Γιατί όταν ερωτεύεσαι χάνεις κιλά και αισθάνεσαι ότι είσαι υπό την επήρεια ουσιών;

20:01 5/11/2014 - Πηγή: iPop

Έχεις παρατηρήσει πως όταν ερωτεύεσαι χάνεις κιλά και αισθάνεσαι ότι είσαι υπό την επήρεια ουσιών; Η όρεξή σου μειώνεται, νιώθεις φτερούγισμα στο στομάχι σου και ανυπομονείς να δεις το άλλο σου μισό με αυξημένη λίμπιντο και τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό να σε κάνουν πάρτι, λένε οι επιστήμονες.

Μια νέα ψυχολογική μελέτη, από την ιστοσελίδα γνωριμιών eHarmony, σε ζευγάρια προσδιόρισε τα πέντε στάδια του έρωτα – πεταλούδες, κτίσιμο συναισθημάτων,

αφομοίωση, ειλικρίνεια και σταθερότητα. Εκείνοι που συμμετείχαν κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ψυχολογικό τεστ για να διαπιστωθούν τα πραγματικά συναισθήματά τους. Τα ευρήματα ομαδοποιήθηκαν σε πέντε στάδια. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να αποκαλύψουν τις επιπτώσεις που έχει ο έρωτας στην υγεία του ατόμου σε κάθε στάδιο.

Η ψυχολόγος Dr Linda Papadopoulos, η οποία επιμελήθηκε την έρευνα είπε πως στόχος της ήταν να διαπιστωθεί αν υπάρχουν διακριτά στάδια του έρωτα, πώς αισθάνονται οι άνθρωποι και τι συμβαίνει στον οργανισμό τους. Η Dr Linda Papadopoulous εξήγησε πως τα διαφορετικά στάδια του έρωτα έχουν επιδράσεις στην υγεία προξενώντας απώλεια βάρους, έλλειψη ύπνου και ανεβασμένα επίπεδα στρες!

Ποια είναι τα 5 στάδια;

Στάδιο 1: Πεταλούδες

Και τα ευρήματα υποδεικνύουν από τα 33 εκατομμύρια Βρετανών οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε μια σχέση, το 2% – ή 588.000 άτομα – βρίσκονται στο πρώτο στάδιο! Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από έντονη ερωτική τρέλα και σεξουαλική έλξη, τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν στα ζευγάρια περιλάμβαναν απώλεια βάρους (30%) και έλλειψη παραγωγικότητας (39%).

Βιολογικά, έχει αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτού του πρώιμου σταδίου τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δημιουργούν μεγαλύτερο ποσοστό τεστοστερόνης και οιστρογόνων από το κανονικό. Ως αποτέλεσμα περισσότερο από το ήμισυ – το 56% – σημειώθηκε αύξηση της λίμπιντο τους.

«Πρώτα έρχονται οι πεταλούδες – όλοι το έχουμε νιώσει, είναι σπλαχνικό. Οι πεταλούδες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το περιγράψουμε και εμφανίζονται την περίοδο που δεν μπορείτε να σταματήσετε να κάνετε σεξ. Στα πλαίσια της έρευνας βρήκαμε ανθρώπους οι οποίοι σχεδόν ξεχνούν να φάνε. Η παραγωγικότητα δεν είναι μεγάλη σε αυτό το στάδιο, καθώς οι άνθρωποι είναι αφηρημένοι όλη την ώρα» λέει η Dr Linda Papadopoulos.

Στάδιο 2: Κτίσιμο

Δεδομένου ότι η αρχική έλξη δίνει τον χωροχρόνο για να γνωριστεί το ζευγάρι, σ αυτό το στάδιο αρχίζουν να χτίζουν τη σχέση τους. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα το 3% βρισκόταν σ αυτό το επίπεδο!

Σ αυτό το στάδιο το σώμα απελευθερώνει μονοαμίνες, οι οποίες επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνουν την αίσθηση της ευχαρίστησης και αναπαράγουν τα αποτελέσματα της χρήσης ουσιών. Η βιολογική δράση κορυφώνεται με μια αίσθηση του «happy άγχους», όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτε άλλο πέρα από την άνθηση σχέση τους. Το 44% των συμμετεχόντων στη μελέτη επισήμανε την έλλειψη ύπνου, ενώ το 29% ανέφερε ότι ένα εύρος προσοχής τους είχε επηρεαστεί αρνητικά.

Στάδιο 3: Εξομοίωση

Αφού διαπιστωθεί ότι το άλλο άτομο είναι «το σωστό», το τρίτο στάδιο θέτει το ερώτημα στο ζευγάρι αν η «σχέση» από μόνη της είναι σωστή. Ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της σχέσης και ποια είναι τα όρια στη σχέση. Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων του στρες, και αυτό δεν είναι θεωρητικό συμπέρασμα καθώς το δήλωσαν 27% των συμμετεχόντων που έλαβαν μέρος στη μελέτη.

Το πρώτο στάδιο αυξάνει τη λίμπιντο, ενώ το στάδιο δύο την κυκλοφορία στις χημικές ουσίες που αναπαράγουν τα αποτελέσματα των ναρκωτικών ουσιών στον οργανισμό. Η αγάπη μπορεί επίσης να επηρεάσει την απώλεια βάρους, τα επίπεδα του άγχους και ύπνου. Το τρίτο στάδιο είναι αυτό όπου η σχέση γίνεται όλο και πιο σοβαρή και τα μέλη αρχίζουν αν σκέφτονται. Τότε είναι που το ένα μέλος της σχέσης αφομοιώνει το άλλο στη ζωή του.

Στάδιο 4: Τιμιότητα

Σ αυτό το στάδιο οι άνθρωποι δείχνουν το πραγματικό εαυτό τους και υπάρχει η πρώτη πραγματική αύξηση των επιπέδων του στρες και του άγχους. «Αυτή η φάση ασχολείται με την ιδέα πίσω από το πώς όλοι μας δείχνουμε το καλύτερο εαυτό μας μέσω των social media και επεξεργαζόμαστε τις ζωές μας, καθώς και τις φωτογραφίες μας για να φαίνονται σαν να είναι όλα είναι καλά» εξηγεί η ψυχολόγος Dr Papadopolous.

Η απελευθέρωση μας ενεργοποίησε πλήρως τα συναισθήματα αμφιβολίας και αύξησε την ευπάθεια στο 15% των συμμετεχόντων.

«Όσο προχωράει η σχέση τόσο πιο δύσκολο είναι για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και οργανισμό να δεχθεί τα επίπεδα στρες. Η ευπάθεια και το άγχος μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, προκαλώντας ανησυχία και σκέψεις γύρω από τη σχέση» εξηγεί η ψυχολόγος.

Στάδιο 5: Σταθερότητα

Αν ένα ζευγάρι μπορεί να ξεπεράσει το συναισθηματικό rollercoaster των πρώτων τεσσάρων σταδίων, το πέμπτο και τελευταίο στάδιο, η σταθερότητα, φέρνει μαζί αυξημένα επίπεδα εμπιστοσύνης και οικειότητας. Το 50% των ερωτηθέντων είχε φτάσει σε αυτό το στάδιο, και 23% εκ αυτών ανέφερε ότι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι.

Βιολογικά, η βασοπρεσίνη – μια ισχυρή ορμόνη που απελευθερώνεται από τους άνδρες και τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του οργασμού – ενισχύει τα συναισθήματα της προσκόλλησης. Εν τω μεταξύ, η ωκυτοκίνη –η οποία απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού – εμβαθύνει τα συναισθήματα της προσκόλλησης.

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία

The post Γιατί όταν ερωτεύεσαι χάνεις κιλά και αισθάνεσαι ότι είσαι υπό την επήρεια ουσιών; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα