Γνώρισε τη σημασία της εμπιστοσύνης και ένταξε την στις σχέσεις σου!

17:54 8/3/2017 - Πηγή: iPop

Εμπιστοσύνη..Μια λέξη με χιλιάδες σημασίες και πολλά νοήματα. Κάθε ανθρώπινη σχέση την περιλαμβάνει ή και όχι. Το σίγουρο είναι ότι είναι πραγματικά σημαντική έννοια, την οποία όλοι πρέπει να επιτύχουν αν θέλουν να έχουν μια φυσιολογική και υγιή σχέση.

Στο βιβλίο 2 της Δημοκρατίας του Πλάτωνα, ο Γλαύκων (αδελφός του Πλάτωνα), ο οποίος συνομιλεί με τον Σωκράτη, υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης, αλλά διατηρούν μια φήμη για την αρετή και τη δικαιοσύνη, προκειμένου να αποφύγουν το κοινωνικό

κόστος της ύπαρξης τους να εμφανίζονται ανάξιοι εμπιστοσύνης.

Συμπεριφερόμαστε δίκαια, όχι επειδή εκτιμούμε τη Δικαιοσύνη, αλλά επειδή είμαστε αδύναμοι και φοβισμένοι.

Ως μια προσπάθεια να δώσει απάντηση σε βαθιά ερωτήματα, ο Σωκράτης φέρνει στο νου περίφημα την εξιδανικευμένη Δημοκρατία για να τον βοηθήσει να καθορίσει τη δικαιοσύνη και στη συνέχεια το άτομο.

Η Δικαιοσύνη και η αδικία βρίσκονται στην ψυχή του καθενός, όπως η υγεία και την ασθένεια βρίσκονται στο σώμα. Όταν υπάρχει το άδικο ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος.

Εάν οι άνθρωποι δεν φοβούνται για τις συνέπειες των πράξεών τους, αν έχουν λίγα ή τίποτα να χάσουν, δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται σε αυτά, και αν δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται σε αυτά, δεν μπορούν πλέον να βασίζονται ούτε στους άλλους.

Στο βιβλίο του «Ηθικά Νικομάχεια», ο Αριστοτέλης υποστηρίζει, ότι ο άνθρωπος είναι καλός, είτε από τη φύση του είτε μέσα από τη διδασκαλία, ή από συνήθεια. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη οι καλές συνήθειες προκύπτουν τελικά από καλούς νόμους, και, έτσι η δικαιοσύνη γεννά δικαιοσύνη.

Ο Thomas Hobbes υποστηρίζει, ότι η ειρήνη και η εμπιστοσύνη, αναφέρονται και οι δύο στην κατάσταση της φύσης. Για τον Hobbes η ειρήνη και η συνεργασία επιτυγχάνονται καλύτερα μέσω ενός κοινωνικού συμβολαίου.

Όλες αυτές οι θεωρίες αποδεικνύουν ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει μια κοινωνία σωστά θα πρέπει να διέπεται από τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων, αφού χωρίς την ύπαρξη αυτής καμία σχέση δεν μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά.

Διαβάστε επίσης:

Δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου!

The post Γνώρισε τη σημασία της εμπιστοσύνης και ένταξε την στις σχέσεις σου! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα