Η ηλικία που οι νέοι φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους

14:39 6/10/2019 - Πηγή: iPop

Η ηλικία που οι νέοι φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους ή μάλλον η ηλικία που οι νέοι ανά τον κόσμο εξακολουθούν να ζουν στο σπίτι των γονιών τους.

Είναι μια απ’ τις πιο συγκινητικές στιγμές στη ζωή ενός γονιού. Αυτή που θα κληθεί να αποχωριστεί το σπλάχνο του, να το πάρει απόφαση ότι ήρθε η ώρα ν’ ανοίξει τα δικά του φτερά και να ξεκινήσει τη δική του ζωή σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα ή τέλος πάντων, δύο τετράγωνα πιο κάτω.

Παρόλα αυτά, αυτή η συγκινητική στιγμή αργεί συχνά να έρθει για ορισμένους γονείς, καθώς τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οι νέοι δεν θέλουν ν’ αφήσουν το σπίτι

των γονιών τους.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και ολοένα και περισσότεροι νέοι σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία, επιλέγουν να μείνουν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους και να φύγουν απ’ αυτό πολύ αργότερα.

Ο Andrea Breen, καθηγητής στο University of Guelph, μίλησε στο Bored Panda για το φαινόμενο κι ανέφερε ότι ένας απ’ τους λόγους που οδηγούν σε αυτό είναι φυσικά οι οικονομικοί παράγοντες: «Ολοένα και περισσότερες οικογένειες καλούνται να συνδυάσουν τα εισοδήματά τους για να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανόμενης της στέγασης, της διατροφής, της υγειονομικής περίθαλψης και της πρόσβασης στην εκπαίδευση».

Σε ποια ηλικία οι νέοι φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους;

Οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι νέοι μένουν για μεγαλύτερο διάστημα με τους γονείς τους είναι το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Σλοβακία και η Ιταλία. Εννοείται ότι απ’ την πρώτη δεκάδα δεν λείπουν ούτε οι νέοι της Ελλάδας και γι’ αυτό τους βρίσκουμε στην έβδομη θέση.

Photo: Eurostat

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για το 2018, η μέση ηλικία στις χώρες της Ε.Ε. που οι νέοι φεύγουν απ’ το σπίτι των γονιών τους είναι περίπου στα 25 τους χρόνια. Μάλιστα, το 2017, η Eurostat έδειξε ότι το 35.3% των ανδρών ηλικίας 25 – 34 ετών εξακολουθούσαν να μένουν στο πατρικό τους, συγκριτικά με το 21.7% των γυναικών της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

Το μικρότερο ποσοστό νέων που ζούσαν με τους γονείς τους ήταν στη Δανία (3.2%), στη Φιλανδία (4.7%) και τη Σουηδία (6%), ενώ το μεγαλύτερο μαντέψτε πού ήταν; Στην Κροατία με ποσοστό 59.7%, στη Σλοβακία με 57% και στην Ελλάδα με 56.3%.

Εκτός απ’ τους οικονομικούς παράγοντες, αυτή η «καθυστέρηση» απομάκρυνσης απ’ το πατρικό οφειλόταν και σε άλλους λόγους, όπως η φροντίδα των γονιών, αλλά και η κουλτούρα της κάθε χώρας.

Παρόμοια η κατάσταση σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Παρόμοια με την Ευρώπη η κατάσταση και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το NBC και τα δεδομένα του Census, 1 στους 4 Καλιφορνέζους ηλικίας μεταξύ 25 και 33 ετών εξακολουθεί να ζει στο σπίτι των γονιών του.

Τα πράγματα δεν διαφέρουν ούτε στην μακρινή Αυστραλία, καθώς το 43% των νέων μεταξύ 20- 24 ετών δεν έχουν ακόμη μετακομίσει απ’ το σπίτι της μαμάς και του μπαμπά τους. Μάλιστα, το 1981 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 36%.

Photo: Pew Research Center/NPR

Φυσικά, γι’ αυτό το φαινόμενο δεν ευθύνονται οι νέοι, αλλά η αδυναμία της σημερινής κοινωνίας να τους εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα για να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή, χωρίς να εξαρτώνται απ’ τους γονείς τους.

Διάβασε ακόμη:

Ψάχνεις σπίτι; Όσα πρέπει να ελέγξεις πριν νοικιάσεις

Photo: Unsplash/Belinda Fewings

Το άρθρο Η ηλικία που οι νέοι φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα