Γιατί τα Hangovers χειροτερεύουν όσο μεγαλώνεις;

16:32 17/11/2014 - Πηγή: iPop

Θυμάσαι τότε που ήσουν στο πανεπιστήμιο, έκανες μερόνυκτα να ακουμπήσεις το κεφάλι σου στο κρεβάτι και έπινες όλο τον Βόσπορο χωρίς να υποφέρεις από Hangovers; Μάντεψε, σήμερα, λίγα χρόνια μετά δεν αντέχεις να σηκωθείς από το κρεβάτι αν το προηγούμενο βράδυ είχες πιει ένα-δύο ποτηράκια παραπάνω! Και η απορία είναι μία: Γιατί τα Hangovers χειροτερεύουν όσο μεγαλώνεις;

Δεν είναι το φθηνό αλκοόλ ή ότι είναι μέσα το μυαλό σου το πρόβλημα! Στην πραγματικότητα το αλκοόλ σε «χτυπάει» περισσότερο όταν μπεις στα 30! Έτσι τα συμπτώματα του hangover

γίνονται χειρότερα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, εξηγεί ο George F. Koob, Ph.D., διευθυντής του National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, τμήμα του National Institutes for Health.

Για να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει, πρέπει να καταλάβεις τι είναι το hangover: Είναι ένας σχηματισμός σωματικών και ψυχολογικών αποτελεσμάτων που δημιουργούνται μετά από κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αλκοόλ από αυτό που μπορεί να μεταβολίσει το συκώτι. Όσο μεγαλύτερο το διάστημα που χρειάζεται για να μεταβολιστεί το αλκοόλ, τόσο πιο έντονα θα είναι τα συμπτώματα όπως πόνοι στο στομάχι, πονοκέφαλος και άσχημη ψυχολογική διάθεση.

Οι αλλαγές στη σύνθεση του σώματος, όσο μεγαλώνεις παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο. Η αύξηση του σωματικού βάρους όσο μεγαλώνεις είναι φυσιολογικό αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού και να σε αφυδατώσει. Το αλκοόλ απορροφά όλο το νερό από το σώμα και γι αυτό αισθάνεσαι το hangover. Τέλος, ο εγκέφαλος αλλάζει όσο μεγαλώνεις, με αποτέλεσμα να παράγεται μικρότερη ποσότητα ενδορφινών και παράλληλα αυξάνεται η παραγωγή των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Αυτό ενισχύει τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ουσιαστικά είναι το άσχημο αστείο της φύσης η οποία προσπαθεί να σου πει πως πλέον δεν είσαι σε θέση να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα αλκοόλ!

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία

The post Γιατί τα Hangovers χειροτερεύουν όσο μεγαλώνεις; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα