα