Γιατί να διαβάζεις ποίηση; 5 λόγοι για να την αγαπήσεις και να την εντάξεις στη ζωή σου

10:48 21/3/2021 - Πηγή: iPop

Από μικρός στο σχολείο σε έβαζαν να διαβάζεις ποιήματα που δεν καταλάβαινες. Μεγάλωσες κι ακόμα δεν ξέρεις γιατί συνέβαινε αυτό. Γιατί να διαβάζεις ποίηση και τι σου προσφέρει;

Η ποίηση δεν αρέσει σε όλους κι είναι κατανοητό και αποδεκτό. Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί μια λανθασμένη εντύπωση γι’ αυτό το είδος λόγου που ονομάζεται ποίηση με τους περισσότερους να πιστεύουν πως είναι κάτι το δυσνόητο, ακαταλαβίστικο που δεν έχει κανένα νόημα και κανέναν λόγο ύπαρξης. Βέβαια, η πεποίθηση αυτή ξεκινάει από τη μικρή κιόλας ηλικία, απ’ όταν πήγαινες στο σχολείο κι έπρεπε να μάθεις απ’ έξω ερμηνείες

και επεξηγήσεις ποιημάτων που δεν καταλάβαινες και δεν κατάλαβες ποτέ.

Όμως, μεγάλωσες και δεν σου επιβάλλει κανείς τι να διαβάζεις και τι να μαθαίνεις. Και μπορεί μέχρι τώρα να μην είχες καλή σχέση με την ποίηση, αλλά μήπως να της δώσεις μια ευκαιρία; Μήπως υπάρχει κάτι το ενδιαφέρον πίσω από το διάβασμα ποιημάτων και έμμετρου λόγου;

Η ιδέα των περισσότερων ανθρώπων για την ποίηση είναι τόσο ασαφής, ώστε αυτή η ασάφεια αποτελεί γι’ αυτούς τον προσδιορισμό της ποίησης.

Paul Valéry, Γάλλος ποιητής, συγγραφέας και φιλόσοφος Γιατί να διαβάζεις ποίηση;

Διεγείρει το μυαλό σου, ενώ συγχρόνως το ηρεμεί

Κι όμως γίνονται και τα δύο! Η ποίηση θέτει σε εγρήγορση το μυαλό σου, το κάνει να “γεννά” ερωτήματα, να σκέφτεται, να λειτουργεί τη στιγμή που το χαλαρώνει. Πώς γίνεται, όμως, να το χαλαρώνει; Οι ασκημένοι αναγνώστες επιβεβαιώνουν ότι ένα μισάωρο διαβάσματος ποίησης αρκεί για να ηρεμήσουν και να ξεφύγουν από τον φόρτο της καθημερινότητας.

Ξεφεύγεις από την πραγματικότητα

Είναι ένας τρόπος να ταξιδέψεις και να φύγεις μακριά από την καθημερινότητα και την πραγματικότητα. Είναι ένας τρόπος αποσύνδεσης από όσα συμβαίνουν που δεν διαρκεί όσο η ανάγνωση, αλλά πολύ περισσότερο, αφού μετά μπαίνεις σε σκέψεις που δημιουργούν μια ψυχική και πνευματική ευφορία.

Οι ποιητές είναι άνθρωποι που μπορούν ακόμα να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια ενός παιδιού.

Alphonse Daudet, Γάλλος πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας

Έχει βαθιά νοήματα και σε βοηθάει να κάνεις ψυχανάλυση

Κάθε μορφή τέχνης σε βοηθάει να κάνεις μια ενδοσκόπηση, να βρεις το “εγώ” σου, να συμφιλιωθείς με το “είναι” σου και να επαναπροσδιορίσεις πολλά πράγματα. Ένα ποίημα που διαβάζεις μπορεί να σε “αγγίξει”, να σου “πει” κάτι μοναδικό, να σε βοηθήσει να φτάσεις στην επίλυση προσωπικών σου προβλημάτων. Μάλιστα, πολλά είναι αυτά που θίγουν θέματα που ίσως να σε απασχολούν, όπως της ανθρώπινης φύσης, του θανάτου, της ανθρώπινης μοναδικότητας και ύπαρξης, του έρωτα.

Pixabay

Η ποίηση έχει ρυθμό

Για σένα που βαριέσαι εύκολα τα πεζά κείμενα και τα θεωρείς μονότονα, ίσως η ποίηση να είναι το είδος λόγου που σου ταιριάζει περισσότερο. Έχει μια ρυθμικότητα και μια μουσικότητα που μπορεί να σε εξιτάρει παραπάνω, αφού η αίσθηση ρυθμού γίνεται εύκολα κατανοητή από τον αναγνώστη.

Θα όριζα εν συντομία την ποίηση σαν τη ρυθμική δημιουργία της ομορφιάς.

Edgar Allan Poe, Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος

Σε κάνει να νιώθεις λιγότερη μοναξιά

Πολλές φορές οι ποιητές νιώθουν μόνοι και γι’ αυτό γράφουν ποιήματα που συντροφεύουν εσένα και πολλούς ακόμα ανθρώπους, περιορίζοντας το αίσθημα της μοναξιάς. Και η αλήθεια είναι πως το καταφέρνουν, αφού τα όσα γράφουν “μιλούν” απευθείας στην καρδιά σου και “κουμπώνουν” στις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

Η ποίηση ποικίλλει κι αν διαβάσεις ένα ποίημα που δεν σου αρέσει, δεν σημαίνει ότι δεν σου αρέσει γενικά και η ποίηση. Αξίζει να δοκιμάσεις να διαβάσεις αρκετά διαφορετικά ποιήματα και μάλιστα διαφόρων ποιητών, ώστε να καταλήξεις αν σου αρέσει και ποιο στυλ είναι αυτό που σε εξιτάρει περισσότερο!

10 ποιήματα που θα μιλήσουν κατευθείαν στην καρδιά σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί να διαβάζεις ποίηση; 5 λόγοι για να την αγαπήσεις και να την εντάξεις στη ζωή σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα