Η απλή κίνηση για να δείχνεις πιο έξυπνος σύμφωνα με το Harvard

12:39 19/9/2019 - Πηγή: iPop

Υπάρχουν ένα σωρό συμβουλές για το πώς να γίνεις πιο «ανθεκτικός» και να ακολουθήσεις τα όνειρά σου ακόμη κι αν σε απορρίψουν. Υπάρχουν πολλές τεχνικές για να εξασκείς το μυαλό αλλά μια έρευνα απ’ το Harvard μας λέει τελικά ποιο είναι το μυστικό για να δείχνεις πιο έξυπνος.

Σύμφωνα με την έρευνα απ’ το Harvard αν θέλεις να δείχνεις και να γίνεις τελικά πιο έξυπνος ένα σημαντικό βήμα είναι να αλλάζεις τη γνώμη σου. Όχι, δηλαδή να είσαι κυκλοθυμικός αλλά να μην είσαι

ξεροκέφαλος και να μην επιμένεις στις δικές σου απόψεις και θεωρίες.

Αυτό θα σε δείχνει πιο έξυπνο και θα μάθεις και μερικά πράγματα παραπάνω, θα «ανοίξει» το μυαλό σου.

Τι έδειξε η έρευνα απ’ το Harvard;Το να αλλάζεις τη γνώμη σου δεν είναι αδυναμία

Ας πούμε πως έχεις κάνει μια παρουσίαση στη δουλειά, έχεις μαζέψει τα στοιχεία σου και ορισμένοι συνάδελφοι ή εξωτερικοί συνεργάτες σου αποδεικνύουν με στοιχεία μια διαφορετική άποψη.

Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος για να απαντήσεις; Να αποδεχτείς τη νέα πληροφορία και να αλλάξεις τη γνώμη σου. Δεν σημαίνει πως είσαι αδύναμος αλλά είναι σημάδια ευφυίας καθώς πρέπει να γνωρίζεις πως το να μην αποδέχεσαι την πραγματικότητα δεν είναι ποτέ η συνταγή της επιτυχίας.

Bonus: 6 τρόποι για να γίνεις πιο έξυπνος!

Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά η έρευνα από τον Harvard των Francesco Gino, Leslie K. John και των συνεργατών τους μας επιβεβαιώνουν πως είναι ο καλύτερος δρόμος για την επιτυχία κι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσεις. Η ομάδα εξέτασε το συγκεκριμένο σενάριο τόσο στην πραγματική ζωή όσο και πραγματοποιώντας πειράματα στο εργαστήριό τους.

Και τα αποτελέσματα ήτα απλά και ξεκάθαρα. Όσοι αλλάζουν τη γνώμη τους μπορεί να θεωρείται πως έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση αλλά αποδεικνύουν την νοημοσύνη τους. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι υπάρχουν μερικά πλαίσια, όπως το να μιλάς δημόσια σε κόσμος, στα οποία το κόστος του να δείχνεις αυτοπεποίθηση με το να αλλάζεις τη γνώμη σου ήταν πιο υψηλό από το όφελος του να δείχνεις πιο έξυπνος.

Και το να αλλάζεις τη γνώμη σου ακόμη και δημόσια, σε κάνει να φαίνεσαι πιο έξυπνος.

Οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι ήδη το γνωρίζουν

Αυτή η έρευνα μπορεί να σοκάρει μερικούς ανθρώπους που είναι ξεροκέφαλοι και όλο αυτό το θεωρούν αδυναμία αλλά δεν αποτελεί έκπληξη για παράδειγμα για τον Jeff Bezos. Το αφεντικό της Amazon έχει πει πως η ικανότητα να αλλάξεις τη γνώμη σου και να δεις τα νέα δεδομένα είναι το πρώτο σημάδι υψηλής νοημοσύνης.

Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι έχουν ισχυρές απόψεις τις οποίες, όμως, μπορούν να εγκαταλείψουν εύκολα. Για να καταλάβεις αν κάποιος είναι πολύ έξυπνος πρέπει να τον ρωτήσεις όχι μόνο για την ένταση των πεποιθήσεών του, αλλά και για την προθυμία του να τις αλλάξει υπό το πρίσμα νέων πληροφοριών.

Ο Hal Gregersen, διευθυντής στο MIT Leadership Center, το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως αν θέλεις να είσαι πιο έξυπνος, ξεκίνα τη μέρα σου λέγοντας πως ξέρεις πως υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτά που γνωρίζει και κάθε πρωί ρώτα τον εαυτό σου ποια γνώμη θα αλλάξεις σήμερα!

Το να αλλάζεις τη γνώμη σου όταν ακούς μια άλλη εμπεριστατωμένη και με κάποιες αποδείξεις, είναι το καλύτερο σημάδι ευφυίας εκεί έξω. Δεν πρέπει να φοβάσαι να αλλάζεις την άποψή σου, ακόμη κι αν το κάνεις δημόσια. Μην ξεχνάς πως δεν είναι αδυναμία… το λένε και στο Harvard άλλωστε!

Διαβάστε επίσης:

4 + 1 απλές ερωτήσεις για να καταλάβεις αν ο άλλος είναι έξυπνος!

Photo:Pixabay

Το άρθρο Η απλή κίνηση για να δείχνεις πιο έξυπνος σύμφωνα με το Harvard εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα