Γνωρίζοντας στο παιδί το φεγγάρι μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια στο σπίτι

19:12 26/1/2021 - Πηγή: iPop

Το παιδί σου μεγαλώνοντας ανακαλύπτει σιγά σιγά όλο και περισσότερα πράγματα για τον κόσμο κι εσύ θέλεις να του προσφέρεις απλόχερα όλες τις γνώσεις που έχεις, απλώς συχνά δεν ξέρεις ποιος είναι ο καλύτερος και πιο διασκεδαστικός τρόπος για να το κάνεις. Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με το πώς να φέρεις σε επαφή το παιδί με το φεγγάρι μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια στο σπίτι.

«Του Γενάρη το φεγγάρι μοιάζει σα μαργαριτάρι»

Είναι γεγονός ότι το φεγγάρι του Ιανουαρίου λάμπει περισσότερο από τους υπόλοιπους μήνες, καθώς αυτό το μήνα βρίσκεται στο περίγειό του, δηλαδή στο κοντινότερο

σημείο στη γη.

Κάτι τέτοιο μπορεί πολύ εύκολα να αποτελέσει αφορμή, έτσι ώστε να μιλήσετε στο παιδί σας για το φεγγάρι και να το απασχολήσετε δημιουργικά με ευχάριστες δραστηριότητες.

5 διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις παρέα με το παιδί σου χειροποίητες κούκλες

«Παρατηρώντας το φεγγάρι και μαθαίνοντας γι’ αυτό»

Μία καλή αρχή είναι φυσικά να παρατηρήσετε το φεγγάρι το βράδυ με το παιδί είτε από το μπαλκόνι του σπιτιού σας είτε κάνοντας μία βόλτα έξω. Συζητήστε για το σχήμα του, το πόσο λαμπερό φαίνεται και τη θέση που έχει ψηλά στον ουρανό. Μετά από λίγες ημέρες επιχειρήστε ξανά να το παρατηρήσετε. Εντοπίστε τις αλλαγές στο σχήμα του και να είστε σίγουροι ότι το ίδιο το παιδί με τις ερωτήσεις που θα σας κάνει θα σας ωθήσει να βρείτε πληροφορίες και να του μιλήσετε για τον φυσικό μας φωτεινό δορυφόρο.

Η ηλικία του παιδιού και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται όσα συμβαίνουν γύρω του θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τον αριθμό των πληροφοριών που μπορείτε να του δώσετε. Μία καλή ιδέα είναι να δείτε μαζί εικόνες με τη γη, τον ήλιο και το φεγγάρι, να μιλήσετε για την κίνηση της γης και του φεγγαριού, τον τρόπο με τον οποίο το φεγγάρι φωτίζεται, καθώς και τον λόγο για τον οποίο δε φαίνεται κάθε μέρα το ίδιο. Στο internet υπάρχει πληθώρα με βίντεο που δείχνουν με πολύ εύληπτο τρόπο την τροχιά του φεγγαριού.

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε στο παιδί για το δεύτερο όνομα που έχει (Σελήνη), τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τη γη, τις φάσεις της σελήνης (δείτε και σχετικές εικόνες που κάνουν πιο ξεκάθαρο στο παιδί τον τρόπο με τον οποίο φωτίζεται κάθε νύχτα) και τις επιχειρήσεις που έχουν γίνει για να φτάσουν οι άνθρωποι στην επιφάνειά του.

«Δραστηριότητα για το φεγγάρι με μαθηματικά»

Μιλήστε για την επιφάνεια του φεγγαριού και τον τρόπο δημιουργίας των κρατήρων εκεί. Έπειτα, μπορείτε να παίξετε ένα απλό παιχνίδι μαθηματικών. Πάρτε έναν στρογγυλό δίσκο ή ένα πιάτο, το οποίο θα συμβολίζει τη σελήνη. Κρατήστε ορισμένα καπάκια από μπουκάλια, τα οποία θα σας χρησιμεύσουν ως κρατήρες. Θα χρειαστείτε επίσης ένα ζάρι. Ανάλογα με τον αριθμό που θα φέρνει το παιδί ρίχνοντας το ζάρι, προσθέτει τόσα καπάκια-κρατήρες στη σελήνη. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι το φεγγάρι να γεμίσει με τους κρατήρες που έχετε στη διάθεσή σας.

«Το Φ του φεγγαριού»

Εάν το παιδί σας είναι από 5 ετών και πάνω, ή έχει μία σχετική εξοικείωση, μπορείτε να ασχοληθείτε με το αρχικό γράμμα του φεγγαριού. Λέτε αργά και καθαρά τη λέξη «ΦΕΓΓΑΡΙ» στο παιδί τονίζοντας το πρώτο γράμμα και το ρωτάτε εάν καταλαβαίνει τη φωνούλα με την οποία αυτό ξεκινά. Εάν δείτε ότι δυσκολεύεται, μπορείτε να του δώσετε εσείς τη λύση. Το ζητούμενο είναι να μάθετε μαζί και να διασκεδάσετε, όχι να οδηγηθεί στη ματαίωση. Μπορείτε στη συνέχεια να σχεδιάσετε το γράμμα Φ στο χαρτί, να το ζωγραφίσετε παρέα και να σκεφτείτε μαζί και άλλες λέξεις που ξεκινούν με το ίδιο γράμμα-φωνούλα. Αυτός είναι ένας πολύ εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος έτσι ώστε να αποκτήσει το παιδί σιγά σιγά φωνολογική επίγνωση.

4 διασκεδαστικοί τρόποι να φέρεις τα παιδιά σου κοντά με την επιστήμη στο σπίτι

«Δημιουργία και έκφραση»

Χορέψτε με το παιδί σας το γνωστό τραγούδι «Φεγγαράκι μου λαμπρό» και υποδυθείτε το φεγγάρι και τη γη, κάνοντας τις κινήσεις τους (εσείς μπορείτε να είστε η γη και το παιδί να χορεύει γύρω σας υποδυόμενο το φεγγάρι). Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται καλύτερα την κίνηση της γης και της σελήνης και παράλληλα διασκεδάζετε χορεύοντας μαζί. Μπορείτε να το κάνετε μέχρι να βαρεθείτε!

Δημιουργήστε το δικό σας φεγγάρι χρησιμοποιώντας ό,τι διαθέσιμα υλικά έχετε στο σπίτι (πούλιες, χαρτιά διαφόρων υφών, μαρκαδόρους, τέμπερες, νερομπογιές, κουμπιά κ.ά).

Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε με πολύ απλό τρόπο από ρολό χαρτιού κουζίνας τον δικό σας πύραυλο, έτοιμο για εκτόξευση στο διάστημα και να παίξετε πλήθος παιχνιδιών με τις δικιές φανταστικές διαστημικές ιστορίες.

Αυτές είναι μόνο ορισμένες ενδεικτικές δραστηριότητες ενασχόλησης με το φεγγάρι. Μη διστάσετε, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας, να εφεύρετε και τις δικιές σας και να τις οργανώσετε ανάλογα με την επιθυμία του παιδιού και την όρεξή σας.

Τέλος, να θυμάστε ότι οι δραστηριότητες με παιδιά μπορούν πάντοτε να μας οδηγήσουν σε μονοπάτια που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ότι θα καταλήγαμε αρχικά. Αφήστε το παιδί ελεύθερο να εκφραστεί, ωθήστε το να κάνει ερωτήσεις και ασχοληθείτε με το θέμα που έχετε επιλέξει μαζί μέχρι να δείτε ότι το παιδί δεν έχει πια ενδιαφέρον για αυτό.

Καλό παιχνίδι και καλές δημιουργίες σε όλους!

Μαρία Πρέβεζα
Νηπιαγωγός- Μουσειολόγος
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γνωρίζοντας στο παιδί το φεγγάρι μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια στο σπίτι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα