Η μουσική σε κάνει να θυμάσαι!

06:00 30/10/2014 - Πηγή: iPop

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας που ότι και να κάνουμε πάντα υπάρχει ένα μουσικό χαλί. Η μουσική μας βοηθάει να χαλαρώνουμε και να διασκεδάζουμε και σύμφωνα με έρευνες δεν είμαστε οι μόνοι που απολαμβάνουμε τη μουσική.

Όμως πως η μουσική αυξάνει τη μνήμη μας;

Όταν ακούμε ένα τραγούδι, που το πρωτοακούσαμε πριν κάποιες δεκαετίες τότε αυτόματα γυρνάμε σε εκείνη ακριβώς στιγμή που ακούσαμε αυτό το κομμάτι. Κατευθείαν θυμόμαστε την στιγμή εκείνη και γεμίζουμε με τα ανάλογα συναισθήματα. Είναι σαν να

μπήκες στη μηχανή του χρόνου και ξαναζείς τη στιγμή. Η σχέση μεταξύ μουσικής και μνήμης είναι πάρα πολύ ισχυρή και μπορεί να έχει θεραπευτικό χαρακτήρα. Σε έρευνες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή οι ερευνητές χρησιμοποιούν την μουσική σε περιπτώσεις κατάθλιψης και άνοιας.

Σύμφωνα με τον David C Rubin, ειδικός στην αυτοβιογραφική μνήμη και τις προφορικές παραδόσεις, η μουσική είναι μια πολύ σημαντική συσκευή που βοηθάει στη μνήμη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σημαντικά έργα όπως η Ομήρου Οδύσσεια ταξίδεψαν στο χρόνο γιατί διαδίδονταν από στόμα σε στόμα μέσω της προφορικής παράδοσης επειδή ήταν ποιήματα. Ο εγκέφαλος μπορεί να θυμάται πιο εύκολα ένα κείμενο που είναι μελοποιημένο. Για αυτό ακριβώς προσπαθούμε να μάθουμε στα μικρά παιδιά την άλφα βήτα με κάποιο τραγουδάκι.

Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ακούμε μουσική; Όταν ακούμε ένα μουσικό κομμάτι ο εγκέφαλός μας διεγείρεται και ενεργοποιείται η μνήμη μας για να ανακαλέσουμε εκείνη τη στιγμή που μας θυμίζει το τραγούδι. Σύμφωνα με τον Robert Snyder, συνθέτη και πρόεδρο στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο, μεγάλο μέρος της μνήμης μας βρίσκεται στο υποσυνείδητο. Τις μνήμες αυτές μπορούμε να τις ανακαλέσουμε μόνο με ειδικά «συστήματα» που έχει ο εγκέφαλος. Η νόσος Αλσάιμερ χτυπάει αυτά τη συστήματα και η μόνη λύση είναι η μουσική!

The post Η μουσική σε κάνει να θυμάσαι! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα