Η ΕΕ δεν τήρησε την συμφωνία της με την Ελλάδα

22:28 24/9/2016 - Πηγή: iPop

Ότι η ΕΕ δεν τήρησε την συμφωνία της με την Ελλάδα, παραδέχθηκε ο Καγκελάριος της Αυστρίας παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μίνι Συνόδου για το προσφυγικό. Συμφωνίες με τρίτες χώρες για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη, ζητάει η Μέρκελ.

Τα αποτελέσματα της μίνι Συνόδου για το προσφυγικό, η οποία έλαβε χώρα στη Βιέννη, παρουσίασε ο Αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, παραδεχόμενος πως η Ελλάδα

έχει λάβει υποσχέσεις από τους εταίρους της οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Παράλληλα, ο Κερν παρουσίασε τους τρεις άξονες στους οποίους κατέληξαν οι παρευρισκόμενες χώρες να κινηθεί η Ευρώπη για το προσφυγικό.

Οι 3 άξονεςΑύξηση της φύλαξης των συνόρων με όχημα την Frontex

Στη μίνι Σύνοδο συμφωνήθηκε να υπάρξει αύξηση των δυνάμεων της Frontex καθώς τα 1.500 στελέχη δεν επαρκούν για έναν αποτελεσματικό έλεγχο και προστασία των εξωτερικών συνόρων αλλά και στην παρεμπόδιση του έργου των διακινητών. Παράλληλα συμφωνήθηκε οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από συντεταγμένη διαδικασία.
Εξακολούθηση και ολοκλήρωση όπου χρειάζεται, της συμφωνίας με την Τουρκία που έχει φέρει αποτελέσματα.

Όλες οι χώρες κατέληξαν στο ότι είναι άκρως σημαντικό να εξασφαλιστεί η συμφωνία με την Τουρκία η οποία συνδέεται με την απελευθέρωση της βίζας, αλλά και με τεχνικά προβλήματα που, όπως παρατήρησε ο Κερν, συζητήθηκαν με ειλικρίνεια.«Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία προσπαθεί να τηρήσει τη Συμφωνία με συνέπεια, αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογη συνέπεια», τόνισε ο Κρίστιαν Κερν, ιδιαίτερα στο γεγονός πως σήμερα η Τουρκία θεωρείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως σίγουρη χώρα για επαναπροώθηση, με «μοναδική εξαίρεση» την Ελλάδα, κάτι που οδηγεί στο να μην επαναπροωθεί η Ελλάδα προς την Τουρκία, ανθρώπους που προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.Συμφωνία με τρίτες χώρες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Τα αποτελέσματατης Συνόδου θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επίσης θα ενημερωθούν και οι επί μέρους χώρες για σχετικές ενέργειες, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί και σε επόμενες συναντήσεις και ειδικότερα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν προς την Ελλάδα

Ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν προς την Ελλάδα, σχολίασε ο Αυστριακός Καγκελάριος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Συγκεκριμένα ο Κερν αναφέρθηκε στο αίτημα το οποίο κατέθεσε η Ελλάδα για παροχή βοήθειας, η οποία, όπως σημείωσε είναι αναγκαία και η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

Ο ίδιος επανέλαβε εκ νέου πως θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πως τα σύνορα θα πρέπει να ελέγχονται ώστε να γνωρίζει κανείς ποιος έρχεται στην Ευρώπη, η οποία η ίδια θα πρέπει να αποφασίζει ποιος θα έρχεται και ποιος όχι.

Δ. Αβραμόπουλος: Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα

«Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα, είμαστε όλοι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» συνόδου και εξήγησε πως η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος να βρεθεί λύση:

Η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας να συνεργαζόμαστε στενά. Αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα που επικράτησε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση

«Η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική χάριν, καταρχάς και κυρίως, στη συνεργασία με την Τουρκία. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συνέχιση της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί προτεραιότητα και παραμένει το Plan Α», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλςο εξηγώντας πως τα νούμερα των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερα από πέρυσι.

Ο κ. Αβραμόπουλος στις 6 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στη Βουλγαρία για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της κοινής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής της ΕΕ.

Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε θεμέλια της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών

Ο Ευρωπαΐος Επίτροπος τόνισε ότι το νέο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης θα συμβάλει στο να υπάρξει αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του προβλήματος.

Τουσκ: Να διασφαλισθεί πολιτικά και πρακτικά ο δρόμος των Βαλκανίων έχει κλείσει για τα καλά

Στο πόσο σημαντικό είναι να διασφαλισθεί πολιτικά και πρακτικά ότι ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων παράτυπης μετανάστευσης έχει κλείσει για τα καλά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Συμφωνίες με τρίτες χώρες για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της μίνι Συνόδου για το Μεταναστευτικό στη Βιέννη η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν συμφωνίες με τρίτες χώρες για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι είναι άμεση ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της παράμονης μετανάστευσης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη σύναψη συμφωνιών με χώρες οι οποίες θα δέχονται όσους πρόσφυγες έχουν κάνει αίτημα για χορήγηση ασύλου σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα και εκείνο απορρίπτεται.

Θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση και ταυτόχρονα να σταθούμε στο ύψος των ανθρωπιστικών ευθυνών μας

Τσίπρας: Εάν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, θα βρεθούμε μπροστά σε αδιέξοδο

Η προσφυγική κρίση είναι ευρωπαϊκή, είναι παγκόσμια υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιμερισμός της ευθύνης. «Εάν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, θα βρεθούμε μπροστά σε αδιέξοδο».

«Η ευθύνη προστασίας των συνόρων της Ευρώπης πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική», είπε ο Α. Τσίπρας συμπληρώνοντας σχετικά με την συμφωνία με την Τουρκία ότι θα πρέπει να τηρηθεί.

The post Η ΕΕ δεν τήρησε την συμφωνία της με την Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα