Η δύναμη του να λες «όχι»

17:01 25/6/2022 - Πηγή: iPop

Δυσκολεύεσαι να πεις όχι στους άλλους; Πίστεψέ με, είμαστε πολλοί που το κάνουμε αυτό! Το «όχι» είναι μια λέξη στενά συνδεδεμένη με την απόρριψη, την απογοήτευση και την άρνηση. Συνήθως αντικατοπτρίζει αρνητικά συναισθήματα και σπάνια αντηχεί στα αυτιά μας ως κάτι θετικό. Η ανάγκη πολλών ανθρώπων να ευχαριστούν τους άλλους τείνει να σχετίζεται με ζητήματα αυτοεκτίμησης. Πιστεύουν ότι αν είναι τόσο δεκτικοί σε όλα, θα νιώσουν αποδεκτοί. Οι περισσότεροι από αυτούς μπερδεύουν την τάση τους να ευχαριστούν τους άλλους, με την καλοσύνη. Το να μάθεις πώς να λες όχι είναι λυτρωτικό και θα κάνει εσένα

– και τους γύρω σου – πιο ευτυχισμένους.

Πώς να σταματήσεις να λες ναι, όταν θέλεις να πεις όχι

Μάθε πώς να λες «όχι» και να μη νιώθεις τύψεις γι’ αυτόUnsplashΗ ειλικρίνεια είναι απαραίτητη

Οι περισσότεροι συνηθίζουμε να λέμε «όχι», αφού πρώτα ζητήσουμε συγγνώμη γι’ αυτό. Το βρίσκουμε πιο ευγενικό. Κάποιες φορές, όμως, δεν είναι καλό να αποδυναμώνεται το «όχι» σου όταν έρχεται παρέα με μια συγγνώμη. Όσο προστατεύεις τον χρόνο σου, έχεις κάθε δικαίωμα να ξεκαθαρίζεις τη θέση σου. Άλλωστε, εάν κάποιος δεν μπορεί να δεχτεί το όχι σου, τότε το άτομο αυτό πιθανότατα δεν είναι αληθινός φίλος σου ή δεν σε σέβεται.

Βάλε όρια

Τα όρια είναι οι κανόνες που θέτουμε γύρω από το πώς πρέπει να μας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, ώστε να αισθανόμαστε σεβαστοί και ολοκληρωμένοι ως άτομα. Είναι αυτά που διέπουν τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Για να θέσεις αποτελεσματικά τα όριά σου, πρέπει να κατανοήσεις τον εαυτό σου βαθιά. Οι άνθρωποι μερικές φορές δυσκολεύονται να πουν όχι επειδή δεν έχουν αφιερώσει χρόνο για να αξιολογήσουν τις σχέσεις τους και να κατανοήσουν τον ρόλο τους σε αυτές. Όταν κατανοήσεις πραγματικά τη δυναμική και τον ρόλο σου, δεν θα ανησυχείς τόσο για τις συνέπειες του να πεις όχι. Θα συνειδητοποιήσεις ότι η σχέση σου με τους άλλους έχει γερές βάσεις.

Όταν δεν μπορείς να βάλεις προτεραιότητες, δύο ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις

Αποδέξου το γεγονός πως δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα

Συμφιλιώσου! Τα πράγματα στη ζωή σου δεν μπορούν να γίνονται μόνο από εσένα, ούτε να έχεις τον έλεγχο σε όλα, ούτε να γίνονται στους χρόνους που εσύ επιλέγεις, ούτε να κάνεις τα χατίρια όλων. Θέσε λοιπόν ως προτεραιότητα εκείνα που είναι πραγματικά σημαντικά. Αντί να κάνεις μικροπράγματα, κάνε εκείνα που είναι όντως σημαντικά. Συνήθως, είναι αυτά που σε τρομάζουν, που αναβάλλεις.

Πες στον εαυτό σου πως το «όχι» δεν είναι εγωιστικό

Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι δεν μπορούν να πουν όχι χωρίς να αισθάνονται τύψεις είναι επειδή νιώθουν ότι είναι εγωιστές όταν απορρίπτουν άτομα που χρειάζονται τη βοήθειά τους, αφιερώνοντας έτσι περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους. Πες λοιπόν στον εαυτό σου ότι η πράξη αυτή δεν είναι εγωιστική και σκέψου όλες τις φορές που έχεις πει «ναι» σε ανθρώπους στο παρελθόν.

Δώσε στον άλλον εναλλακτικές

Εάν εξακολουθείς να αισθάνεσαι ενοχές και εύχεσαι να μπορούσες να βοηθήσεις το άτομο που σου ζήτησε βοήθεια, τότε μπορείς να προσπαθήσεις να του προσφέρεις ορισμένες εναλλακτικές. Εάν όντως μπορείς να τον βοηθήσεις το άτομο, απλώς με άλλο τρόπο, τότε μην φοβάσαι να το αναφέρεις και δεις αν αυτό μπορεί να λειτουργήσει και για τους δύο σας.

Απόκτησε περισσότερο χρόνο με δύο απλές κινήσεις

Και κάπου εδώ, νιώθω πως ταιριάζει το ρητό του Rumi:

«Η αλλαγή ξεκινάει από μέσα μας. Χθες ήμουν έξυπνος και ήθελα να αλλάξω τον κόσμο. Σήμερα είμαι σοφός και αλλάζω εμένα.»

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η δύναμη του να λες «όχι» εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα